Více než polovina firem není připravena využívat AI

30. 11. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Cisco systems)
I když umělá inteligence (AI) zcela ovládla mediální prostor, s jejím reálným zaváděním do firemního prostředí je to složitější. Podle výzkumu společnosti Cisco je totiž na nasazení a využití AI plně připraveno pouze 14 % společností. Polovina firem je pak připravena částečně nebo zcela nepřipravena.

Závod o nasazení AI přitom již odstartoval – přes 60 % firem se totiž bojí, že budou mít vážné problémy, pokud se jim nepodaří implementovat AI strategii v průběhu příštích 12 měsíců.

Index připravenosti na AI vychází z průzkumu mezi více než 8 000 firmami s 500 a více zaměstnanci ve 30 zemích. Index hodnotil připravenost respondentů na AI v šesti klíčových pilířích: strategie, infrastruktura, data, talent, řízení a kultura. Šetření analyzovalo 49 různých ukazatelů a následně připravenost firem v jednotlivých pilířích ohodnotil na čtyřstupňové škále: Pacesetters (plně připravení), Chasers (středně připravení), Followers (omezeně připravení), Laggards (nepřipravení).

V celkovém hodnocení se pouze 14 % firem dostalo na úroveň Pacesetters/plně připravených, 48 % společností dostalo nálepku Followers/středně připravených a čtyři procenta firem nejsou na zavedení AI nachystána vůbec. „Celosvětová studie Cisco ukázala, že více než polovina firem není na AI připravena. V Česku je situace pravděpodobně ještě horší a rychle na tom asi nic nezmění ani přání vlády udělat z AI jednu ze strategických oblastí rozvoje,“ uvedl technický ředitel české pobočky Cisco Pavel Křižanovský.

Klíčová zjištění

Strategie

Výzkum potvrdil, že firmy vnímají svůj deficit směrem k AI. Téměř tři čtvrtiny (73 %) organizací vyhodnotil index plně nebo středně připravené z hlediska strategie, pouze čtyři procenta firem jsou Laggards, nepřipravena.

Infrastruktura

S nasazením AI do firemní infrastruktury přinese ve většině případů zvýšení výkonových a výpočetních nároků. Pouze 17 % firem ale disponuje flexibilními sítěmi, které jsou schopny tuto zátěž plně zvládnout. Infrastruktura 30 % respondentů je středně připravena a u osmi procent společností jejich sítě požadavkům AI vůbec nevyhovují.

Data

Přestože data představují základní klíč k provozu a fungování většiny AI nástrojů, vykázaly právě v oblasti dat firmy celkově vůbec nejslabší výsledky. Průzkum mimo jiné odhalil, že více než čtyři pětiny firem se potýkají s roztříštěnými, neuspořádanými daty a s existencí datových sil. Tomu pak odpovídá hodnocení v datové oblasti: 17 % plně připravených, 30 % středně připravených, 40 % omezeně připravených a 17 % nepřipravených.



Dovednosti

Nasazení AI představuje také výzvu směrem k zaměstnancům. Fenomén AI je ne vždy přijímán s nadšením, a navíc vyžaduje od pracovníků nové dovednosti. Téměř třetina firem v průzkumu uvedla, že jejich zaměstnanci nahlížejí na AI s nedůvěrou nebo se jejímu zavádění dokonce brání. AI Readiness Index přitom konstatuje, že plně připravené na AI jsou týmy jen u 17 % společností. Přes 40 % firem (přesně 41 %) pak z hlediska dovedností zaměstnanců patří mezi Followers a šest procent podniků nemá pracovníky připraveny vůbec.

Firemní kultura

Pouze dvě procenta společností ve výzkumu výslovně uvedla, že se přijetí AI brání. Přesto ale AI Readiness Index konstatuje, že pouze v devíti procentech případů odpovídá firemní kultura éře AI. Naopak 13 % firem z tohoto hlediska patří k nepřipraveným a 38 % k omezeně připraveným.

Řízení

Rychlost nástupu AI názorně dokumentuje i pohled na to, jak společnosti zavádějí pravidla a zásady nasazení a používání AI do své firemní politiky. Více než tři čtvrtiny respondentů uvedly, že jejich společnost zatím nepřijala pro AI komplexní zásady a nemá tak dořešeny například otázky transparentnosti dat, algoritmů nebo ochrany osobních údajů. Více než polovina dotazovaných společností nemá své řídicí procesy adaptovány na prostředí umělé inteligence (45 % omezeně připravených, 11 % nepřipravených), pouze 17 % firem je připravených a 27 % středně připravených.

Štítky: 
PřílohaVelikost
PDF icon cisco_global_ai_readiness_index.pdf1.81 MB

Podobné články

HPE postavilo nejvýkonnější superpočítač v Polsku

17. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Hewlett Packard Enterprise)
Společnost Hewlett Packard Enterprise představila nově sestavený superpočítač pro Akademické výpočetní centrum Cyfronet krakovské univerzity AGH, který se tak stal nejvýkonnějším výpočetním systémem v Polsku. Superpočítač podpoří umělou inteligencí řízený vědecký výzkum v astronomii, medicíně a ochraně klimatu díky vyššímu výkonu a vyšší energetické účinnosti. Čtěte více

Polovina českých firem si není jistá budoucností svého oboru, počítají ale s vlivem AI

17. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Dell Technologies)
Téměř polovina (46 %) českých firem si není jistá, jak bude jejich odvětví vypadat v příštích třech až pěti letech, 71 % však potvrzuje, že na jejich budoucnost bude mít velký vliv umělá inteligence (AI) a generativní umělá inteligence (GenAI). Čtěte více

OpenAI představila GPT-4o: Nastává nová éra interakce člověka s počítačem

16. 5. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: OpenAI )
Společnost OpenAI uvedla nový model umělé inteligence GPT-4o, který značí významný posun k přirozenější interakci mezi člověkem a počítačem. Tento model je schopen přijímat a generovat výstupy v kombinaci textu, zvuku a obrazu, čímž rozšiřuje možnosti využití AI v praxi. Čtěte více

Copilot for Microsoft 365 zamířil do ArrowSphere Cloudu

16. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Arrow ECS)
Společnost Arrow Electronics umožňuje prodej produktu Copilot for Microsoft 365 prostřednictvím cloudové platformy ArrowSphere Cloud. Současně společnost nabízí specializovaný podpůrný program, který umožní partnerům akcelerovat obchodní příležitosti na bázi produktu Copilot. Čtěte více