IT je nejlukrativnějším oborem v Česku, přesto trpí nedostatkem zaměstnanců

8. 4. 2015. (redaktor: František Doupal, zdroj: AC jobs)
Za posledních pět let se Česko stalo „rájem“ světových IT firem. Do Prahy, Brna či Ostravy se začaly stěhovat nadnárodní společnosti díky levnější pracovní síle a kvalitním uchazečům, které produkují české vysoké školy. Přesto by se v IT uživilo dvakrát více zaměstnanců, než kolik jich zde v současnosti je.
Foto: Freeimages.com

„Dnes už v Česku najdeme téměř všechny významné IT společnosti: IBM, AVG, Microsoft, Oracle, AT&T, Redhat, HP a další. Firmy si v podstatě přetahují zaměstnance mezi sebou, protože jich je akutní nedostatek,“ popsala situaci Markéta Prazeres, ředitelka divize IT personální agentury AC Jobs.

IT u nás patří k nejlukrativnějším oborům – průměrná mzda absolventů Českého vysokého učení technického v Praze se pohybuje kolem 35 000 korun, mzda absolventů Vysokého učení technického v Brně pak kolem 28 000 korun. Životní úroveň zaměstnanců v IT je dnes zcela srovnatelná se zahraničím: „Když porovnáme mzdu a životní náklady, na manažerských pozicích jsou na tom Češi v oboru IT dokonce lépe. U ostatních pozic je to srovnatelné,“ řekla Markéta Prazeres z AC Jobs.

Kromě atraktivních platů lákají IT firmy v Česku uchazeče i na netradiční benefity, které jinde nenajdeme. Firmy si dobře uvědomují, že jejich kapitál je v hlavách lidí, nikoli ve strojích či zboží. Své zaměstnance si proto velice hýčkají: „Často svým zaměstnancům podávají například snídaně. Ty musí být poskládány tak, aby si na své přišel úplně každý. V jedné firmě dokonce mívají kromě jiného na výběr ze šesti druhů muffinů, aby se nestalo, že někomu daná příchuť nebude vyhovovat. Běžnou věcí jsou kromě čerstvého ovoce například mini sendviče a nejrůznější laskominy dostupné v průběhu celého dne. Také zde mívají takzvané relaxační místnosti, v nichž si zaměstnanci mohou zahrát fotbálek nebo kulečník během pracovní doby a trochu si odpočinout. A kdo dnes v IT nenabízí home office, nemusí se vůbec snažit. Oproti jiným oborům tu z domova pracuje až o 50–70 procent více lidí,“ popsala své zkušenosti Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka personální agentury AC Jobs.

Dříve bylo běžné, že zahraniční firmy přetahovaly zaměstnance z Česka. Dnes mají přístup opačný: své pobočky zakládají přímo v Praze, Brně či Ostravě. Úroveň českých IT pracovníků je velmi vysoká a díky tomu, že zde působí tolik nadnárodních IT firem, vzrostl jejich plat i požadavky. Pokud se mají stěhovat, požadují finanční kompenzace kvůli vyšším nákladům na bydlení a cestování, což už se firmám nevyplatí. Právě to je důvodem rozmachu vývojových center v Česku. Neznamená to však, že by se Češi do zahraničí vůbec nepodívali.

„Zaměstnanci mají možnost vycestovat do zahraničí díky práci na aktuálním projektu a pak se zase vracejí do Česka. Je to zajímavá možnost, jak poznat novou kulturu i pracovní prostředí, aniž by se museli stěhovat natrvalo do cizí země. Například firma Konica Minolta umožňuje pracovat na zahraničních projektech nejen v Evropě, ale také v Asii, Tichomoří, nebo dokonce v Africe,“ popsal Petr Valenta, senior manager IT business ve společnosti Konica Minolta.

IT je také jedním z mála oborů v Česku, kde každý rok vznikají nové a nové pozice. „Vývoj jde neustále kupředu. Před pár lety bylo například nemyslitelné, že by se uživil jeden člověk pouze pro práci na aplikacích v mobilních telefonech se systémem Android nebo iOS od firmy Apple. Dnes je přitom po nich velká poptávka,“ řekla Markéta Prazeres. „Celkově převažuje poptávka nejvíce po vývojářích a konzultantech. Vývojařina je zároveň nejžádanějším oborem, protože poskytuje volnost a kreativitu. Člověk, který se tomu věnuje, navíc dokáže rychle profesně „vyrůst“ a stát se skutečným specialistou s nadstandardními výdělky,“ doplnila Denisa Ondrušová, ředitelka divize ICT Contracting v AC Jobs.    

Přesto ani čeští uchazeči nejsou zcela bez nedostatků. „To, co jim nejvíce chybí, je komunikativní znalost angličtiny a schopnost „prodat se“ během pohovoru. Vzhledem k tomu, že studenti s IT zaměřením bývají introvertnější, mnohem méně než jiní vyjíždějí na zahraniční stáže typu Erasmus. Ve firmě si pak nedokážou povídat o běžných věcech, nevěří si a používají jenom odbornou angličtinu, ve které si jsou jistí. Na pohovoru jsou uzavření a nesebevědomí, ačkoli mají často zajímavé pracovní zkušenosti z brigád či praxí během studia,“ doplnila Markéta Prazeres z AC Jobs.

Podobné články

Jaké benefity frčí ve světě jedniček a nul?

29. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: smitio)
Finanční ohodnocení a oblast benefitů jsou podle průzkumu spolčnosti smitio při rozhodování o nové pracovní pozici podstatné pro 20 % „ajťáků“ a 27 % „ajťaček“. Vedle klasických požadavků, jako je časová flexibilita, neomezená dovolená nebo špičkové technologické vybavení, se objevuje i řada bizarností. Čtěte více

Kolik berou „ajťáci“ v Česku?

15. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Smitio)
Hlad po počítačových expertech v Česku neustává. Podle průzkumu společnosti Smitio z letošního března plat IT specialistů vysoce převyšuje český průměr – pohybuje se kolem 75 tisíc korun měsíčně. Špičky ve svém oboru si při nástupu do nové firmy mohou říct i o 200 tisíc. Platy „ajťaček“ jsou v průměru o 15 tisíc nižší. Čtěte více

Jak může automatizace uvolnit obchodníkům ruce

16. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Onlio)
Obchodní úspěch dnes nestojí jen na kvalitě výrobku. Zásadně ho ovlivňuje i obchodní strategie podpořená informačním systémem pro řízení obchodu. Vítězí obchodníci s jasným sdělením a kontrolou nad svými aktivitami, které spravují ve výkonném systému pro řízení vztahů se zákazníky. CRM dnes pomáhají obchodníkům automatizovat jejich každodenní aktivity, řídí rutinní úkoly a včas připomenou deadliny. Čtěte více

Acronis MSP akademie přidává 19 nových modulů a více než sto videí

12. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Zebra systems)
Společnost Acronis rozšířila platformu Acronis MSP Academy, jejímž cílem je umožnit poskytovatelům řízených služeb maximálně využívat nových znalostí a dovedností na neustále se vyvíjejícím IT trhu. Nejnovější rozšíření zahrnuje 19 nových modulů a více než 100 videí poskytujících špičková obchodní a technická školení. Čtěte více