HMD Global: chytrý telefon Nokia 9 PureView

6. 3. 2019. (redaktor: František Doupal, zdroj: Nokia)
Model Nokia 9 PureView je vlajkovou lodí společnosti HMD Global pro letošní rok. Kromě elegantního designu, který staví na skle a kovu, telefon zaujme zejména díky svým fotografickým schopnostem – hlavní fotoaparát s pěti snímači se totiž jen tak nevidí. Potěší však i další výbava.

Nokia 9 PureView se pyšní displejem pOLED s úhlopříčkou 5,99" a rozlišením 2K (2 880 x 1 440 bodů). Kvalitní obraz je zaručen díky technologiím PureDisplay (pro věrohodné barvy a lepší viditelnost na slunci) a HDR10 (umožní využívat nejnovější obsah s většími detaily, kontrastem a barvami). Specialitou je čtečka otisků prstů umístěná přímo pod displejem.

Výkon telefonu dodává procesor Qualcomm Snapdragon 845 doplněný o 6 GB RAM. Vnitřní 128GB úložiště lze rozšířit paměťovými kartami až do kapacity 512 GB. Akumulátor s kapacitou 3 320 mAh lze dobíjet klasicky, tedy prostřednictvím konektoru USB-C, nebo bezdrátově.

Nokia 9 PureView využívá operační systém Android Pie se zjednodušeným rozhraním a bez zbytečného softwaru. Telefon je navíc součástí programu Android One, jež přináší řadu výhod včetně pravidelných měsíčních bezpečnostních aktualizací (po dobu tří let) a upgradů softwaru (nejméně na dva roky), Fotek Google s bezplatným, neomezeným úložištěm pro fotografie ve vysoké kvalitě nebo Asistentai Google.

Nokia 9 PureView, to je však zejména pět 12MPx fotoaparátů s optikou ZEISS, které zachycují snímek současně a fungují v dokonalém souladu. Výsledkem jsou fotografie s vynikajícím dynamickým rozsahem a detailní strukturou světel a stínů, se špičkovou hloubkou ostrosti a věrohodnými barvami. Nechybí podpora HDR nebo ukládání do formátu RAW. Pomocí režimu hloubky ostrosti dokáže Nokia 9 PureView identifikovat více než 1 200 vrstev, které používá k vytvoření detailní mapy ostrosti. Ve Fotkách Google pak stačí změnit způsob zaostření a můžete na snímku odhalit nové detaily. Samozřejmostí je také podpora záznamu 4K videa a 20mpx selfie kamera na čelní straně.

Z dalších vlastností stojí za zmínku například podpora Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac nebo provedení odolné v souladu s požadavky normy IP67.

Video : 
Štítky: 

Podobné články

Ilustrační foto (Motorola)

Samsung se znovu stal nejprodávanější značkou chytrých telefonů

17. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celosvětový prodej smartphonů v prvním čtvrtletí roku 2024 podle IDC meziročně vzrostl o 7,8 % a Samsung se znovu vyhoupl do pozice nejprodávanějšího výrobce. Čtěte více

Motorola: chytrý telefon edge 50 ultra

28. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Motorola)
Nové telefony řady Motorola edge 50, včetně vlajkové lodi edge 50 ultra, přinášejí exkluzinví materiály, vysoký výkon, vylepšený design nebo pokročilý systém fotoaparátů, který obsahuje vylepšení na bázi umělé inteligence. Novinka zaujme také fotoaparátem a displejem s certifikací společnosti Pantone. Čtěte více

Google Find My Device umožní lokalizovat ztracenou elektroniku

10. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Google)
Společnost Google spustila dlouho očekávanou funkci Find My Device, kterou poprvé ohlásila již na své loňské vývojářské konferenci. Technologie využívá sdílenou síť tvořenou miliardami zařízení se systémem Android a funkčně odpovídá možnostem podobných služeb společností Apple a Tile. Aktuálně je služba dostupná v USA a Kanadě, zbytek světa by měl brzy následovat. Čtěte více

Nová aktualizace uživatelského rozhraní One UI 6.1 rozšiřuje technologii Galaxy AI do dalších zařízení

5. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Samsung)
Společnost Samsung nasazuje umělou inteligenci Galaxy AI do většího počtu zařízení prostřednictvím aktualizovaného uživatelského rozhraní One UI 6.1. Mobilní umělá inteligence se tak dostane k podstatně většímu počtu uživatelů – od konce března ji budou moci postupně využít i majitelé telefonů řady Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 a tabletů řady Tab S9. Čtěte více