Polovina firem vloni zažila kybernetický útok nebo incident, který jim znemožnil přístup k datům

16. 1. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Dell Technologies)
Průzkum společnosti Dell Technologies hovoří jasně: roste náročnost ochrany dat i riziko výpadků IT a narušení bezpečnosti. Z dotazování mezi 1 500 IT manažery vyplynulo, že 90 % z nich se setkalo s nějakou formou kyberútoku a že průměrné náklady spojené s útoky a souvisejícími incidenty meziročně vzrostly z 0,66 na 1,41 milionu USD.

„Data jsou v dnešním digitálním světě klíčová. To z nich dělá životně důležitý zdroj i prioritní cíl,“ uvedl Dermot O'Connell, seniorní viceprezident pro služby v regionu EMEA společnosti Dell Technologies. Právě nedostupnost dat byla důsledkem kyberútoků, jejichž obětí se v roce 2023 stala více než polovina firem.

Podle respondentů je narušení IT běžnou věcí, v uplynulém roce se s ním setkala naprostá většina z nich (90 %). Více než polovina útoků (55 %) začala prostřednictvím zaměstnanců. Uživatelé klikali na spam nebo phishingové e-maily a škodlivé odkazy, kompromitovali přihlašovací údaje, popřípadě byla napadena jejich mobilní zařízení. Vnější narušení bezpečnosti bylo nejčastější příčinou (40 %) ztráty dat nebo výpadku systémů.

Z pohledu čísel přišel v roce 2023 kyberútok, který zahrnoval ztrátu dat, v průměru na 2,61 milionu USD. V částce je započítáno 26 hodin neplánovaných odstávek a 2,45 TB dat. Náklady spojené s kybernetickými útoky a incidenty jako takovými se meziročně zdvojnásobily. Konkrétně z 0,66 milionu USD v roce 2022 na 1,41 milionu o rok později.

Generativní AI a kybernetická bezpečnost

Generativní umělá inteligence se stává strategickým nástrojem pro posílení obrany. Polovina dotázaných (52 %) uvedla, že integrace GenAI přinese jejich společnosti výhodu v oblasti kybernetické bezpečnosti. Nicméně 88 % respondentů se shodlo, že umělá inteligence bude generovat velké objemy nových dat. To ukazuje dvojsečnost GenAI; na jednu stranu je zdrojem vyšší bezpečnosti, na druhou pak vyšší složitosti. Stejné procento (88 %) souhlasilo s tím, že GenAI zvýší hodnotu konkrétních typů dat.

„Vzestup generativní umělé inteligence a rozšiřování fungování do hybridních a multicloudových prostředí staví do popředí zájmu společností kybernetickou odolnost a efektivní obnovu po incidentech,“ dodal Dermot O'Connell.

Pojištění proti vydírání nemusí krýt rizika

Pokud se podíváme na útoky ransomwaru, respektive na jejich následky, odpovědi naznačují přílišnou důvěřivost a optimismus. Tři čtvrtiny respondentů (74 %) věří, že v případě útoku dostanou po předání výkupného zpět všechna svá data. Dvě třetiny (66 %) jsou pak přesvědčeny, že po zaplacení již nebudou znovu napadeny.

Většina dotazovaných (93 %), resp. jejich organizací a firem má pojištění proti ransomwaru. Z odpovědí však plyne, že tyto pojistky mají řadu „ale“. Například 57 % respondentů uvedlo, že jejich společnost musí pro pojištění prokázat „osvědčené postupy“ (best practise) prevence kybernetických hrozeb. Zhruba dvě pětiny se setkaly s omezeným pojistným plněním (43 %) nebo dokonce zrušením pojistky (40 %) kvůli scénáři, jakým byl kyberútok proveden. Plnou náhradu od pojišťovny získalo pouhých 28 % napadených.

Údaje vyplývají z průzkumu Global Data Protection Index společnosti Dell Technologies vedeného mezi 1 000 IT manažery a 500 specialisty na IT bezpečnost.

Profilová karta firmy

Dell Technologies

Dell Technologies

Již více než 28 let poskytuje společnost Dell státům, komunitám, zákazníkům a uživatelům kdekoli na světě možnost využívat technologii, která splní jejich sny. Zákazníci věří, že jim zajistíme technologická řešení, s jejichž pomocí toho více udělají i zvládnou – přitom nezáleží na tom, zda u nich doma, v práci, ve škole nebo kdekoli jinde.

Zobrazit detail firmy

Podobné články

Nová služba Acronis MDR přináší integrovanou obnovou po útoku a další možnosti

14. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Acronis)
Nová služba Acronis Managed Detection and Response (MDR), dostupná poskytovatelům MSP využívajícím Acronis Cyber Protect Cloud, umožňuje nabízet bezpečnostní monitoring, rychlou detekci, investigaci, eliminaci hrozeb, reakci na incidenty a nápravu kybernetických útoků na profesionální úrovni bez nutnosti udržovat kvalifikovaný tým a specializovanou sadu nástrojů. Čtěte více

Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podle výroční zprávy State of Ransomware 2024 společnosti Sophos se průměrná výše výkupného za poslední rok zvýšila na pětinásobek. Organizace, které zaplatily výkupné, uvádějí průměrnou platbu ve výši dvou milionů dolarů, oproti 400 000 dolarů v průzkumu z roku 2023. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů. Čtěte více

Obavy o zabezpečení cloudů má 96 % firem

9. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Neustálý vývoj a zavádění nových cloudových aplikací komplikuje zabezpečení podnikového IT. Podle průzkumu společnosti Fortinet například 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost. Podle 93 % dotazovaných je vážným problémem zejména všeobecný nedostatek odborníků na zabezpečení cloudů. Čtěte více

Nový tým Esetu se zaměří na mezinárodní kyberkriminalitu

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní experti z pražské pobočky ESETu se nově cíleně zaměří na mezinárodní aktivity kyberkriminálních útočných skupin. Nově vzniklý tým vedený Jakubem Součkem má za úkol aktivně vyhledávat a dlouhodobě monitorovat obávané útoky ransomwarem, který dle dat společnosti ESET posílil v minulém roce o více než 50 procent. Čtěte více