IDC: Trh s PC v ČR a SR v prvním čtvrtletí 2012

11. 7. 2012. (redaktor: Reseller Magazine OnLine, zdroj: IDC)
V prvním čtvrtletí roku 2012 bylo na český trh dodáno téměř čtvrt milionu osobních počítačů. To představuje meziroční růst za první čtvrtletí o 27,8 procenta. Za silným meziročním růstem však stojí velice nízká srovnávací báze.

Trh se totiž před rokem propadl o třetinu v důsledku slabé sezonní poptávky, což vedlo tehdy ke značně vysoké hladině zásob v prodejním kanále, který již nemohl absorbovat další velké objemy. Letos vstoupil trh PC do prvního čtvrtletí poznamenaného nedostatkem pevných disků, negativním spotřebitelským sentimentem a rostoucí oblibou mediatabletů.

Český trh s PC

Mezičtvrtletně došlo k propadu objemu počítačů nově dodaných na trh o 41,4 procenta, a to zejména vlivem sezonnosti. Silnějšího meziročního růstu dosáhly v prvním čtvrtletí stolní počítače, jejichž objem vzrostl o 37,8 procenta. Stolní počítače tvořily více než třetinu počítačů dodaných na trh, zbytek představovaly notebooky. Lídrem na trhu PC byla s více než čtvrtinovým podílem na trhu PC společnost Hewlett-Packard (HP), velikostí objemů dodaných na trh následovaly společnosti Dell a Lenovo – obě dosáhly svých historicky nejvyšších podílů na trhu.

Slovenský trh s PC

Slovenský trh osobních počítačů v prvním čtvrtletí při meziročním srovnání poklesl nepatrně o 3,2 procenta. Na trh bylo dodáno 74 000 počítačů. Při mezičtvrtletním porovnání je to pokles o více než polovinu. Zatímco objemy notebooků meziročně v daném čtvrtletí poklesly, desktopům se dařilo a vykázaly dokonce dvouciferný meziroční růst. Zdrojem růstu byly zvlášť počítače určené pro komerční segmenty, což platí jak pro notebooky, tak zejména pro stolní počítače. Spotřebitelská poptávka je na Slovensku velice slabá a v meziročním pohledu klesá již pět po sobě jdoucích čtvrtletí. Největší objemy počítačů dodala na trh společnost HP, následovaná společnostmi Asus a Lenovo.

Faktory ovlivňující trh

Jaké faktory ovlivňují trh PC? Již byla zmíněna velice nízká spotřebitelská důvěra, která vede k tomu, že spotřebitelé odkládají nákup zbytných výrobků, zvlášť má-li při stále rostoucí vybavenosti domácností jít již o druhé nebo třetí zařízení. Negativní vliv na koupěschopnou poptávku má nezaměstnanost, jejíž míra je vysoká zejména na Slovensku. Při daných disponibilních zůstatcích obyvatel má negativní vliv na trh PC také stále rostoucí trh mediatabletů a podobných zařízení (smartphony).

To je vidět již v prodejních kanálech – mediatablety např. postupně nahrazují notebooky nabízené telekomunikačními operátory. Ostatně objem mediatabletů dodávaných na český trh již suverénně převýšil počty mininotebooků. Generovaným obratem je pak trh mediatabletů vzhledem k vyšší průměrné ceně dokonce několikanásobně větší než trh mininotebooků. Trhu mediatabletů vévodí společnost Apple se svým mediatabletem iPad. Rozpočty na straně poptávky klesly také v důsledku zvýšení DPH.

Ve hře jsou i další determinanty: směnný kurz (při silnější domácí měně je dovážené zboží relativně levnější a naopak), ve veřejném sektoru pak tlumí poptávku po Evropě rozšířená fiskální restrikce. Vliv na trh PC má také očekávané uvedení nového operačního systému, klesající ceny komponent (např. SSD) nebo dlouhodobě možnost přístupu k Evropským strukturálním fondům.

Autor: Petr Švagrovský pracuje v analytické společnosti IDC CEMA na pozici Research Analyst, HW Systems

Štítky: 

Podobné články

Ilustrační foto (Motorola)

Samsung se znovu stal nejprodávanější značkou chytrých telefonů

17. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celosvětový prodej smartphonů v prvním čtvrtletí roku 2024 podle IDC meziročně vzrostl o 7,8 % a Samsung se znovu vyhoupl do pozice nejprodávanějšího výrobce. Čtěte více

Globální prodej PC se v prvním čtvrtletí 2024 vrátil na předpandemickou úroveň

10. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Podle údajů společnosti IDC se celosvětový trh s osobními počítači po dvou letech poklesu vrátil v prvním čtvrtletí roku 2024 k růstu. Celkem se v tomto období prodalo 59,8 milionu PC, což představuje meziroční nárůst o 1,5 %. Čtěte více

Globální trh s monitory se ve 4. čtvrtletí 2023 vrátil k růstu. Mírné oživení by mělo pokračovat

9. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celosvětový prodej počítačových monitorů zakončil rok 2023 pozitivně – v posledním loňském kvartále se podle IDC prodalo 31,9 milionu zařízení. Výsledný meziroční růst na úrovni 3,8 % za čtvrtý kvartál tak dokonce mírně překonal původní prognózu, jež předpokládala růst o 3,2 %. Čtěte více

Prodej nositelné elektroniky vloni mírně rostl, do budoucna se očekává růst poptávky

4. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Trh s nositelnými zařízeními ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 podle IDC meziročně klesl o 0,9 %. Navzdory zlepšeným ekonomickým podmínkám zaznamenaly vyspělé trhy, jako jsou Spojené státy, západní Evropa a Japonsko, ve na konci loňského pokles v důsledku utlumené poptávky, náročného srovnání s obchodně úspěšným rokem 2022 nebo převisu nahromaděných zásob. Čtěte více