YotaPhone na českém trhu u 2P Agency Group

26. 6. 2014. (redaktor: Pavel Gregor, zdroj: YotaPhone a DCD Publishing)
Na českém trhu se začal oficiálně distribuovat ruský telefon YotaPhone, který se od konkurenčních smartphonů liší dvěma displeji – jde o telefon a e-čtečku knih v jednom řešení. U koho je v distribuci a bude se prodávat také na Slovensku?
Jens-Uwe Theumer, viceprezident YotaPhone pro EMEA

I přestože jde u nás mezi smartphony o novinku, ve světě se prodává od prosince 2013. Na konec roku se připravuje druhá verze. Vývoje je soustředěn ve Finku, ve kterém pracují i lidé z Nokie.

Telefon v černé i bílé barvě je v Česku dostupný v distribuční síti Alza.cz, Electro World a Mobil Pohotovost za doporučenou cenu 13 999 Kč. Výhradním distributorem YotaPhone v České republice je společnost 2P Agency Group. Na Slovensku prozatím oficiálně zastoupen není.

Telefon YotaPhone s LCD displejem na čelní straně a druhým displejem s elektronickým papírem (EPD) na zadní, představuje ve světě smartphonů nevídaný koncept pojetí mobilního telefonu jako takového. Druhý displej s e-ink technologií poskytuje uživateli permanentní přístup k informacím, které potřebuje, aniž by musel zapnout konvenční LCD displej. Jelikož e-ink displej spotřebovává energii pouze při změně zobrazovaných informací, šetří tento koncept razantním způsobem baterii. V praxi dosahuje YotaPhone v režimu čtení z druhého displeje 7-10krát větší životnosti baterie na jedno nabití oproti konkurenčním smartphonům.

Druhý displej z elektronického papíru je vždy aktivní. Uživatel tak za jakékoli situace uvidí nejnovější notifikace, e-maily nebo tweety v reálném čase bez nutnosti zapínat čelní LCD displej telefonu. A to i v případě, že baterii v telefonu dojde energie.

Displej s elektronickým inkoustem spotřebovává zlomek energie v porovnání s konvenčními LCD displeji, navíc jej lze perfektně přečíst i na přímém slunci. Pokud při čtení e-knihy narazíte na indexovanou vysvětlivku, automaticky se zobrazí ne čelním LCD displeji.

Yota Devices spolupracuje při výrobě svých produktů s řadou světově nejuznávanějších dodavatelů. Pro ilustraci – YotaPhone je prvním smartphonem, který se pochlubil novou generací ochrany displeje Gorilla Glass 3 od Corningu. Ve spolupráci se singapurským OEM dodavatelem Hi-P vzniklo celé šasi telefonu, které obsahuje šestici antén. Spolupráce s E Ink je pak logickým krokem k nejlepším výsledkům ve využití elektronického papíru.

Štítky: 

Podobné články

Ilustrační foto (Motorola)

Samsung se znovu stal nejprodávanější značkou chytrých telefonů

17. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celosvětový prodej smartphonů v prvním čtvrtletí roku 2024 podle IDC meziročně vzrostl o 7,8 % a Samsung se znovu vyhoupl do pozice nejprodávanějšího výrobce. Čtěte více

Motorola: chytrý telefon edge 50 ultra

28. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Motorola)
Nové telefony řady Motorola edge 50, včetně vlajkové lodi edge 50 ultra, přinášejí exkluzinví materiály, vysoký výkon, vylepšený design nebo pokročilý systém fotoaparátů, který obsahuje vylepšení na bázi umělé inteligence. Novinka zaujme také fotoaparátem a displejem s certifikací společnosti Pantone. Čtěte více

Google Find My Device umožní lokalizovat ztracenou elektroniku

10. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Google)
Společnost Google spustila dlouho očekávanou funkci Find My Device, kterou poprvé ohlásila již na své loňské vývojářské konferenci. Technologie využívá sdílenou síť tvořenou miliardami zařízení se systémem Android a funkčně odpovídá možnostem podobných služeb společností Apple a Tile. Aktuálně je služba dostupná v USA a Kanadě, zbytek světa by měl brzy následovat. Čtěte více

Nová aktualizace uživatelského rozhraní One UI 6.1 rozšiřuje technologii Galaxy AI do dalších zařízení

5. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Samsung)
Společnost Samsung nasazuje umělou inteligenci Galaxy AI do většího počtu zařízení prostřednictvím aktualizovaného uživatelského rozhraní One UI 6.1. Mobilní umělá inteligence se tak dostane k podstatně většímu počtu uživatelů – od konce března ji budou moci postupně využít i majitelé telefonů řady Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 a tabletů řady Tab S9. Čtěte více