Situace ve značení Wi-Fi standardů se opět komplikuje

25. 1. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: Wi-Fi Alliance)
Situace v označování jednotlivých standardů bezdrátové technologie Wi-Fi bude opět o něco komplikovanější. Vedle Wi-Fi 6 a Wi-Fi 6E se totiž brzy dostanou na trh i produkty oficiálně označované jako Wi-Fi 6 Release 2. Co přinesou ve srovnání se stávající generací přístrojů?

Wi-Fi 6 Release 2 rozšiřuje standard Wi-Fi 6 (funguje na frekvencích 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz), díky čemuž nabízí potřebnou svobodu pro různé typy klientů od běžných spotřebitelských, až po podniky a velké firmy či veřejný sektor.

Jednou z hlavních inovací je doplnění podpory technologie MU-MIMO i pro uplink (odesílání dat), což umožňují v jednu chvíli odesílat data většímu počtu připojených zařízení. V důsledku toho budou moci uživatelé počítat s větším výkonem a tedy např. plynulejšími videokonferencemi nebo rychlejším odesíláním dokumentů. Přínos by to ale samozřejmě mělo mít i u veškerých dalších aktivit, které spoléhají na odesílání dat, obzvláště pak na místech, kde se současně připojuje velké množství uživatelů.

Samozřejmostí je zachování vysoké bezpečnosti (WPA3) i zpětné kompatibility, a tedy schopnosti vzájemné komunikaci zařízení s podporou různých standardů technologie Wi-Fi.

Vylepšený power management

Další novinky využijí zejména podniková, průmyslová či IoT zařízení, jejichž provozovatelé ocení nové režimy spotřeby. Díky nim bude možné lépe ovlivnit spotřebu komunikačních zařízení (respektive prodloužit výdrž jejich baterií) např. díky různým režimům spánku nebo četnosti jejich komunikace. Využití se nabízí např. v oblastech jako jsou chytré domácnosti, technologie pro chytrá (propojená) města nebo nejrůznější privátní podnikové či průmyslové systémy.

Podle dostupných informací standard Wi-Fi 6 Release 2 neměl vyžadovat nový hardware, do stávajících zařízení by tak teoreticky mělo být možné jeho podporu doplnit softwarově.

Podobné články

Mercusys: gigabitové PoE+ přepínače MS105GP a MS108GP

27. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Mercusys)
Společnost Mercusys představil nové modely kompaktních přepínačů s podporou PoE+ napájení. Pětiportový MS105GP a osmiportový MS108GP disponují podporou gigabytových přenosů, odolným kovovým provedením a dalšími praktickými funkcemi a vlastnostmi. Čtěte více

Výrobce optických síťových modulů MicroOptics se slučuje se značkou Lanview

24. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: EET Group)
Skupina EET Group oznámila sloučení dvou předních poskytovatelů kompletních řešení strukturovaných sítí pro firemní zákazníky, společností MicroOptics a Lanview. Pod hlavičkou skupiny EET Group tak vzniká komplexní poskytovatel optických transceiverů, řešení pro bezdrátovou komunikaci, přenosové sítě, sítě datových center a cloud computing. Čtěte více

Budoucnost bezdrátové konektivity v pojetí společnosti LANCOM

8. 4. 2024. (redaktor: Reseller Magazine OnLine, zdroj: Annex Net)
Během Světového mobilního kongresu MWC, který se odehrál letos v únoru v Barceloně, představila společnost LANCOM Systems svůj pohled na budoucnost bezdrátové konektivity. Stěžejní roli zde bude hrát nový standard Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be), který přinese vyšší datovou hustotu, větší šířky komunikačních kanálů a díky tomu i mnohem vyšší přenosové rychlosti. Čtěte více

Huawei v Berlíně představil špičková řešení pro oblast optických sítí

8. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Huawei)
Jaká proměna čeká internetové připojení v příštích letech? To si mohli prohlédnout návštěvníci konference FTTH 2024 v Berlíně, která představila internet budoucnosti jako zelený, ultraširokopásmový a inteligentní. Inovativní řešení, která mají uspokojit stále náročnější požadavky na internetové připojení, představila na konferenci také společnost Huawei. Čtěte více