V roce 2021 se podařilo denně zachytit 380 000 nových typů škodlivých souborů

21. 12. 2021. (redaktor: František Doupal, zdroj: Kaspersky)
Rekordních množství nových typů škodlivých souborů denně zachytily v roce 2021 detekční systémy bezpečnostní společnosti Kaspersky. Je to o 5,7 % více než v roce 2020, což představuje průměrný denní nárůst o 20 000 zachycených nových hrozeb.

Počty nově odhalených typů škodlivých kódů odpovídají neustálému zvyšování počtu chytrých zařízení používaných po celém světě, konstatují bezpečnostní analytici společnosti Kaspersky s tím, že nejvíce hrozeb tradičně využívalo souborů Widows PE (jejich podíl byl 91 %) – formátu specifického pro operační systémy Windows.

Během roku 2021 však začali kyberzločinci mnohem aktivněji šířit hrozby spojené s operačním systémem Linux. Počet detekovaných malwarových souborů a dalšího nežádoucího softwaru pro linuxové prostředí meziročně vzrostl o 57 %. Více než polovinu (54 %) hrozeb zachycených systémy Kaspersky představovaly nespecifikované trojské koně.

Zatímco u mnoha typů hrozeb došlo v roce 2021 ve srovnání s rokem 2020 k poklesu, výskyt trojanů typu Dropper naopak vzrostl o 2,24 %. Tyto programy jsou obzvláště nebezpečné, protože instalují do zařízení oběti další, sofistikovanější malware. Výrazně vzrostl také počet detekovaných červů (117,5 %), jejichž podíl dosáhl 9 % – tyto programy se mohou po průniku do systému samostatně replikovat a šířit. A konečně o 27 % vzrostl počet virů, čímž se jejich podíl zvýšil na 10 %.

Mohutný nástup malwaru kvůli práci z domova

„Během uplynulého roku jsme každý den objevili v průměru o 20 000 škodlivých souborů více než v předchozím roce. Dalo se to čekat, protože online aktivity jsou nejen kvůli celosvětově zaváděné práci na dálku stále na vzestupu. Mohutný přechod na online operace také znamená, že se po celém světě používá více zařízení. To dává více příležitostí k útoku a následně vede k většímu ohrožení uživatelů. Zvyšování digitální gramotnosti a pravidelná aktualizace bezpečnostních řešení jsou proto dva mimořádné úkoly, jimž by měli uživatelé věnovat zvýšenou pozornost,“ uvedl Denis Staforkin, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Zveřejněné statistiky jsou součástí zprávy Kaspersky Security Bulletin (KSB) – každoroční série predikcí a analytických zpráv o klíčových změnách ve světě kybernetické bezpečnosti. K dalším částem KSB se dostanete přes tento odkaz.

Štítky: 
Bezpečnost, Kaspersky

Podobné články

Nový tým Esetu se zaměří na mezinárodní kyberkriminalitu

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní experti z pražské pobočky ESETu se nově cíleně zaměří na mezinárodní aktivity kyberkriminálních útočných skupin. Nově vzniklý tým vedený Jakubem Součkem má za úkol aktivně vyhledávat a dlouhodobě monitorovat obávané útoky ransomwarem, který dle dat společnosti ESET posílil v minulém roce o více než 50 procent. Čtěte více

Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla, otevírá neznámé přílohy nebo jinak ohrožuje bezpečnost

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Anect)
Třetina českých zaměstnanců porušuje zásady bezpečného chování na internetu a své zaměstnavatele tak vystavuje zvýšenému riziku online podvodu nebo hackerského útoku. Lidé například navzájem sdílejí přihlašovací údaje do firemních systémů, zasílají pracovní dokumenty soukromým e-mailem či přes sociální sítě nebo k práci využívají neschválené soukromé počítače či telefony. Čtěte více

Počet DDoS útoků na české firmy roste druhý měsíc v řadě

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: ComSource)
Počty DDoS útoků na české firmy i jejich celková intenzita v březnu opět vzrostly. Oproti předcházejícímu měsíci dvojnásobně, ve srovnání se začátkem roku dokonce šestinásobně. Dostaly se tak přibližně na úroveň léta loňského roku. Trendem je přitom využívání stále kvalitnějších a efektivnějších útoků. Nejvíce útoků již od července loňského roku míří z Ruska. Čtěte více

Řešení HP Wolf Pro Security získalo vynikající hodnocení v AV-TESTu

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: HP Inc.)
Výzkumníci z AV-TESTu označili nové řešení HP Wolf Pro Security za „TOP Produkt“ pro ochranu koncových zařízení ve firmách. Studie výzkumného institutu v oblasti bezpečnosti IT AV-TEST potvrdila, že bezpečnostní software Wolf Pro Security od HP je jedním z nejlepších antivirových řešení pro firemní uživatele využívající platformu Windows na trhu. Čtěte více