Svá data vloni nenávratně ztratilo 56 % IT uživatelů

13. 4. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: Acronis)
Acronis představil výsledky svého každoročního průzkumu Cyber Protection Week, který tradičně prezentuje u příležitosti Světového dne zálohování. Letošní zpráva poukazuje na množící se počty případů ztráty osobních či pracovních dat, ale také rostoucí popularitu cloudového zálohování.

Již téměř tři čtvrtiny IT uživatelů muselo někdy obnovovat svá data ze zálohy a více než polovina v roce 2021 nenávratně ztratilo svá data, ať již z důvodu lidské chyby, selhání systému, ztráty zařízení či malwarového útoku. Obavy běžných uživatelů z kybernetických útoků vloni vzrostly, nicméně jejich zálohovací návyky se příliš nezměnily. Například pouze jeden z deseti uživatelů zálohuje každý den, přičemž celých 34 % pouze jednou měsíčně a 41 % zálohuje nepravidelně nebo vůbec.

Zjištění společnosti Acronis, která vyplývají z dotazování více než 6 200 IT uživatelů a IT manažerů z 22 zemí celého světa, rovněž popisují mezery uživatelů v oblasti IT bezpečnosti – 43 % z nich například aktualizuje své systémy nejdříve po týdnu od jejich vydání. Téměř polovina si není jistá, zda je jejich bezpečnostní nástroje ochrání před současnými hrozbami. Ačkoliv se správně obávají phishingových a ransomwarových útoků, dostatečnou pozornost nevěnují dalším hrozbám jako například DDoS nebo cryptojacking.

Nejzajímavější data z průzkumu:

  • 56 % běžných uživatelů (nebo jejich rodinní příslušníci) ztratilo v roce 2021 nenávratně svá data, z toho 30 % jednou, 21 % až 5× a 5 % dokonce více než 5×. Jen 44 % běžných uživatelů vloni neztratilo svá data vůbec.
  • Již 39 % uživatelů muselo někdy obnovovat svá data, 33 % vícekrát a jen 28 % nemuselo zatím obnovovat vůbec.
  • Obnovou dat strávilo 6 % uživatelů více než celý den, 15 % méně než den, 46 % méně než půl dne a 33 % méně než hodinu.
  • Pouze 10 % uživatelů zálohuje své počítače či mobilní zařízení každý den, 37 % pravidelně a celých 43 % nepravidelně či vůbec
  • Pokud jde o úložiště, již 54 % uživatelů zálohuje do cloudu, což je dvojnásobek údaje z roku 2019, tj. před pandemií. Úměrně s tím se na téměř polovinu snížilo využívání lokálních úložišť (na 33 %) a nejvíce doporučované hybridní zálohování provádí 12 % uživatelů.
  • Uživatelé se nejvíce obávají krádeží dat kreditních karet, identity a hesel (65 %), malwarových útoků (59 %), phishingu (49 %) a ransomwaru (42 %). Naopak nemají příliš představu o hrozbách cryptojackingu (jen 26 %), DDoS rizicích (20 %) a útocích na domácí a IoT zařízení (19 %)

Kompletní průzkum v angličtině lze stáhnout zde.

Profilová karta firmy

ZEBRA SYSTEMS, s.r.o.

ZEBRA SYSTEMS, s.r.o.

Společnost Zebra systems s.r.o. je s více než 20 lety na trhu předním distributorem s přidanou hodnotou v segmentu IT bezpečnosti a ochrany dat v České republice a na Slovensku. Vedle prodeje produktů poskytuje svým zákazníkům špičkové služby podpory a školení. Společnost je výhradním distributorem produktů značky Acronis a GFI Software a distributorem Cloudflare, N-able a Virtuozzo. O Acronis Acronis poskytuje řešení pro zálohování, ob novu po haváriích a bezpečné sdílení a synchronizaci dat.

Zobrazit detail firmy

Podobné články

ArrowSphere Cloud rozšířil nabídku řízených služeb o řešení Cloud Object Storage for Backup

25. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Arrow ECS)
Společnost Arrow Electronics spustila řešení Arrow Cloud Object Storage for Backup. Nová služba založená na IBM Cloud je vytvořena tak, aby podporovala rostoucí potřeby na ochranu dat zejména u podniků fungujících digitálně. Čtěte více

Veeam rozšířil ochranu dat a obnovu po ransomwarových útocích pro Microsoft 365

20. 12. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Veeam)
Veeam usnadňuje zákazníkům ochranu dat v prostředí Microsoft 365 pomocí řešení Cirrus by Veeam, které přináší jednoduchost a flexibilitu zálohování formou služby (Backup-as-a-Service, BaaS). Nové funkce budou zahrnovat podporu úložiště Microsoft 365 Backup Storage, které zákazníkům společnosti Microsoft poskytne široké možnosti ochrany dat a obnovy po ransomwarovém útoku. Čtěte více

QNAP vydal zálohovací řešení pro Microsoft 365 a Google Workspace

14. 12. 2023. (redaktor: František Doupal)
Společnost QNAP vydala zálohovací SaaS řešení Boxafe verze 2.0 pro Google Workspace a Microsoft 365, a to včetně nových funkcí a licenčních plánů zaměřených na podniky. Podniky a poskytovatelé řízených služeb mohou snadno využít Boxafe k ochraně dat před nepředvídanými katastrofami, které by mohly způsobit nenapravitelné škody. Čtěte více

Růst počtu zranitelností registrují tři čtvrtiny českých správců IT

22. 11. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: GFI Software)
Podle průzkumu provedeného mezi partnery a zákazníky společnosti GFI Software vnímá 77 % českých IT správců neustále se zvyšující počet zranitelností. Řada z nich proto uvažuje o skenování zranitelností a instalaci softwarových záplat nabízených poskytovateli MSP služeb. Čtěte více