Čtvrtina českých firem se nechrání proti DDoS

19. 7. 2016. (redaktor: František Doupal, zdroj: Kaspersky Lab)
Každá čtvrtá společnost v České republice riskuje ztrátu přístupu k důležitým podnikovým systémům. Může to znamenat nejen finanční ztrátu, ale také poškození firemní pověsti. Více než třetina (35 %) českých společností přitom považuje investici do zabezpečení proti útokům DDoS za důležitou.

Přibližně stejné množství dotázaných firem (37 %) si myslí, že anti-DDoS ochrana je důležitou součástí kybernetické bezpečnosti jejich infrastruktury. U telekomunikačních a finančních společností jde o 82 %, respektive 78 %.

I přesto jsou podle průzkumu mezi českými společnostmi takové, které toto zabezpečení nepoužívají vůbec (24 %), nebo jen zčásti (47 %). Z toho vyplývá, že pouze 29 % dotázaných firem je plně chráněno proti rozšířeným útokům DDoS. Zajímavé je, že většina společností bez ochrany proti tomuto typu hrozeb jsou právě ty, které patří k těm nejčastěji napadaným, např. média (36 %), zdravotnické nebo vzdělávací organizace (31 %).

Z průzkumu dále vyplývá, že globálně je pro čtvrtinu (25 %) společností stabilita podnikových systémů jednou z hlavních priorit. Pouze 15 % z nich však uvažuje o zavedení anti-DDoS řešení v blízké budoucnosti. Mezitím ale mohou být jejich databáze, e-mail, webové stránky nebo jiné online služby narušeny, a to i tím nejbanálnějším útokem. Podle průzkumu může jediný útok DDoS stát společnost, včetně nákladů na obnovení systému, poplatků, vylepšení pověsti atd., více než 400 000 USD (přes 9,7 milionu korun).

„Z naší zkušenosti víme, že mnoho firem považuje útoky DDoS v porovnání s jiným malwarem za neškodné. Tento přístup může ale skončit velkou finanční ztrátou. Útoky DDoS mohou být pro podnik stejně škodlivé jako jakékoli jiné hrozby, obzvlášť pokud jsou součástí většího cíleného útoku. Ochrana IT infrastruktury vyžaduje komplexní přístup. Nedílnou součástí by mělo být zajištění kontinuální dostupnosti všech důležitých online systémů nehledě na velikost podniku nebo jeho zaměření,“ řekl Petr Kuboš, corporate sales manager v Kaspersky Lab.

Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Kaspersky Lab a B2B International, který byl proveden mezi více než 5 500 společností z 26 zemí světa, včetně České republiky.

Štítky: 
Bezpečnost, DDoS, Kaspersky

Podobné články

Nový tým Esetu se zaměří na mezinárodní kyberkriminalitu

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní experti z pražské pobočky ESETu se nově cíleně zaměří na mezinárodní aktivity kyberkriminálních útočných skupin. Nově vzniklý tým vedený Jakubem Součkem má za úkol aktivně vyhledávat a dlouhodobě monitorovat obávané útoky ransomwarem, který dle dat společnosti ESET posílil v minulém roce o více než 50 procent. Čtěte více

Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla, otevírá neznámé přílohy nebo jinak ohrožuje bezpečnost

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Anect)
Třetina českých zaměstnanců porušuje zásady bezpečného chování na internetu a své zaměstnavatele tak vystavuje zvýšenému riziku online podvodu nebo hackerského útoku. Lidé například navzájem sdílejí přihlašovací údaje do firemních systémů, zasílají pracovní dokumenty soukromým e-mailem či přes sociální sítě nebo k práci využívají neschválené soukromé počítače či telefony. Čtěte více

Počet DDoS útoků na české firmy roste druhý měsíc v řadě

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: ComSource)
Počty DDoS útoků na české firmy i jejich celková intenzita v březnu opět vzrostly. Oproti předcházejícímu měsíci dvojnásobně, ve srovnání se začátkem roku dokonce šestinásobně. Dostaly se tak přibližně na úroveň léta loňského roku. Trendem je přitom využívání stále kvalitnějších a efektivnějších útoků. Nejvíce útoků již od července loňského roku míří z Ruska. Čtěte více

Řešení HP Wolf Pro Security získalo vynikající hodnocení v AV-TESTu

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: HP Inc.)
Výzkumníci z AV-TESTu označili nové řešení HP Wolf Pro Security za „TOP Produkt“ pro ochranu koncových zařízení ve firmách. Studie výzkumného institutu v oblasti bezpečnosti IT AV-TEST potvrdila, že bezpečnostní software Wolf Pro Security od HP je jedním z nejlepších antivirových řešení pro firemní uživatele využívající platformu Windows na trhu. Čtěte více