ESET partnerem globální iniciativy No More Ransom

16. 1. 2019. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní společnost ESET se stala novým partnerem mezinárodní iniciativy No More Ransom. Jde o společný projekt Europolu, nizozemské národní policie a organizací z oblasti IT bezpečnosti, jehož cílem je boj s ransomwarem.

Projekt No More Ransom pomáhá obětem získat přístup k jejich osobním datům a dosud se mu podařilo odblokovat obsah na 72 tisících infikovaných zařízeních, jež patřily obětem útoků.

Díky svým 130 partnerům nabízí portál No More Ransom ke stažení 59 bezplatných dešifrovacích nástrojů od několika dodavatelů bezpečnostního softwaru, které dokáží odšifrovat 91 rodin ransomwaru. Uživatelé na celém světě mohou tyto nástroje bezplatně použít k opětovnému zpřístupnění svých zablokovaných dat. Projekt byl spuštěn v roce 2016 a dosud se mu podařilo snížit výnosy kybernetických útočníků o přibližně 22 milionů amerických dolarů.

„Společnost ESET dlouhodobě pomáhá obětem ransomwaru získat zpět jejich zašifrovaná data, přičemž počet stažení bezplatných dešifrovacích nástrojů ESET z našich stránek přesáhl hranici čtvrt milionu,“ řekl Ondrej Kubovič, specialista na digitální bezpečnost ze společnosti ESET. Některé z těchto nástrojů budou nyní k dispozici širšímu publiku i prostřednictvím bezplatné, centralizované a uživatelsky přívětivé platformy No More Ransom.

Projekt No More Ransom uznává, že boj proti ransomwaru vyžaduje společné nasazení a tím pádem i spolupráci s bezpečnostními orgány. Společnost ESET již dříve spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení při rozsáhlých operacích zaměřených na rozbití škodlivé infrastruktury kybernetických útočníků, včetně narušení rodiny škodlivého kódu Gamarue. Do této globální spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem se zapojil i Microsoft, FBI, Interpol a Europol.

ESET také spolupracoval s různými mezinárodními organizacemi při odhalení operace Windigo, která ovládla desítky tisíc Unix serverů. Naposledy společnost spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení a společností Google na přerušení operace 3ve, která spočívala v inzertních podvodech, při nichž škodlivý kód napodoboval chování reálných uživatelů.

Více informací o projektu naleznete na webové stránce No More Ransom.

Podobné články

Kyberzločinci zneužívají nové zranitelnosti o 43 % rychleji než v 1. pololetí loňského roku

20. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Studie FortiGuard Labs Global Threat Landscape Report za 2. pololetí 2023 zdůrazňuje potřebu, aby dodavatelé dodržovali osvědčenou praxi ve zveřejňování zranitelností a aby podniky zlepšily kybernetickou hygienu a správu oprav softwaru. Čtěte více

Nová služba Acronis MDR přináší integrovanou obnovou po útoku a další možnosti

14. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Acronis)
Nová služba Acronis Managed Detection and Response (MDR), dostupná poskytovatelům MSP využívajícím Acronis Cyber Protect Cloud, umožňuje nabízet bezpečnostní monitoring, rychlou detekci, investigaci, eliminaci hrozeb, reakci na incidenty a nápravu kybernetických útoků na profesionální úrovni bez nutnosti udržovat kvalifikovaný tým a specializovanou sadu nástrojů. Čtěte více

Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podle výroční zprávy State of Ransomware 2024 společnosti Sophos se průměrná výše výkupného za poslední rok zvýšila na pětinásobek. Organizace, které zaplatily výkupné, uvádějí průměrnou platbu ve výši dvou milionů dolarů, oproti 400 000 dolarů v průzkumu z roku 2023. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů. Čtěte více

Obavy o zabezpečení cloudů má 96 % firem

9. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Neustálý vývoj a zavádění nových cloudových aplikací komplikuje zabezpečení podnikového IT. Podle průzkumu společnosti Fortinet například 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost. Podle 93 % dotazovaných je vážným problémem zejména všeobecný nedostatek odborníků na zabezpečení cloudů. Čtěte více