Cloud od Canonu ochrání citlivé firemní dokumenty

28. 11. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: Canon)
Ztráta dat je noční můrou každého manažera. Firmy proto na obranu proti hackerským útokům vynakládají velké množství peněz. Často však zapomínají, že citlivé dokumenty mohou uniknout i mnohem banálnější cestou – třeba když je zaměstnanec zapomene na kopírce. Canon nabízí řešení obou problémů v podobě přesunu firemních procesů do cloudu.

Pokud pracujete v kanceláři, možná jste se s tím také setkali. Přicházíte k firemní kopírce a zjišťujete, že na ní leží dokument, který někdo vytiskl před vámi, ale pak si ho zapomněl odnést. Takovou zkušenost má 23 % respondentů nejnovějšího průzkumu společnosti Canon, který probíhal na konci letošního léta na reprezentativním vzorku českých firem.

Nejčastěji šlo o pracovní smlouvu některého ze zaměstnanců, informace o klientech nebo zatím tajných produktech či interní dokumenty. Občas ale na kopírce lidé našli i cizí výplatní pásku, nebo dokonce soukromé materiály (včetně okopírované občanky a smluv či faktur), které se nijak netýkaly práce ve firmě. Každý čtvrtý nálezce přitom zároveň přiznal, že si dokument nejprve prohlédl, a pak jej teprve předal osobě, které patří. Celkem 9 % z nich jej raději rovnou vyhodilo nebo skartovalo.

„Vytisknout, zapomenout, odejít. To je bohužel smutná realita mnoha českých kanceláří, které stále ve velké míře spoléhají na práci s papírovými dokumenty. Přitom určitě nikdo z nás nechce, aby kolegové, nebo dokonce návštěvy v kanceláři viděli naši pracovní smlouvu nebo výplatnici,“ řekla Eva Kučmášová, šéfka komunikace Canonu ve střední Evropě.

Řešením je cloud

Potenciální nebezpečí se týká většiny českých firem, kde je standardem využívat sdílené kancelářské přístroje. Z průzkumu společnosti Canon vyplývá, že svou vlastní tiskárnu nebo kancelářskou multifunkci má na pracovním stole pouze 5 % zaměstnanců. Více než polovina (52 %) respondentů uvedlo, že tiskárnu v jejich firmě sdílí více než šest lidí, v každém šestém podniku je to dokonce 20 a více zaměstnanců.

Využití sdílených firemních tiskáren je zároveň poměrně značné, 69 % respondentů tiskne denně více než 10 stránek dokumentů, zhruba čtvrtina dotázaných potiskne každý pracovní den více než 40 listů, a 9 % dokonce více než 50 listů.

I po dvou letech pandemie a s ní souvisejícím bezprecedentním rozšířením distanční práce je tak možné konstatovat, že práce s papírovými dokumenty v českých firmách nadále dominuje. Manažeři by tak měli věnovat zvýšenou pozornost bezpečnostním trhlinám, které s sebou manipulování s papírovými dokumenty v kanceláři přináší. Výrazně je lze eliminovat využitím nástrojů digitální kanceláře.

„V případě řešení uniFLOW Online od Canonu jsou smlouvy, faktury či výplatní pásky ihned po naskenování uloženy do cloudu, kde mohou být automaticky roztříděny podle kategorie. Citlivé materiály směřují do personálních složek a přístup k nim mají pouze povolaní. Vše podléhá pokročilému zabezpečení,“ řekl Petr Hnilička, produktový specialista Canon CZ. Papírové originály, které do firmy dorazily poštou, lze ihned po naskenování skartovat.

Díky cloudovým nástrojům má také vedení firmy možnost kontrolovat, kdo a jak s dokumentem zachází, a to i v dnešní zcela běžné situaci, kdy zaměstnanec pracuje z domova nebo chalupy. Uplatňují se zde elektronické certifikáty, díky nimž správce pozná, že dokument během své cesty firmou nebyl nijak změně. To by třeba v případě elektronických faktur mohlo mít katastrofální důsledky.

Převedení firemních procesů do cloudu a využití nástrojů digitální kanceláře je zkrátka bezpečnější než manipulace s papírem. Tyto cloudové systémy jsou pravidelně testovány, do jejich zabezpečení se investují miliony dolarů. Konkrétně uniFLOW Online od Canonu využívá platformy Microsoft Azure, který odolá i těm nejpokročilejším digitálním hrozbám a hackerským útokům a „běží“ na ní i systémy těch největších světových firem.

„Když firma svěří své procesy uniFLOW Online, může mít jistotu, že její citlivé dokumenty nebudou zneužity,“ uzavřel Hnilička.

Podobné články

Epson: multifunkční tiskárny AM-C400 a AM-C550

20. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Epson)
Epson pokračuje v zavádění inkoustové technologie Heat-Free Line Inkjet do svých kancelářských tiskáren. Nejnovějšími přírůstky v nabídce takto vybavených zařízení jsou multifunkční modely AM-C400 a AM-C550 formátu A4, které přináší řadu vylepšení včetně úspornějšího chodu a kompaktnějších rozměrů. Čtěte více

Marcel Divín (Epson): Reselleři jsou partneři na celý život

16. 4. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: dcd)
Marcel Divín, branch office manager společnosti Epson Europe CZ & SK, prozradil, jak se společnosti Epson daří a které novinky v dohledné době můžeme očekávat. Řeč přišla také na udržitelnost, která je pro Epson jednou z priorit. Čtěte více

Klára Janečková: OKI staví na osobním kontaktu s dealery

11. 4. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: DCD Publishing)
Klára Janečková se v české pobočce OKI Europe stala obchodní manažerkou se zodpovědností za sektor open channel. Rozšířila tak zdejší obchodní tým OKI, který tvoří obchodní ředitel Jan Denkstein a obchodní manažeři Miroslav Pávek, Jiří Sojka a Pavel Míka. Janečková má v OKI zároveň na starosti marketingové aktivity v ČR, SR a Maďarsku. S marketingem, obchodem i tiskovým segmentem má bohaté zkušenosti, působila například v CzechTrade či JVM Computers. Čtěte více

Pantum: Výrobce s bohatou nabídkou

9. 4. 2024. (redaktor: Reseller Magazine OnLine, zdroj: Pantum)
PANTUM, výrobce tiskových technologií, spotřebního materiálu a dodavatel souvisejících služeb, vstoupil na trh v České a Slovenské republice na konci roku 2022, respektive na začátku roku 2023. Stála před námi velká výzva v podobě uvedení značky na trh, vybudování distribučního a prodejního kanálu a zajištění servisních služeb. Čtěte více