BYOD je pro české firmy hrozbou

19. 1. 2014. (redaktor: František Doupal, zdroj: Kaspersky Lab)
Podle průzkumu společnosti Kaspersky Lab více než polovina firem vidí v trendu BYOD rostoucí hrozbu pro bezpečnost podnikové sítě a zaměstnanci nedodržují bezpečnostní pravidla. Počet firem, které zavádějí odpovídající opatření, je však malý.

Většina firem nehodlá omezit využívání osobních zařízení na pracovišti. Naopak 25 % respondentů v Česku uvedlo, že budou využívání vlastních chytrých telefonů a tabletů k práci u zaměstnanců podporovat, 37 % dotázaných se domnívá, že by stejně žádná restriktivní opatření nefungovala. Naopak potřebná opatření plánuje zavést v Česku 25 % dotázaných firem, 14 % firem v Česku pak plánuje zpřísnění stávajících opatření.

Problémem je také nedodržování zavedených bezpečnostních pravidel - jen 34 % dotázaných českých firem jasně definovalo sankce a pokuty v případě jejich porušení. V Česku má navíc pocit, že by pravidla zaměstnanci považovali za důležitá, jen malé množství respondentů - zatímco celosvětově to uvedlo 48 % dotázaných, v České republice jen 28 %.

Nevhodné využívání mobilních zařízení je přitom jednou z příčin bezpečnostních incidentů. Tajná podniková data kvůli mobilním e-mailovým službám, textovým zprávám a dalším kanálům přístupným uživatelům chytrých telefonů a tabletů unikla 14 % respondentů.

Specializovaná programová řešení využívá jen malé množství firem – zhruba 45 % dotázaných společností používá antivirové programy k integraci, ochraně a správě mobilních zařízení v korporátní síti a jen 31 % respondentů využívá speciální Mobile Device Management řešení.

Údaje vyplývají z průzkumu Kaspersky Lab a B2B International Global Corporate IT Security Risks 2013, kterého se zúčastnilo na 3 000 IT pracovníků z 24 zemí včetně České republiky.

Štítky: 
Bezpečnost, Kaspersky

Podobné články

Největším rizikem pro MSP i jejich klienty je nedostatek dovedností v oblasti bezpečnosti

31. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Ze studie „MSP Perspectives 2024“ společnosti Sophos vyplývá, že největší každodenní výzvou pro poskytovatele řízených služeb (MSP) je držet krok s nejnovějšími řešeními a technologiemi kybernetické bezpečnosti. Uvedlo to 39 % dotázaných MSP. Dále také uvádí, že mezi hlavní výzvy patří najímání nových kyberbezpečnostních analytiků. Čtěte více

Příliš mnoho výstrah a zvětšující se stínové IT narušují firemní bezpečnost

31. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: GFI Software)
Komplikovanější IT infrastruktura a složitější konfigurace firemních sítí vytvářejí podle společnosti GFI Software tlak na IT pracovníky, kteří tak čelí stále více rozptylujícímu prostředí. Například 69 % českých a slovenských partnerů GFI Software přiznává, že jsou přetíženi velkým množstvím výstrah, což vede ke zbytečnému plýtvání zdroji, bezpečnostním rizikům či ztrátě produktivity. Čtěte více

Nová aliance All4Cyber chce bojovat proti kybernetickým hrozbám

30. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: All4Cyber)
V době, kdy se otázka kybernetické bezpečnosti stává stále zásadnějším momentem každodenní reality jednotlivců i organizací, vstupuje na český trh aliance All4Cyber. Zakládajícími členy All4Cyber jsou renomované společnosti Antesto, CNS, DATASYS, DATRON, IdStory a TeskaLabs. Čtěte více

ESET vydal zprávu o aktivitách státy podporovaných útočníků. Nejvíce operací bylo spojeno s Ruskem

27. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Nejnovější zpráva společnosti ESET, APT Activity Report, shrnuje zásadní aktivity útočných skupin, které byly sledovány bezpečnostními experty společnosti od října 2023 do konce března 2024. Hlavními cíli většiny útočných kampaní byly vládní organizace. Skupiny napojené na Rusko se zaměřily na špionáž v Evropské unii a pokračovaly také v útocích proti Ukrajině. Čtěte více