Sony: fotoaparát Alpha 7R IV

3. 8. 2019. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sony)
Nový přírůstek v uznávané řadě bezzrcadlovek Sony typu Full-Frame Alpha 7R přichází s nejvyšším rozlišením, jaké společnost u fotoaparátů typu Full-Frame dosud nabídla. Dále zaujme kvalitou obrazu s vysokým rozlišením, širokým dynamickým rozsahem či rychlým souvislým snímání.

Model Alpha 7R IV disponuje nově vyvinutým 35mm snímačem obrazu CMOS typu Full-Frame se zadním osvětlením a rozlišením 61 MPx, prvním na světě svého druhu. Kombinace struktury se zadním osvětlením nového snímače a účinných technik redukce šumu poskytuje vysokou citlivost s mimořádně nízkou úrovní šumu, která zajišťuje špičkovou kvalitu obrazu. Fotoaparát se také může pochlubit dynamickým rozsahem 15 kroků při nízkých citlivostech, který umožňuje dosahovat plynulých přirozených gradací od hlubokých stínů po nejvyšší jasy, a využívá algoritmy z mnoha nejnovějších fotoaparátů Alpha k zachování vynikající reprodukce barev.

Nový model typu Full-Frame je vybaven inovativním integrovaným pětiosým systémem optické stabilizace obrazu, který byl vyladěn tak, aby podporoval schopnost snímání ve vysokém rozlišení. Díky tomu nabízí výhodu o 5,5 vyšší rychlosti závěrky. Konstrukce závěrky byla navíc pečlivě upravena tak, aby omezila i ten nejnepatrnější pohyb, který může způsobit rozmazání.

Fotoaparát Alpha 7R IV také obsahuje elektronický hledáček UXGA OLED Tru-Finder s rozlišením 5,76 milionu bodů, které je dosud nejvyšší, jaké společnost Sony u fotoaparátů použila. Hledáček s rozlišením přibližně 1,6x vyšším než u fotoaparátu Alpha 7R III poskytuje přesné a realistické zobrazení snímané scény. Pro kvalitu zobrazení lze nastavit režim Standard (Standardní) nebo High (Vysoká) a obnovovací frekvenci 60 sn./s nebo 120 sn./s tak, aby co nejlépe odpovídala objektu a podmínkám snímání.

Fotoaparát je vybaven režimem Pixel Shift Multi Shooting, který se skládá až z 16 snímků v plném rozlišení. V tomto režimu fotoaparát přesně posouvá snímač v krocích po 1 nebo 0,5 pixelu, aby zachytil 16 samostatných snímků posunutých po pixelech. Snímky obsahují celkem 963,2 milionu pixelů dat, která jsou poté pomocí počítačové aplikace Imaging Edge zkombinována do snímku s 240,8 milionu pixelů (19 008 x 12 672 pixelů). Tento režim je ideální pro fotografování architektury, umění nebo jakýchkoli dalších fotografických objektů v zátiší a vytváří fotografie s ohromujícími úrovněmi detailů a přesnosti barev.

Rychlost snímání a ostření

Alpha 7R IV dokáže pořizovat snímky s plným rozlišením rychlostí až 10 sn./s s nepřetržitým a přesným sledováním AF/AE po dobu přibližně až sedmi sekund v režimu Full-Frame s plným rozlišením (JPEG/RAW) a přibližně 3x více v režimu oříznutí na formát APS-C, který poskytuje snímky s rozlišením 26,2 MPx. Díky těmto možnostem lze zachytit rychle se pohybující objekty s mimořádnou přesností a neuvěřitelnými detaily obrazu.

