Nový Flowmon ADS přináší kontextovou analýzu bezpečnostních incidentů využívající AI

13. 11. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Progress )
Společnost Progress uvedla na trh nejnovější verzi svého systému pro detekci síťových anomálií Progress Flowmon ADS 12.2. Novinka při poskytování pokročilého a komplexního pohledu na detekované bezpečnostní incidenty plně využívá schopnosti umělé inteligence, což umožňuje identifikovat události, určit jejich důležitost s ohledem na kontext a efektivně a rychle přijmout rozhodnutí.

Ohromné množství bezpečnostních událostí a výstrah patří mezi zásadní překážky, kterým musí IT týmy v současné době čelit. Profesionálové v oblasti kybernetické bezpečnosti se potýkají s problémy při získávání relevantních informací a efektivním stanovování priorit. Bez odpovídajících schopností detekce sítě nebo bez přístupu k informacím, které by umožnily přijímat informovaná rozhodnutí, jsou organizace náchylné k útokům.

Díky nejnovější verzi Flowmon ADS mají IT profesionálové okamžitý a automatický přístup k širšímu spektru relevantních bezpečnostních informací. Mohou okamžitě využít sofistikovanou analýzu a kontext k identifikaci škodlivého chování v síti, útoků na kritické aplikace, úniků dat a různých dalších indikátorů kompromitace.

Kontextová analýza bezpečnostních událostí řeší kritické problémy tím, že analyzuje celkový stav sítě, identifikuje trendy a vytváří komplexní přehled o událostech. V rámci nových datových zobrazení jsou zjištěné události vzájemně porovnávány napříč celým ekosystémem IT (lokálním, cloudovým i hybridním) a poskytují kritické informace o zařízeních s nejvyšším stupněm ohrožení, se zvýšeným stupněm ohrožení, o vývoji stupně ohrožení u nejčastějších typů zjištěných událostí nebo o nejzávažnějších detekovaných hrozbách.

Flowmon ADS funguje jako neustále aktivní analytik kybernetické bezpečnosti, kterému pomáhá AI. Dokáže vytřídit a souhrnně vyhodnotit ty nejdůležitější události a nálezy, a poskytnout srozumitelný kontext i klíčový vhled do dynamiky jakékoli bezpečnostní situace.

Flowmon ADS 12.2 navíc nabízí:

  • Aktualizovanou vizualizaci a analýzu událostí v IDS (Intrusion Detection System) - spojuje události založené na signaturách do jednotného uživatelského rozhraní společně s událostmi založenými na chování, a to včetně podrobného zobrazení, evidence událostí, dashboardů a reportů.
  • Analýzu s podporou umělé inteligence a přehled míry ohrožení – záložka Analýza ve Flowmon ADS nyní obsahuje souhrnné údaje s akčními informacemi, které jsou řazeny podle úrovně závažnosti.
  • Mapování aplikací a platforem podle IP adres – rozšířená síťová analytika pomáhá uživatelům přiřazovat IP adresy k jednotlivým SaaS aplikacím a platformám.
  • Detekci použití konkrétních aplikací – tato nová funkcionalita usnadňuje detekci nepovolených SaaS aplikací a potenciálně nebezpečných aplikací, jako jsou např. nepovolené VPN.

„Strojové učení a umělá inteligence jsou schopny mimořádně složitých výpočtů využívajících obrovské množství datových vstupů a formátů, které tradiční statistické modely nedokáží zpracovat. To je důvod, proč aktivně implementujeme a zavádíme do praxe různé metody AI, které by jinak stály na výkonu lidského mozku a odborných zkušenostech. Což je v oblasti kybernetické bezpečnosti zásadní, protože lidské zdroje jsou zde omezené a na rychlosti reakce záleží,“ uvedl Pavel Minařík, VP pro technologie ve společnosti Progress. „Kontextové analýza hrozeb využívající AI v novém Flowmon ADS výrazně zjednodušuje prioritizaci nejzávažnějších incidentů, čímž firmám poskytuje více času k minimalizaci rizik a ochraně kritických aktiv.“ 

Flowmon ADS využívá k detekci anomálií ukrývajících se v síťovém provozu inteligentní detekční engine, který využívá vyspělé algoritmy analýzy chování a okamžitě a automaticky odhaluje škodlivé chování, útoky na kritické aplikace, narušení bezpečnosti dat a další indikátory kompromitace. To stojí za řadou ocenění, které v poslední době Flowmon získal – např. zlatou medaili v kategorii Network Detection and Response v rámci Globee® Cybersecurity Awards 2023 nebo když byl jmenován jako technologický lídr pro oblast NDR (Network Detection and Response) v rámci komplexní analýzy SPARK Matrix™ globální poradenské a konzultační firmy Quadrant Knowledge Solutions.

Štítky: 

Podobné články

Nová služba Acronis MDR přináší integrovanou obnovou po útoku a další možnosti

14. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Acronis)
Nová služba Acronis Managed Detection and Response (MDR), dostupná poskytovatelům MSP využívajícím Acronis Cyber Protect Cloud, umožňuje nabízet bezpečnostní monitoring, rychlou detekci, investigaci, eliminaci hrozeb, reakci na incidenty a nápravu kybernetických útoků na profesionální úrovni bez nutnosti udržovat kvalifikovaný tým a specializovanou sadu nástrojů. Čtěte více

Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podle výroční zprávy State of Ransomware 2024 společnosti Sophos se průměrná výše výkupného za poslední rok zvýšila na pětinásobek. Organizace, které zaplatily výkupné, uvádějí průměrnou platbu ve výši dvou milionů dolarů, oproti 400 000 dolarů v průzkumu z roku 2023. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů. Čtěte více

Obavy o zabezpečení cloudů má 96 % firem

9. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Neustálý vývoj a zavádění nových cloudových aplikací komplikuje zabezpečení podnikového IT. Podle průzkumu společnosti Fortinet například 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost. Podle 93 % dotazovaných je vážným problémem zejména všeobecný nedostatek odborníků na zabezpečení cloudů. Čtěte více

Nový tým Esetu se zaměří na mezinárodní kyberkriminalitu

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní experti z pražské pobočky ESETu se nově cíleně zaměří na mezinárodní aktivity kyberkriminálních útočných skupin. Nově vzniklý tým vedený Jakubem Součkem má za úkol aktivně vyhledávat a dlouhodobě monitorovat obávané útoky ransomwarem, který dle dat společnosti ESET posílil v minulém roce o více než 50 procent. Čtěte více