Říjen přinesl vzestup zlodějských malwarů SnakeKeylogger a LokiBot

16. 11. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
Check Point Research zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého byl v říjnu nejrozšířenějším malwarem keylogger AgentTesla. Výrazně vzrostl také počet útoků zlodějských malwarů SnakeKeylogger a LokiBot, což jen podtrhuje, že uživatelé musí být během nadcházející nákupní sezóny velmi opatrní.

LokiBot krade zejména přihlašovací údaje z webových prohlížečů, e-mailových klientů a nástrojů pro správu IT. Do systému se snaží proniknout nepozorovaně a maskuje se za legitimní programy. Může být distribuován prostřednictvím phishingových e-mailů, škodlivých webových stránek, SMS nebo pomocí jiných platforem pro zasílání zpráv. Nárůst útoků souvisí i se spamovými kampaněmi zaměřenými na online poptávky, objednávky a potvrzení plateb.

V říjnu byla také odhalena nová kritická zranitelnost Text4Shell (CVE-2022-42889), která umožňuje útoky po síti, aniž by bylo nutné získat speciální oprávnění nebo to vyžadovalo nějakou aktivitu uživatelů. Text4shell připomíná zranitelnost Log4Shell, která na konci minulého roku odstartovala lavinu útoků. I po roce je jednou z hlavních hrozeb a v říjnovém žebříčku se umístila na druhém místě. Text4Shell zatím takovou kalamitu nezpůsobil, ale organizace by se měly adekvátně připravit a chránit proti všem zranitelnostem.

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v říjnu lehce posunula o tři příčky mezi méně bezpečné země a patřila jí celosvětově 35. pozice. Slovensko se naopak posunulo o čtyři místa směrem k bezpečnějším zemím na aktuálně 59. místo. První, tedy nejnebezpečnější, místo obsadilo už několik měsíců po sobě Mongolsko. V říjnu se mezi nebezpečné země výrazně posunula Ukrajina, která poskočila o 26 míst na 37. příčku.

„V říjnu došlo k řadě změn. Viděli jsme pád tradičních hrozeb i vzestup nových. Alarmující je zejména nárůst zlodějských malwarů a phishingových útoků. Během nadcházejícího nákupního období je potřeba dávat mimořádný pozor na podezřelé e-maily, které mohou obsahovat malware. Věnujte vždy chvilku času kontrole zpráv, jestli neobsahují podezřelé odkazy, od koho zprávy pochází a zda nežádají o osobní data. Pokud máte jakékoli pochybnosti, raději vždy navštivte přímo webové stránky dané společnosti a vyhledejte si příslušné informace z ověřených zdrojů. Zároveň používejte moderní zabezpečení, které vás ochrání i proti phishingovým trikům,“ řekl Tomáš Růžička, SE Team Leader z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Top 3 - malware:

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podnikové sítě vévodil v říjnu AgentTesla, který měl v globálním měřítku dopad na 7 % organizací. Na druhou příčku se posunul SnakeKeylogger s dopadem na 5 % společností, LokiBot na třetím místě ovlivnil 4 % organizací.

  1. ↑ AgentTesla – AgentTesla je pokročilý RAT, který krade hesla a funguje jako keylogger. Známý je od roku 2014. Agent Tesla může monitorovat a zaznamenávat stisknuté klávesy na počítači oběti, systémovou schránku, dělat snímky obrazovky nebo krást přihlašovací údaje z různých programů (včetně Google Chrome, Mozilla Firefox a e-mailového klienta Microsoft Outlook)
  2. ↑ SnakeKeylogger – SnakeKeylogger je modulární .NET keylogger, který byl poprvé detekován koncem listopadu 2020. Mezi jeho hlavní funkce patří zaznamenávání stisknutých kláves, krádeže přihlašovacích údajů a odesílání ukradených dat útočníkům.
  3. ↑LokiBot – LokiBot je zlodějský malware, který se šíří hlavně pomocí phishingových e-mailů a slouží ke krádeži různých dat, jako jsou e-mailové přihlašovací údaje a hesla ke kryptoměnovým peněženkám a FTP serverům.

 Top 3 - mobilní malware:

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení vládl bankovní trojan Anubis, následovaly bankovní trojan Hydra a spyware Joker.