Vylepšený ostřící systém fotoaparátu se skládá z 567 bodů automatického ostření s fázovou detekcí v ohniskové rovině, které pokrývají přibližně 74 % plochy snímače. K dispozici je také 425 bodů automatického ostření s detekcí kontrastu, které zvyšují přesnost a spolehlivost při slabém osvětlení a v dalších situacích, pro které je automatické ostření s detekcí kontrastu nejvhodnějším řešením. Snímače automatického ostření a zdokonalené algoritmy sledování integrované v novém fotoaparátu poskytují výrazné zlepšení výkonu sledování a umožňují tak spolehlivě sledovat složitý nebo náhlý pohyb objektů s větší přesností než kdykoli dříve.

Fotoaparát také podporuje automatické ostření na oči v reálném čase, které využívá umělou inteligenci k detekci a zpracování dat o poloze očí v reálném čase. Tato funkce s mimořádnou přesností nepřetržitě ostří na oči objektu. Je k dispozici jak pro zvířata, tak pro lidi, přičemž lze podle typu fotografované scény vybrat režim automatického zaostření na oči zvířat nebo osob. Kromě toho je k dispozici také funkce sledování v reálném čase, která využívá nově vyvinutý algoritmus rozpoznávání objektů, jenž zajišťuje sledování objektů a vytrvalost zaostřovacího systému. Fotoaparát rovněž nabízí režim snímání Anti-Flicker vyrovnávající blikání, který automaticky detekuje výskyt zářivek nebo umělého osvětlení ve snímaném prostředí a minimalizuje jeho dopad na výsledný snímek.

Vylepšená konektivita pro profesionální práci

Zařízení je vybaveno různými možnostmi konektivity, které jsou navrženy tak, aby optimalizovaly profesionální práci. Nový model zahrnuje funkce pro bezdrátové sítě LAN, které podporují konvenční pásmo 2,4 GHz, stejně jako vysokorychlostní pásmo 5 GHz pro rychlejší a stabilnější přenos dat. Novinka také jako první z fotoaparátů Sony nabízí bezdrátové připojení ke vzdálenému počítači (bezdrátové snímání se sdíleným internetovým připojením). Funkce, o kterou žádalo mnoho fotografů, poskytne mnohem větší svobodu při snímání ve studiích a exteriérech, kde se fotograf může pohybovat volně bez omezení.

Kromě možnosti připojení k síti Wi-Fi a bezdrátového připojení k počítači je fotoaparát vybaven konektorem USB-C (USB 3.2 Gen 1). Kromě toho fotoaparát nabízí přenos dat pomocí protokolu FTP s možností přenosu na pozadí.

Rozlišení 4K a profesionální funkce pro natáčení filmů

Kromě schopnosti pořizovat fotografie fotoaparát poslouží také jako nástroj pro kameramany, který nabízí záznam videa v rozlišení 4K (3 840 x 2 160 pixelů) a čtení plného počtu pixelů bez slučování pixelů v režimu Super 35mm. K dispozici jsou také křivky gamma S-Log 2 a S-Log 3, které maximalizují flexibilitu gradace barev, přičemž křivka S-Log 3 nabízí celkem 14 kroků dynamického rozsahu. Fotoaparát také nabízí profil HLG, který podporuje pracovní postup okamžitého zpracování HDR.

Pro automatické ostření při záznamu videa využívá fotoaparát přepracovaný systém rychlého hybridního automatického ostření, který při záznamu videa dosahuje rychlejšího, plynulejšího a stabilnějšího automatického ostření, i když se před snímaným objektem dočasně pohybuje jiný objekt. Fotoaparát je také vybaven funkcí pro sledování dotykem, která během záznamu videa umožňuje okamžitě vybrat požadovaný objekt pouhým dotknutím se obrazovky.

Nový model jako první fotoaparát Sony využívá automatické zaostření na oči v reálném čase pro záznam videa. Když je funkce aktivována, s vysokou přesností a spolehlivostí automaticky sleduje oko objektu, čímž umožňuje fotografovi soustředit se na samotný obsah, a nikoli na to, co je nebo není zaostřeno. Automatické zaostření na oči může také spustit funkce pro sledování dotykem, když je vybraným objektem osoba.

