Moci si sáhnout na serverové železo

24. 10. 2017. (redaktor: František Doupal, zdroj: ASBIS CZ)
Tradiční podzimní technický seminář pro serverové zákazníky uspořádal letos ASBIS CZ v prostorách hotelu Luna v Koutech nedaleko Jihlavy. Kromě informací a praktických ukázek nejnovějších technologií na zákazníky čekal bohatý doprovodný program.

Více než šedesátku hostů z řad serverových integrátorů a příbuzných profesí přivítal Pavel Šrůta, vedoucí divize VAD v ASBIS CZ, který představil přítomný tým produktových manažerů. Své kolegy představil i Roman Špička, vedoucí obchodního týmu. Slova se poté chopila organizátorka setkání a vedoucí marketingového oddělení ASBIS CZ, Lucia Germanová, která přítomné seznámila s průběhem školení.

Hlavní novinka oproti předešlým ročníkům serverového meetingu spočívala ve větší interaktivitě prezentací a workshopů, kdy si jednotliví prezentující zvali diváky ke svým vystaveným produktům, případně předváděli zapojení technologií nebo řešení krizových scénářů.

Společnost ASBIS CZ vystavila na meetingu svůj technologický demonstrátor „DC in the Box“, na kterém předvádí funkce, parametry a schopnosti významných značek ve svém portfoliu. Konfigurace zapojená během školení obsahovala dva servery Intel a Supermicro, dvě disková pole Infortrend a napájení od Eatonu.

Z hostů vystoupil se svým workshopem jako první Lukáš Vach, odborník na servery Intel, který představil novou 100gigabitovou technologii Omni-Path. Využití najde zejména u zákazníků vyžadující high-performance computing (HPC), kteří potřebují rychlou propustnost, a je schopna se postavit konkurenčním řešením postaveným na InfiniBand. Během praktické ukázky Vach předvedl řešení s kódovým označením Wolf Pass na platformě Purley osazené technologií Omni-Path.

Ve druhé místnosti prezentoval produktový manažer Ján Medo další novinky ze světa serverových platforem, jako třeba Intel VROC (RAID pro NVMe disky integrovaný v poslední generaci serverových CPU) nebo různé možnosti využití technologie Intel Optane (rozšíření RAM / cache pro další SSD).

Jan Hájek představil a názorně ukázal, jak je jednoduché aktivovat a nasadit Office 365 u zákazníka, a to včetně synchronizace uživatelů přes Azure AD. Také předvedl vhodnost jednotlivých druhů migrace Office 365 v různých prostředích. Ve druhém bloku se zaměřil na Windows Server 2016 a jeho vlastnost Hyper-converged cluster pomocí Storage Spaces Direct. Přímo při instalaci Windows Server 2016 předvedl, jak se při náhlém výpadku několika pevných disků zátěž rozkládá, a kdy díky správnému nastavení nemá výpadek žádný vliv na instalaci, která i nadále probíhala. Řešení je tudíž základem pro vysokou dostupnost a zachování business kontinuity.

Za Infortrend hovořila nejprve Lucie Klaudová, jež představila novou generaci diskového pole řady EonStor DS tzv. „Gen2“, u níž v souladu s vývojem trhu dochází k přechodu na 12Gb rozhraní. Modely také nahradily klasickou baterii super capacitorem. Praktické ukázky se ujal Peter Dubnický, jenž nejprve předvedl modularitu, univerzálnost a jednoduchost diskového pole Infortrend. Poté ukázal přehledné rozhraní zobrazující vytížení procesorů, zdraví disků, atd., a následně demonstroval postup typické konfigurace nasazení pro malý podnik.

Následoval workshop výrobce UPS Eaton, jehož se ujal Peter Augustin. Předvedl připojení virtuálních počítačů, které běžely na prostředí VMware, a následně ukázal, jak nastavit jejich korektní vypnutí při výpadku proudu a následné znovuzapnutí po jeho obnově. Dále také předvedl nastavení a možnosti řízeného ePDU, kdy demonstroval situaci, v níž po překročení nastaveného maximálního limitu zatížení UPS byla automaticky na daném ePDU vypnuta jedna zásuvka a po poklesu zatížení UPS pod určitou hranici zase zapnuta.

Zahraniční hosty zastupovali Marcin Paszko a Manfred Berger ze společnosti HGST. Druhý jmenovaný se zhostil prezentace, během níž se zaměřil na platformy, které HGST začalo vyrábět teprve nedávno. Prvním modelem je HGST JBOD 4U60 pro 60 hot-swap disků, jenž se dodává v kompletním balení s kolejnicemi a vodičem kabelů, a je k dostání v kapacitě až 600 TB. HGST nedávno představilo i platformu 4U60 G2, k níž se mohou připojit až servery servery a vyrábí se s kapacitou až 720 TB. Rovněž naznačil i uvedení další generace ve velice blízké době, která již bude kompletně ve vlastním designu HGST. Jako další představil allflash úložistě 2U24, které dosahuje až 4,7M IOPS, rychlost 23 GB/s s latencí pod <1ms. Je dostupné v kapacitách do 184 TB. Berger vyzdvihnul, že platformy HGST mají dobrou odolnost vůči vibracím a mají nízkou hodnotu AFR (Annual Failure Rate).

Za Supermicro hovořil produktový manažer ASBIS CZ Ján Medo, který představil kompletní portfolio systémů pro AMD Epyc a Intel Xeon Scalable. Zároveň předvedl i ukázku instalace procesorů, protože jak Intel, tak i AMD kompletně překopali patice a oba procesory se již neinstalují přímo, ale pomocí přípravků.

AMD představilo sortiment profesionálních grafik. Zákazníci se dozvěděli nejen o nové řadě karet WX workstation pro grafické profesionály a designéry, ale také novinky na poli machine learning a umělé inteligence, pro které jsou určeny karty INSTINCT. V poslední části prezentace, věnované virtualizaci, zazněla překvapivá informace o tom, že nejrozšířenější obchodní model je v tuto chvíli virtualizace OS Windows 10, kde vysoké grafické nároky systému přímo volají po sdílení grafického výkonu centrální karty do až 32 koncových stanic.

V druhé části prezentace si zákazníci měli možnost jako vůbec jedni z prvních v ČR možnost „osahat“ nový procesor pro servery – AMD Epyc, a to včetně praktické ukázky výkonu v testu CineBench.

Po skončení odborné části programu nachystal tým ASBIS CZ zábavný, převážně outdoorový program. Největší úspěch sklidil bezesporu geocachingový lov, kdy každá „keška“ odměnila své nálezce něčím tekutým na zahřátí. Milovníci adrenalinu si mohli užít na skákacích botách či na simulátoru formule a sportovně založení hosté změřili svou mušku v partii disc-golfu. K dispozici byly rovněž brýle pro virtuální realitu.

Následovala večeře s opékáním masa, již zpestřil sládek z pivovaru Bernard ukázkami pivních speciálů a odborným výkladem. Zlatým hřebem večera se stala tradiční tombola, z níž si vylosovaní hosté odnesli hodnotné ceny.

Obrazová galerie:
Štítky: 
AMD, Asustor, Eaton, HGST, Infortrend, Intel, Kingston, Microsoft, SuperMicro