Softwarové odvětví přispívá do ekonomiky EU bilionem eur ročně

24. 11. 2016. (redaktor: František Doupal, zdroj: BSA | The Software Alliance )
Software značně ovlivňuje evropské hospodářství: přispívá ročně téměř bilionem eur k HDP Evropské unie (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) a podporuje téměř 12 milionů pracovních míst. Přináší také investice do výzkumu a vývoje v hodnotě blížící se 13 miliardám eur.

Studie organizace BSA | The Software Alliance zachycuje záběr softwarového odvětví a jeho ekonomický dopad v Evropské unii a jejích pěti největších členských státech. Zkoumá také širší přínosy softwaru a toho, jak může být využíván jako nástroj vládami, firmami a občany.

Mezi klíčové závěry studie patří:

  • Software přispívá ročně téměř bilionem eur k hospodářství EU. V roce 2014 softwarové odvětví přímo přispělo 249 miliardami eur do hospodářství EU, což odpovídá 2 % HDP. Při započtení širších vlivů, nepřímých i indukovaných, softwarové odvětví přispívá 7,4 % k HDP Evropské unie a přináší tak hospodářství Evropské unie 910 miliard eur.
  • Software podporuje téměř 12 milionů pracovních míst v celé EU. Softwarové odvětví v Evropě podporuje zaměstnání 11,6 milionu lidí, což představuje více než celou populaci Belgie. To se rovná 5,3 % všech pracovních míst v evropské osmadvacítce. Softwarové odvětví přímo zaměstnává více než 3 miliony lidí, přičemž výzkum ukazuje, že při zohlednění nepřímých a indukovaných vlivů to je dalších 8,5 milionu obyvatel EU.
  • Softwarové odvětví se podílí 7,3 % na veškerém domácím výzkumu a vývoji. Softwarové firmy výrazně investují do výzkumu a vývoje – v roce 2013 více než 12,7 miliardy eur. To je více než 7,3 % všech výdajů na výzkumu v soukromém sektoru v EU.
  • Software je hnací silou ekonomických zisků členských států. Ekonomiky a pracovní síla členských států těží z nových pracovních příležitostí, které vytváří moderní digitální ekonomika. Zároveň těží z příležitostí vyplývajících z pokroku celého softwarového odvětví. 
  • V Německu softwarové odvětví přispívá celkem 152,6 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do německé ekonomiky, což představuje 5,2 % německého HDP. Dále podporuje 1 915 787 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 4,5 % všech pracovních míst v Německu.
  • Ve Francii softwarové odvětví přispívá celkem 113,1 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do francouzské ekonomiky, což představuje 5,3 % francouzského HDP. Dále podporuje 1 198 304 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 4,4 % všech pracovních míst ve Francii.
  • V Itálii softwarové odvětví přispívá celkem 50,8 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do italské ekonomiky, což představuje 3,2 % italského HDP. Dále podporuje 743 921 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 3,3 % všech pracovních míst v Itálii.
  • Ve Španělsku softwarové odvětví přispívá celkem 35,8 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do španělské ekonomiky, což představuje 3,4 % španělského HDP. Dále podporuje 624 471 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 3,7 % všech pracovních míst ve Španělsku.
  • Ve Spojeném království softwarové odvětví přispívá celkem 160,2 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do britské ekonomiky, což představuje 7,1 % britského HDP. Dále podporuje 2 585 792 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 8,4 % všech pracovních míst ve Spojeném království.

„Na rozdíl od tradičních průmyslových odvětví software nepotřebuje externí katalyzátor pro změnu – je sám katalyzátorem,“ řekla Victoria Espinel, prezidentka a generální ředitelka organizace BSA | The Software Alliance. „Software bude pokračovat v revolucionizaci toho, jak pracujeme, komunikujeme, plánujeme a tvoříme, a to způsoby, které teprve nyní začínáme chápat. Softwarem poháněné datové inovace a datová analytika generují řadu výhod napříč sektory celé ekonomiky EU. Každá firma a každý státní orgán závisí na softwaru, aby mohly být vynalézavější, kreativnější, konkurenceschopnější a efektivnější.“

Údaje vyplývají z analýzy publikované organizací BSA | The Software Alliance pod názvem Software je katalyzátorem EU ekonomiky: přinese 910 miliard eur. Analýza využívá dat a vyhodnocení ekonomického dopadu, jež vyhotovila The Economist Intelligence Unit.

Podobné články

Nová aliance All4Cyber chce bojovat proti kybernetickým hrozbám

30. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: All4Cyber)
V době, kdy se otázka kybernetické bezpečnosti stává stále zásadnějším momentem každodenní reality jednotlivců i organizací, vstupuje na český trh aliance All4Cyber. Zakládajícími členy All4Cyber jsou renomované společnosti Antesto, CNS, DATASYS, DATRON, IdStory a TeskaLabs. Čtěte více

OVHcloud spouští pražskou Lokální zónu a podporuje tak expanzi místních firem

29. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: OVHcloud)
OVHcloud, evropský lídr v oblasti cloudových technologií, oznámil spuštění své první pražské lokální zóny veřejného cloudu (Public Cloud Local Zone). Díky technologii společnosti GridScale, která je nejnovější akvizicí OVHcloud, může nyní celá skupina během několika týdnů spustit cloudové služby pro několik nových mezinárodních lokalit. Čtěte více

LAMA Plus získala ocenění „Nejlepší distributor spotřebního materiálu Brother“

23. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Lama Plus)
Společnost LAMA Plus byla společností Brother International CZ vyhlášena „Nejlepším distributorem spotřebního materiálu Brother“ za rok 2023/2024. Čtěte více

Jednotnou datovou platformu chce mít do tří let 70 % velkých českých firem

13. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Adastra)
Nadpoloviční většina firem přiznává, že má spoustu dat, ale pro uživatele je obtížné je najít nebo jim důvěřovat. Téměř 40 % firem navíc uvádí, že jejich technologické prostředí už nedostačuje současným potřebám. Jak velké organizace pracují s daty? Čtěte více