ASUS: chytré telefony ROG Phone 7

23. 4. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: ASUS)
Nekompromisní herní telefony posouvají mobilní hraní na vyšší úroveň díky novému designu, procesoru Snapdragon 8 Gen 2, vylepšenému systému chlazení GameCool 7 a speciálním funkcemi ROG.

Řada ROG Phone 7 zahrnuje modely ROG Phone 7 a ROG Phone 7 Ultimate, které patří k nejvýkonnějším herním telefonům. Obě novinky s futuristickým vzhledem a novým dvoubarevným designem kombinují výkon vlajkové mobilní platformy Snapdragon 8 Gen 2 s pokročilým systémem chlazení GameCool 7 a speciálními funkcemi ROG. Klíčem k energetické účinnosti je nová konstrukce odpařovací komory s rychlým cyklem, která zvyšuje účinnost odvodu tepla až o 168 %, což umožňuje řadě ROG Phone 7 provoz her na plný výkon při zachování nízkých teplot.

Výkon bez kompromisů

Řada ROG Phone 7 nabízí herní výkon vlajkové lodi. Díky mobilní platformě Snapdragon 8 Gen 2 a frekvenci až 3,2 GHz je o 15 % rychlejší a o 15 % úspornější než předchozí generace. Telefony využívají 16GB paměť RAM LPDDR5X s rychlostí 8 533 Mb/s a úložiště ROM 512 GB UFS 4.0, které je dvakrát rychlejší než UFS 3.0. Nabízejí také podporu nejnovějšího bezdrátového standardu Wi-Fi 7 (802.11be) s až 320MHz kanály. Funkce Multi-Link Operation znamená, že se můžete současně připojit k různým frekvenčním pásmům.

Díky technologii Qualcomm podporuje řada ROG Phone 7 hardwarově akcelerovaný ray tracing. To znamená, že v podporovaných hrách si uživatel může vychutnat hyperrealistické odrazy – zejména na vodě a kovových površích – které dodají hernímu zážitku nový rozměr. Výkon dále umocňuje nástroj Armoury Crate, který poskytuje kontrolu nad výkonem a možnostmi jeho ladění.

Řada ROG Phone 7 využívá 165Hz AMOLED displej Samsung se vzorkovací frekvencí 720 Hz a přesností barev Delta-E < 1. Jas vzrostl na 1 500 nitů a panel je tak bez problémů čitelný i ve venkovním prostředí. Obraz byl vyladěn ve spolupráci se společností Pixelworks, která se zabývá zpracováním obrazu, a zajišťuje proto špičkovou přesnost barev.

Model ROG Phone 7 Ultimate navíc nabízí maticový barevný displej ROG Vision na zadní straně telefonu, který je příkladem inovací značky ROG. Tato kreativní funkce dokáže zobrazit animace vyvolané událostmi systému, jako je stav nabíjení, příchozí hovory, aktivace režimu X a další. Hráči si mohou dokonce vytvořit vlastní personalizované animace.

Na zadní straně telefon nabízí trojici fotoaparátů složenou z hlavního 50Mpx snímače Sony IMX766, 13 Mpx 120° ultraširokoúhlého objektivu a 5Mpx makra. Na čelní straně se nachází 32Mpx kamera, která používá spojování pixelů a vytváří 8Mpx snímky.

Energii na mnoho hodin zábavy telefonům propůjčuje 6 000 mAh akumulátor s podporou 65W dobíjení.

Inovované chlazení

Vylepšený systém GameCool 7 chladí procesor ze všech směrů. Telefony využívají tři různé způsoby chlazení. Při krátkém hraní snižuje chladicí směs nitridu boritého (BN) na jedné straně procesoru throttling. O chlazení při středně dlouhém hraní se stará větší odpařovací komora a grafitové pláty z druhé strany procesoru. Při opravdu dlouhých herních seancích se do hry zapojí aktivní chlazení AeroActive Cooler 7 s ventilátorem umístěným přímo nad modulem procesoru. Tento typ chlazení využívá umělou inteligenci a Peltierův článek pro ještě vyšší chladicí výkon.

V modelu ROG Phone 7 Ultimate je chlazení ještě účinnější díky unikátnímu otvoru AeroActive Portal. Toto chlazení vzduchem se aktivuje automaticky po připojení chladiče AeroActive Cooler a směruje konstantní proud chladného vzduchu z chladiče na chladicí žebra odpařovací komory. To účinně odvádí teplo generované SoC, což přispívá k výraznému zvýšení herního výkonu i výdrže baterie. Při aktivaci AeroActive Portal se účinnost chlazení v telefonu může zvýšit až o 20 %.

Nová rychloodpařovací komora v telefonu ROG Phone 7 byla zcela přepracována. Je větší a uvnitř využívá nové technologie. Namísto obvyklých sloupovitých konstrukcí používá na dlouhých okrajích komory speciální knotové sloupky ve tvaru trojzubce, které zvyšují účinnost. Kromě toho je zde šest kanálků pro zpětný tok kapaliny, které slouží jako dálnice pro odvod kapaliny zpět do SoC připravené na další chladicí cyklus. Tepelně účinné grafitové desky v ROG Phone 7 byly také zvětšeny a upraveny tak, aby se zvýšil přenos tepla ze základní desky a RF desky.