  1. Anubis – Anubis je bankovní trojan, určený pro mobilní telefony se systémem Android. Postupně je vylepšován, včetně funkcí pro vzdálený přístup, sledování stisknutých kláves, nahrávání zvuku a ransomwarových schopností. Byl odhalen už ve stovkách různých aplikací dostupných v obchodě Google.
  2. ↔ Hydra – Hydra je bankovní trojan, který krade přihlašovací údaje k finančním účtům a žádá o udělení rizikových práv.
  1. Joker – Android spyware, který se často ukrývá v aplikacích v Google Play a krade SMS zprávy, seznamy kontaktů a informace o zařízení. Navíc skrytě přihlašuje oběti k placeným prémiovým službám.

 Top 3 - zranitelnosti:

Check Point také analyzoval nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat především zranitelnost „Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” s dopadem na 43 % organizací. Těsně v závěsu následovala zranitelnost „Apache Log4j Remote Code Execution“ s dopadem na 41 % společností, Top 3 pak uzavírá zranitelnost „HTTP Headers Remote Code Execution“ s dopaden na 39 % organizací.

  1. Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure – Úspěšné zneužití této zranitelnosti by mohlo umožnit neúmyslné zveřejnění informací o účtu.
  2. Apache Log4j Remote Code Execution (CVE-2021-44228) – Úspěšné zneužití této zranitelnosti může vzdálenému útočníkovi umožnit spuštění libovolného kódu na postiženém systému.
  1. ↑ HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-10826, CVE-2020-10827, CVE-2020-10828, CVE-2020-13756) – Vzdálený útočník může zneužít zranitelnou HTTP hlavičku ke spuštění libovolného kódu na počítači oběti.

 Situace v ČR

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Zlodějský malware FormBook po několika dominantních měsících zcela vypadl z čela žebříčku. Nově byl nejrozšířenější hrozbou pro české organizace jiný zlodějský malware SnakeKeylogger, který v říjnu ovlivnil téměř 10 % českých společností. AgentTesla potvrdil svůj celosvětový vzestup a trápil i české organizace. Top 3 uzavírá další škodlivý kód zaměřený na krádeže dat a informací LokiBot, přitom v září vůbec nebyl ani v Top 10.

Štítky: 
Bezpečnost, Malware, Check Point

Podobné články

České podniky čelí většímu počtu kyberútoků než organizace v okolních zemích

26. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
První čtvrtletí roku 2024 přineslo další posun v kybernetických válkách. Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies zaznamenala výrazný nárůst kyberútoků, kdy v 1. čtvrtletí 2024 došlo k 28% nárůstu průměrného počtu kybernetických útoků na jednu organizaci v porovnání s posledním čtvrtletím roku 2023. Největší nápor směřuje na vzdělávací a výzkumné organizace. Čtěte více

Eviden monitoruje na dark webu ukradená data a pomáhá tak firmám předvídat kybernetické hrozby

25. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eviden)
Eviden svým zákazníkům poskytuje službu prediktivní bezpečnosti založenou na řešení LUMINAR monitorující únik citlivých informací do prostředí dark webu. Jde o službu, která firmám na základě kontinuálního monitoringu umožňuje vyhledávat a sledovat data a informace, které by útočníci mohli zneužít pro kybernetický útok a proaktivně tak přijímat preventivní opatření. Čtěte více
Scott Tyson, ředitel prodejního kanálu MSP pro oblast EMEA ve společnosti Sophos

Scott Tyson (Sophos): Pojďte s námi udávat trendy v kybernetické bezpečnosti

24. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: DCD Publishing)
Při příležitosti pražského setkání MSP partnerů jsme měli možnost hovořit se Scottem Tysonem, ředitelem prodejního kanálu MSP pro oblast EMEA ve společnosti Sophos. Mluvili jsme o spravovaných službách, řízené detekci a reakci na hrozby, budování vztahů s obchodními partnery a mnoha dalších aspektech oboru, které budou podle společnosti Sophos udávat směr vývoje celého odvětví. Čtěte více

Pět největších trendů v oblasti SASE pro rok 2024

19. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Situace na poli kyberbezpečnosti je komplikovaná. Společnosti využívají tzv. hybridní pracovní sílu, desítky aplikací a třeba i řadu IoT zařízení. Jedním z řešení možných otázek může být přístup SASE (Secure Access Service Edge), na který se v následujícím komentáři zaměřila společnost Fortinet. Čtěte více