Google I/O: (Nejenom) Android 12 a nová naděje pro nositelnou elektroniku

20. 5. 2021. (redaktor: František Doupal, zdroj: Google)
Společnost Google na své každoroční vývojářské konferenci opět představila řadu novinek, které budou formovat její produkty a služby v následujících měsících a letech… A o zajímavé novinky ani tentokrát skutečně nebyla nouze…

Populární operační systém Android pro tablety, telefony a další zařízení se dostává již do své 12. verze. Řada představených novinek se tedy týkala právě této platformy. Zásadní změny tentokrát přijdou vně i uvnitř. Zákazníci se tedy mohou těšit např. na kompletně přepracovaný design uživatelského rozhraní, které se stane zároveň flexibilnější a uživatelsky ještě přizpůsobitelnější.

Zároveň systém získá i řadu nových funkcí a upravených vlastností. Dalšího posílení se opět samozřejmě dočká integrace a zejména bezpečnost a soukromí (např. rozšířením možností sandboxingu nebo nového bezpečnostního přehledu). Již brzy Android získá také lepší podporu digitálních klíčků pro odemykání osobních automobilů.

Google zároveň vývojářům a výrobcům zařízení zpřístupnil betaverzi systému. Koncoví uživatelé by se systému měli na svých přístrojích dočkat ve druhé polovině roku.

Wear (OS) a Tizen

Google se spojil se Samsungem. A chce tak vylepšit svou platformu Wear OS pro chytré hodinky a další nositelnou elektroniku, která v posledních letech při nejlepším pouze stagnovala. Nová jednotná platforma ponese již jen název Wear a na svých zařízeních ji budou využívat oba dva výrobci. Samozřejmě se zapojí také další výrobce nositelné elektroniky Fitbit, který spadá pod křídla Googlu. Spojení by mělo přinést to nejlepší z obou dosavadních hodinkových platforem – tedy např. více aplikací a kvalitnější podporu vývojářů, lepší výdrž baterie i vylepšené prostředí. Samozřejmostí bude podpora funkcí jako jsou Google Mapy či Google Pay.

A snad se opět více zapojí i další výrobci…

Google Workspace

Změn se dočká i kancelářské řešení Googlu, které se opět o něco posune v možnostech spolupráce jak mezi jednotlivými produkty výrobce, tak mezi uživateli navzájem. Řada novinek se týká chytrého rozhraní Smart Canvas a také schopnosti lepšího provázání (linkování) mezi aplikacemi – např. hovor skrze Meet bude možné zahájit díky odkazu v Google Docs, Sheet i Slide. Stále větší roli bude i zde hrát také umělá inteligence a strojové učení, např. v kombinaci s LaMDA, což je nový automatizovaný jazykový model Googlu.

Project Starline

Google předvedl také svůj Project Starline, jehož cílem je za pomoci kamer s vysokým rozlišením a snímači hloubky ostrosti před uživatele virtuálně vytvořit reálný 3D osoby, se kterou na dálku komunikuje např. prostřednictvím videokonference. Snahou je takto navodit co nejreálnější dojem při jednání (nebo obecně při jakékoli komunikaci – může jít např. o členy rodiny nebo kamarády).

Věrnější pleťové odstíny

Už se dostáváme spíše k drobnostem – další novinka si klade za cíl přinést do fotoaparátů v telefonech a dalších zařízeních schopnost co nejvěrnějšího a nejpřesnějšího zachycení pleťových odstínů na výsledných fotografiích.

Novinky v Google Phohos

Google se pochlubil, že jeho aplikace Photos bude schopná ze dvou statických záběrů vytvořit pohybující se animaci. Další novinkou bude složka uvnitř aplikace, uvnitř které bude možné uložené aplikace chránit heslem (či třeba otiskem prstu).

Další novinky z Google I/O 2021 ve zkratce:

  • Ve světě se aktuálně používá více než tři miliardy aktivních zařízení s Androidem;
  • Google Mapy se dočkají novinek v oblasti rozšíření reality;
  • Google se ve správci hesel v Androidu i v prohlížeči Chrome naučí měnit uložená hesla webových stránek. Zároveň se naučí automaticky měnit prolomená hesla.

Na kompletní přehled novinek se můžete podívat např. zde.

Video : 

Podobné články

Google Find My Device umožní lokalizovat ztracenou elektroniku

10. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Google)
Společnost Google spustila dlouho očekávanou funkci Find My Device, kterou poprvé ohlásila již na své loňské vývojářské konferenci. Technologie využívá sdílenou síť tvořenou miliardami zařízení se systémem Android a funkčně odpovídá možnostem podobných služeb společností Apple a Tile. Aktuálně je služba dostupná v USA a Kanadě, zbytek světa by měl brzy následovat. Čtěte více

Jaké novinky přináší první vývojářská verze Androidu 15?

23. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Google)
Google se chce v Androidu 15 zaměřit na funkce a vlastnosti, které pomůžou uživatelům zvýšit produktivitu a zároveň poskytnou nové možnosti při tvorbě multimédií, minimalizují dopad na baterii, zvýší výkon aplikací a posílí ochranu soukromí a zabezpečení. Čtěte více

Google Workspace pod ochranou Sophos MDR a Sophos XDR

23. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Organizace s distribuovanými pracovními silami se stále více spoléhají na cloudové platformy pro spolupráci, e-mailovou komunikaci, sdílení souborů a zvyšování produktivity, jako jsou Microsoft 365 a Google Workspace. Chránit se proti pokročilým útokům na tyto kriticky důležité nástroje nyní pomáhá nová integrace Google Workspace s bezpečnostními službami společnosti Sophos. Čtěte více

Rok 2023 ve vyhledávání na Googlu

27. 12. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Google)
Rok 2023 se chýlí ke konci, a proto se můžeme setkávat s nejrůznějšími bilancemi. Zajímavé může být i bilancování „českého“ Googlu a jeho seznamy populárních témat. Žebříčky vycházejí z vyhledávacích dotazů, u kterých byl v tomto roce zaznamenán nejvýraznější nárůst zájmu oproti loňskému roku. Čtěte více