Chladič AeroActive Cooler 7 je vybaven nejen vylepšeným ventilátorem s větším počtem lopatek pro vyšší protitlak, ale také integrovaným termoelektrickým Peltierovým chladičem, který zajišťuje maximální chladicí výkon. Revoluční je i konstrukce DualCool. Zatímco zadní část telefonu je chlazena Peltierovým chladičem, chladný vzduch je veden také přes obrazovku telefonu, což zajišťuje maximální účinnost chlazení.

Ničím nerušený poslech

Dvojici předních reproduktorů o rozměrech 12 ×16 mm, které mají o 50 % vyšší efektivní hlasitost než dříve, pomáhá pět magnetů superlineárního subwooferu o rozměrech 13 × 38 mm v chladiči AeroActive 7, který zvyšuje hlasitost basů o 77 %. Po připojení chladiče tedy telefon nabízí 2.1kanálový zvuk ve hrách i ve filmech.

Řada telefonů ROG Phone 7 nabízejí 3,5mm sluchátkový konektor, prostorový zvuk Dirac Virtuo For Headphone i podporu technologií Qualcomm aptX a aptX Lossless.

Chytré (softwarové) funkce

Zážitek ze hraní vylepšují i nové softwarové funkce. Funkce X Sense pomáhá hráčům za pomoci oznámení rozpoznat zásadní události na obrazovce, například když se na mapě objeví nový důležitý předmět nebo se přiblíží nepřítel. A pokud se hráč zbaví několika soupeřů během jediného manévru, X Sense přidá vizuální efekty, které oslavu ještě umocní. X Capture je nástroj umělé inteligence, který automaticky zaznamenává památné okamžiky bitvy, jako je poražení nepřítele nebo vítězství v zápase.

Ultrazvukové ovladače AirTrigger umožňují pohodlné ovládání her prsty a poskytují zážitek z hraní jako na konzoli. Podporují širokou škálu gest, včetně duální akce, stisknutí a zvednutí a míření pomocí gyroskopu. K dispozici je také deset způsobů ovládání pohybem a lineární motor osy X, který poskytuje telefonu haptickou odezvu . Nabízí také funkci Vibration Mapping, která zlepšuje dotykové ovládání tím, že poskytuje nastavitelnou haptickou odezvu pro virtuální tlačítka na obrazovce.

Ceny a dostupnost

Telefony ROG 7 budou dostupné na českém a slovenském trhu od 8. května za ceny 25 990 Kč (ROG Phone 7, 12GB+256GB), 29 990 Kč (ROG Phone 7, 16GB+512GB) a 34 990 Kč (ROG Phone 7 Ultimate, 16GB+512GB).

Video : 

Profilová karta firmy

ASUS Computer Czech Republic, s.r.o.

ASUS Computer Czech Republic, s.r.o.

Název společnosti ASUS vychází ze jména Pegase (Pegasus) – okřídleného koně z řecké mytologie, který byl symbolem moudrosti a vědění. ASUS ztělesňuje sílu, čistotu a dobrodružného ducha tohoto nádherného stvoření. Každým novým produktem, který vytvoří, míří výš a výš.

Zobrazit detail firmy

Podobné články

Ilustrační foto (Motorola)

Samsung se znovu stal nejprodávanější značkou chytrých telefonů

17. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celosvětový prodej smartphonů v prvním čtvrtletí roku 2024 podle IDC meziročně vzrostl o 7,8 % a Samsung se znovu vyhoupl do pozice nejprodávanějšího výrobce. Čtěte více

Motorola: chytrý telefon edge 50 ultra

28. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Motorola)
Nové telefony řady Motorola edge 50, včetně vlajkové lodi edge 50 ultra, přinášejí exkluzinví materiály, vysoký výkon, vylepšený design nebo pokročilý systém fotoaparátů, který obsahuje vylepšení na bázi umělé inteligence. Novinka zaujme také fotoaparátem a displejem s certifikací společnosti Pantone. Čtěte více

Google Find My Device umožní lokalizovat ztracenou elektroniku

10. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Google)
Společnost Google spustila dlouho očekávanou funkci Find My Device, kterou poprvé ohlásila již na své loňské vývojářské konferenci. Technologie využívá sdílenou síť tvořenou miliardami zařízení se systémem Android a funkčně odpovídá možnostem podobných služeb společností Apple a Tile. Aktuálně je služba dostupná v USA a Kanadě, zbytek světa by měl brzy následovat. Čtěte více

Nová aktualizace uživatelského rozhraní One UI 6.1 rozšiřuje technologii Galaxy AI do dalších zařízení

5. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Samsung)
Společnost Samsung nasazuje umělou inteligenci Galaxy AI do většího počtu zařízení prostřednictvím aktualizovaného uživatelského rozhraní One UI 6.1. Mobilní umělá inteligence se tak dostane k podstatně většímu počtu uživatelů – od konce března ji budou moci postupně využít i majitelé telefonů řady Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 a tabletů řady Tab S9. Čtěte více