Doplnění patice Multi Interface Shoe o digitální zvukové rozhraní umožňuje přímo připojit nový mikrofon typu shotgun ECM-B1M nebo sadu adaptéru XLR XLR-K3M pro zajištění kvalitního záznamu zvuku s nízkou úrovní šumu. K dispozici jsou intervalové snímání pro vytváření časosběrných videí, stejně jako záznam v rozlišení Full HD s frekvencí až 120 sn./s, funkce pro zpomalení a zrychlení pohybu a mnohé další.

Vylepšená konstrukce, vzhled a přizpůsobitelnost

Novinka nabízí i několik vylepšení konstrukce a použitelnosti, přičemž mnohé úpravy byly navrženy přímo na základě požadavků a připomínek profesionálních fotografů. 

Fotoaparát dostal vylepšenou ochranu proti prachu a vlhkosti, která zajišťuje jeho maximální odolnost díky dodatečnému těsnění všech spojů těla, krytu prostoru pro baterie a slotů pro média. Tělo je vyrobeno z lehké a odolné hořčíkové slitiny a má modernizovaný bajonet se šesti šrouby.

Mezi další vylepšení konstrukce těla patří zdokonalený grip, který poskytuje větší pohodlí a jistější držení v ruce nebo větší průměr a lepší odezva u tlačítka AF-ON. Dále jde o nové provedení vícepolohového joysticku pro improvizované ovládání, nové tlačítko zámku voliče korekce expozice a přepracovaný tvar a nové umístění zadního voliče. Na základě častého požadavku mnoha profesionálních uživatelů je fotoaparát také vybaven dvěma sloty pro média kompatibilní s kartami UHS-II.

Pro větší pohodlí nabízí novinka širší možnosti uložení nastavení fotoaparátu. Téměř všechna nastavení fotoaparátu lze nyní uložit na paměťovou kartu a poté z paměťové karty načíst. Na každou jednotlivou kartu lze uložit až deset kombinací, které lze načíst do libovolného těla fotoaparátu stejného typu.

Navzdory 1,5x počtu pixelů byla také vylepšena výdrž baterie až na 670 fotografií při použití displeje nebo 530 fotografií při použití elektronického hledáčku na jedno nabití.

Foto a video

Distribuce ČR: 
AT Computers , Setos , SWS , TD SYNNEX
Video : 
Štítky: 

Podobné články

SWS získala ocenění od společnosti Canon

24. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: SWS)
SWS převzala již po 6. v řadě od společnosti Canon ocenění Nejlepší distributor za rok 2023 v kategorii „Photo-Video performance“, a to jak za Českou, tak i za Slovenskou republiku. Čtěte více

Jarní Zoner Photo Studio X se soustředí na podporu HDR

18. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Zoner Software)
Nejoblíbenější český editor na úpravu fotek přichází s plnou podporu práce s HDR fotografií. Od jarní aktualizace je tak možné využívat plného dynamického rozsahu moderních monitorů podporujících HDR obsah. Uživatelé se však dočkají i dalších nových funkcí pro úpravy snímků i videí a řadou dalších vylepšení. Čtěte více

Kingston Digital představil novou SD kartu Canvas React V60

29. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Kingston)
Nejnovější přírůstek rozšiřuje řadu paměťových karet Canvas React pro fotografy, kteří využívají rozhraní UHS-II. Nová karta V60 nabízí rychlosti až 280 MB/s a kapacitu až 1 TB. Čtěte více

Canon představil tři nové objektivy RF vhodné pro nadšence i profesionály

9. 11. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Canon)
Společnost Canon Europe uvedla na trh trojici průkopnických objektivů RF a dvou nových adaptérů pro motorem ovládaný zoom, které fotografům i filmařům všech úrovní nabízejí širokou škálu funkcí a rozšiřují jejich kreativní možnosti. Čtěte více