Náklady na mobilní aplikace ve firmách v příštích letech porostou

21. 8. 2014. (redaktor: František Doupal, zdroj: Oracle)
Náklady na mobilní aplikace si z IT rozpočtů budou v budoucnu ukusovat stále více – jen v příštích dvou letech by měly vzrůst o více než polovinu. Podle průzkumu společnosti Oracle vnímají organizace jako hlavní problém zabezpečení a integraci softwaru.

Trendem současného podnikového IT je rychlý nárůst mobilních zařízení, z nichž se přistupuje k interním firemním systémům. Mobilní technologie jsou nasazovány zvýšení produktivity zaměstnanců i kvůli lepšímu kontaktu se zákazníky.

Firmy se tak snaží o rychlý vývoj mobilních aplikací, a to jak na straně klienta, tak serveru. Vývoj mobilních aplikací se stává přirozenou součástí podnikových IT oddělení, samotné požadavky na něj se ale rychle mění. Studie, provedená firmou CIO Strategic Marketing Services and Triangle Publishing Services a sponzorovaná společností Oracle, ukazuje, že výdaje na vývoj a nasazování mobilních podnikových aplikací v příštích pěti letech porostou. Manažeři podnikových IT oddělení mají v souvislosti s tímto trendem ovšem obavy ze zabezpečení a jako problém vnímají také integraci mobilních zařízení se stávajícími klíčovými podnikovými systémy.

Analýza je založena na odpovědích 414 IT profesionálů s výkonnou pravomocí (například CIO, CTO, viceprezidenti nebo IT manažeři) a jejím hlavním závěrem je přesvědčení respondentů, že pro úspěch mobilních iniciativ v rámci podniku představují klíčový faktor technologie. Na nejvhodnějších metodách vývoje a nasazování mobilních aplikací se respondenti průzkumu nedokáží obecně shodnout, studie nicméně ukázala, že podniky v současnosti preferují vývoj mobilních aplikací interními prostředky.

Hlavní výsledky studie

  • V souvislosti s nasazováním mobilních technologií a trendem BYOD (používání soukromých zařízení zaměstnanců pro pracovní účely) je jako hlavní problém stále vnímána bezpečnost. 93 % respondentů uvádí obavy z úniku dat, eventuálně z jiných bezpečnostních incidentů. Organizace se snaží o centrální řízení pohybu dat, spíše než aby spoléhaly na uživatele. V příštích dvou letech se podniky více zaměří na šifrování dat na zařízeních (oproti současnému stavu plánuje zavést o 10 % více respondentů), centralizovaný systém aktualizací a řešení problémů (nárůst o 11 %), vzdálené odstraňování dat (nárůst o 11 %) a zamykání zařízení (o 18 % více).
  • Při vývoji mobilních aplikací věnuje podnikové IT oddělení v průměru 29 % času na vývoj uživatelského rozhraní a funkčnosti na straně klienta (front-end), zbylých více než 70 % času připadne na návrh aplikace, integraci aplikací, zabezpečení a testování kvality.
  • Střední a velké podniky své mobilní aplikace kontinuálně vylepšují a rychle nasazují jejich nové verze. 35 % dotázaných aktualizuje aplikace každý měsíc, 34 % nasazuje nové verze ve čtvrtletních cyklech. Více než čtyři pětiny (82 %) respondentů očekává, že rychlost vývoje a nasazování nových verzí se bude v příštích dvou letech zvyšovat.
  • Výdaje oddělení IT na zařízení a zaměstnance v průměru dosahují 157 dolarů. Očekává se, že v příštích dvou letech se toto číslo zvýší na 242 dolarů, což znamená nárůst o 54 %.
  • Při vývoji mobilních aplikací se 34 % respondentů zaměřuje nejvíce na zákazníky, 27 % na zaměstnance, 24 % na podporu managementu a 15 % na dodavatele. Respondenti se většinově domnívají, že důraz na zákazníky se bude zvyšovat.
  • 44 % používaných mobilních aplikací bylo vyvinuto interně.
  • Pro 75 % respondentů je při nasazování mobilních aplikací důležitý cloud (ať už jde o výhradně cloudová nebo hybridní řešení). Mezi cloudovými technologiemi se za důležité pokládá především poskytování platformy jako služby (PaaS) a na cloudu založené platformy pro mobilní podnikové aplikace.
  • Při vývoji a nasazování mobilních aplikací hrají velký vliv oddělení prodeje a marketingu, stejně jako zákazníci (ve všech případech 84 %). Následují IT oddělení (82 %).

„Mobilita je dnes sice všudypřítomná, ale pouze 10 % společností má v tuto chvíli nasazeny mobilní aplikace napříč celým podnikem. Význam adopce mobilních technologií stále nabývá na významu a náš průzkum ukázal, že podniky vnímají investice do těchto řešení jako projekty s velmi rychlou návratností investic. Respondenti zjistili, že mobilní aplikace představují nový způsob pro vytváření a udržování vztahů se zákazníky,“ uvedl Suhas Uliyar, viceprezident společnosti Oracle. „Mobilní řešení společnosti Oracle umožňují organizacím vyvíjet, propojovat a nasazovat vlastní mobilní aplikace při zachování potřebné úrovně zabezpečení. Máme pro tuto oblast komplexní strategii a našim zákazníkům dokážeme přijetí a nasazení mobilních technologií maximálně zjednodušit.“

Štítky: 

Podobné články

HONOR představil motivační program pro vývojáře a designéry

23. 8. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Honor)
Cílem motivačního programu „The Developer Incentive Program“ je podpořit a odměnit kreativní a inovativní vývojáře aplikací a her a designéry témat uživatelského rozhraní mobilních telefonů. Honor v poukázkách, které následně mohou vývojáři využít k propagaci svých produktů, plánuje rozdat přes 120 milionů eur. Čtěte více

Huawei Mobile Cloud PC Client zajistí bezpečné a jednoduché ukládání, správu a sdílení dat

20. 7. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: Huawei)
Společnost Huawei zpřístupnila aplikaci Huawei Mobile Cloud PC Client, která uživatelům přináší bezpečný a jednoduchý způsob ukládání, správy a sdílení dat. Čtěte více

Bez (fungujících) aplikací to dnes nejde

26. 8. 2021. (redaktor: František Doupal, zdroj: Cisco)
Studie společnosti Cisco jasně ukázala, že od počátku pandemie COVID-19 výrazně vzrostla závislost spotřebitelů na aplikacích a digitálních službách. Zároveň je zřejmé, že spotřebitelé mají nulovou toleranci vůči neuspokojivému fungování aplikací. Čtěte více

Kerio Connect posiluje mobilní funkce

28. 8. 2018. (redaktor: František Doupal, zdroj: Kerio Technologies)
Nejnovější verze řešení Kerio Connect posiluje v oblasti BYOD – v reakci na rostoucí počet uživatelů, kteří přistupují k poštovnímu serveru z mobilních zařízení. Podle nejnovějších údajů až 8 z 10 uživatelů elektronické pošty přistupuje ke svému e-mailovému účtu prioritně ze svého chytrého telefonu. Čtěte více