Sophos představil novou generaci ochrany proti exploitům i ransomwaru

18. 10. 2016. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Řešení Sophos Intercept X kombinuje několik různých technik pro identifikaci ohrožení i odpovídající reakci a umožňuje koordinovaný postup při řešení bezpečnostního incidentu. Novinka dokáže zastavit dosud nezveřejněné (tzv. zero-day) hrozby, neznámé varianty zranitelností i skryté útoky a navíc přináší i pokročilou ochranu proti ransomwaru.

Sophos Intercept X lze provozovat paralelně se stávajícím softwarem pro ochranu koncových bodů, a to bez ohledu na značku dosavadního řešení.

Sophos Intercept X spojuje čtyři nejdůležitější bezpečnostní komponenty:

  1. Detekce hrozeb a zranitelností bez využívání identifikačních vzorů: obrana proti malwaru i hackerům, která si bez skenování souborů poradí s dosud nezveřejněnými, neznámými a v paměti přetrvávajícími útoky a variantami hrozeb.
  2. Technologie CryptoGuard: inovační technologie boje proti ransomwaru, která umožňuje identifikovat a odhalit nežádoucí šifrovací aktivity a zablokovat ransomware dříve, než zamkne a ochromí počítačové systémy. Technologie také umožňuje vrátit zašifrované soubory do původního stavu.
  3. Analýza prvotních příčin: komplexní vizuální analýza bezpečnostního incidentu včetně zpřístupnění informací o původu útoku a vstupní brány do síťové infrastruktury o dopadech na jednotlivé prvky podnikové informační architektury, o místě a úrovni možného zastavení hrozby i o způsobech, jak v budoucnu odrazit podobné útoky.
  4. Sophos Clean: nástroj, který aktivně odhaluje a odstraňuje jakoukoli stopu po spywaru i do systému hluboce vnořeného a přetrvávajícího malwaru.

„Při vývoji Intercept X jsme využili analýz big data i našich pokročilých znalostí o chování hrozeb, vektorech útoků a motivacích počítačových zločinců. Výsledkem je produkt, který dokáže odhalit nežádoucí chování a zastavit potenciální útok co možná nejdříve. A nepotřebuje k tomu aktualizace ani konkrétní identifikační vzory,” řekl Dan Schiappa, senior viceprezident a ředitel skupiny Enduser Security Group společnosti Sophos. „IT profesionálové moc dobře vědí, že neexistuje jediný prostředek, který by zastavil všechny typy útoků. A právě neexistence takového řešení byla důvodem pro vývoj produktu Intercept X, který kombinuje několik různých technik pro rychlou identifikaci i odpovídající reakci a umožňuje koordinovaný postup při řešení bezpečnostního incidentu. Díky novému produktu mohou IT oddělení zajišťovat vysokou míru ochrany bez nutnosti využívat služeb specializovaných bezpečnostních odborníků.“

Intercept X zastává roli klíčové komponenty společnosti Sophos pro synchronizovanou ochranu a díky mechanismu Security Heartbeat může sdílet informace o bezpečnostních hrozbách s novou generací firewallů Sophos XG  i s bezpečnostním řešením SafeGuard Encryption. Zákazníci tak mohou na útoky a bezpečnostní incidenty reagovat koordinovaně a automaticky. Nový produkt lze instalovat i spravovat vzdáleně, a to prostřednictvím cloudové konzole Sophos Central. Administrátoři mohou prostřednictvím konzole spravovat nastavení, distribuovat licence, přidávat nové koncové body a získávat podrobný přehled o veškerých souvisejících aktivitách. Nechybí ani speciální řídící panel pro partnery společnosti Sophos, který zobrazuje přehled o všech dostupných službách.

Sophos Intercept X je v  již v prodeji a k dispozici je i zkušební verze zdarma. Partneři mohou další podrobnosti získat na partnerském portálu.

Štítky: 

Podobné články

Nová služba Acronis MDR přináší integrovanou obnovou po útoku a další možnosti

14. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Acronis)
Nová služba Acronis Managed Detection and Response (MDR), dostupná poskytovatelům MSP využívajícím Acronis Cyber Protect Cloud, umožňuje nabízet bezpečnostní monitoring, rychlou detekci, investigaci, eliminaci hrozeb, reakci na incidenty a nápravu kybernetických útoků na profesionální úrovni bez nutnosti udržovat kvalifikovaný tým a specializovanou sadu nástrojů. Čtěte více

Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podle výroční zprávy State of Ransomware 2024 společnosti Sophos se průměrná výše výkupného za poslední rok zvýšila na pětinásobek. Organizace, které zaplatily výkupné, uvádějí průměrnou platbu ve výši dvou milionů dolarů, oproti 400 000 dolarů v průzkumu z roku 2023. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů. Čtěte více

Obavy o zabezpečení cloudů má 96 % firem

9. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Neustálý vývoj a zavádění nových cloudových aplikací komplikuje zabezpečení podnikového IT. Podle průzkumu společnosti Fortinet například 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost. Podle 93 % dotazovaných je vážným problémem zejména všeobecný nedostatek odborníků na zabezpečení cloudů. Čtěte více

Nový tým Esetu se zaměří na mezinárodní kyberkriminalitu

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní experti z pražské pobočky ESETu se nově cíleně zaměří na mezinárodní aktivity kyberkriminálních útočných skupin. Nově vzniklý tým vedený Jakubem Součkem má za úkol aktivně vyhledávat a dlouhodobě monitorovat obávané útoky ransomwarem, který dle dat společnosti ESET posílil v minulém roce o více než 50 procent. Čtěte více