Lenka Priesolová z ASBIS CZ představuje procesory AMD RYZEN 3. generace

22. 6. 2020. (redaktor: Reseller Magazine OnLine, zdroj: ASBIS CZ)
Zajímají vás výsledky testů procesorů AMD, ale nemáte čas pročítat všechny recenze? Podívali jsme se na nejvýznamnějších světové weby (např. TomsHardware, Anandtech, Overclockers a další), porovnali výsledky za vás a připravili jednoduchý přehled nejdůležitějších informací.

Novinky z jara 2020

Třetí generace procesorů Ryzen přinesla v průběhu jara 2020 několik novinek a nás nejvíce zajímaly očekávané modely 3100 a 3300X. Jde o především levné čtyřjádrové procesory s osmi vlákny, vysokým výkonem a smělými možnostmi přetaktování. Z různých zahraničních zdrojů jsme zjistili, že je lze jednoduše přetaktovat až na 4,4GHz (dodejme že základní frekvence je 3,6 resp. 3,8 GHz). Nárůst výkonu bývá shodně uváděn cca 6%.  S lepším chladičem pak až na 4,6GHz a nárůstem výkonu o 10 %.

Ve srovnání s konkurenčním Intelem poráží 3300X s přehledem čtyřjádro Core i7-7700K. O poloviční ceně vůči konkurenci ani nemluvě. Ve výkonu na jedno jádro se vyrovná i Core i7-9700K (ne tak samozřejmě v celkovém výkonu, jelikož Intel disponuje osmijádry). Ve více vláknovém výkonu najde srovnání s Core i5-9600K (šestijádro).

Testy třetí generace Ryzenů

Třetí generace Ryzenů na nejnovější architektuře Zen 2 byla uvedena na trh na podzim roku 2019.  Šlo o vůbec první procesory postavené na 7nm výrobním procesu, čímž se opět povedlo snížit TDP a s chipsety (X570) přinesly podporu PCIe 4. generace. Socket AM4 zůstal, takže zákazníkům odpadla nutnost kupovat novou základní desku. AMD uváděl nárůst výkonu oproti předchozí generaci o 15 % při zachování stále velmi příznivých cen, a to především ve srovnání s konkurenčními procesory od Intelu. Jak tedy tato generace procesorů obstála?

Testy a recenze nejvýznamnějších světových webů za tu dobu jednoznačně ukázaly výkonnostní posun a nadvládu AMD nad Intelem. Ryzen se vyrovnal Intelu co do výkonu na jedno jádro a výrazně ho překonal při vícejádrových operacích. Při menší spotřebě a nízké ceně překonal dokonce i výrazně dražší CPU od Intelu. Pouze ve hrách drží Intel krok nebo je dokonce i o maličko lepší. Zde ale samozřejmě hodně dělá grafická karta a nastavení testů.

Syntetické testy

Ryzeny nabízejí v porovnání s Intelem za stejnou cenu více jader a vláken.  Např. cenově srovnatelný Ryzen 9 3900X má 16 jader a 24 vláken, a ačkoli Core i9-9900K má osm jader a 16 vláken, výkonnostně je na tom Ryzen v syntetických testech o 25 % lépe. U modelů se stejnými počty jader (např. Ryzen 5 3600 a Core i7-8700K, kdy oba mají šest jader a 12 vláken) Ryzen v syntetických testech mírně vede na Intelem, cena Ryzenu je však zároveň téměř poloviční. Mezigenerační srovnání (Ryzen 3. generace vs. Ryzen 2. generace), jak už bylo řečeno v úvodu, také vychází velice zajímavě, a v podstatě dává za pravdu oficiálnímu tvrzení AMD, které udává 15% nárůst výkonu. Např. Ryzen 5 3600 má v testech průměrně 16% náskok oproti Ryzenu 5 2600 na stejné frekvenci (zdroj: ComputerBase.de, Guru3D).

Herní testy

V herních testech si Ryzeny oproti předchozí generaci polepšily, ale na Intel co do výkonu na jedno jádro stále zaostávají. Avšak již zdaleka ne o tolik, v některých titulech jsou výkony dokonce srovnatelné. Důvod lze najít v nižších taktovacích frekvencích Ryzenů oproti Intelu. Dle měření různých světových webů vychází rozdíl u srovnatelných modelů o tři až deset procent lépe ve prospěch procesorů Intel. Ze závěrů testů ale také vyplývá, že v běžné vyvážené sestavě jsou rozdíly ve výkonu prakticky neznatelné.

Závěr                                                                   

Nové Ryzeny jsou jednoznačně povedenými procesory, nabízejícími vysoký výkon, nízkou spotřebu a v porovnání s konkurencí příznivou cenu. Nezanedbatelné plus je zachování patice AM4 a tím odpadající nutnost koupě nové základní desky. Příjemné jsou i možnosti přetaktování. Za nás dáváme nejvyšší hodnocení pět hvězdiček.

(PR článek)

Štítky: 

Profilová karta firmy

ASBIS CZ, spol. s r.o.

ASBIS CZ, spol. s r.o.

ASBIS patří mezi největší dodavatele počítačových komponent na rozvíjejících se trzích v Evropě. Společnost byla založena roku 1990 a dnes má 33 poboček ve 27 evropských zemích. Společnost obsluhuje prostřednictvím tří distribučních center a 33 místních velkoobchodů (vlastních poboček) více než 30 000 aktivních zákazníků.

Zobrazit detail firmy

Podobné články

Základní desky ASUS AMD řady 600 nově podporují procesory Ryzen nové generace

29. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: ASUS)
Aktualizace BIOSu pro základní desky ASUS AM5 přidávají také podporu pro stávající procesory Ryzen řady 7000 a 8000. Čtěte více

AMD představilo nové procesory Ryzen Pro řady 8000 a Ryzen Pro řady 8040 se Zen 4 a AI jádry

18. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: AMD)
Obě nové procesorové série vycházejí z dříve představených spotřebitelských CPU. I v tomto případě je přítomna dedikovaná NPU jednotka, navíc jsou zde však funkce určené pro nasazení v korporátním prostředí. Zatímco řada Ryzen Pro 8040 míří do přenosných počítačů a pracovních stanic, APU řady Ryzen Pro 8000 se stanou prvními desktopovými x86 procesory s dedikovanou jednotkou pro AI výpočty. Čtěte více

Intel Vision 2024: Gaudi 3 a další novinky ze světa umělé inteligence

12. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Intel)
Na konferenci Vision 2024 společnost Intel svým partnerům a zákazníkům představila nejdůležitější produktové novinky a technologické pokroky ze světa umělé inteligence pro firmy. Mezi největší inovace patří AI akcelerátor Gaudi 3, podniková AI řešení s novými funkcemi a možnostmi nebo škálovatelné end-to-end systémy založené na otevřeném ekosystému pro různé typy podniků. Čtěte více
Cooler Master MasterBox 600

CES 2024: Novinky z oblasti komponentů

22. 1. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: DCD Publishing)
Další hojně zastoupenou oblastí jsou na veletrhu CES také počítačové komponenty. Nechybělo tady ani dominantní trio ve složení AMD, Intel a Nvidia, kteří zde představili nové grafické čipy a procesory. Co nabídnout však měly i desítky dalších dodavatelů, jejichž novinky také neujdou naší pozornosti. Čtěte více