Ransomware nejziskovějším typem malwaru

1. 8. 2016. (redaktor: František Doupal, zdroj: Cisco)
Nové útočné metody, širší skupina cílů a propracovanější zakrývání stop patří mezi hlavní příčiny strmého nárůstu zisků kyberzločinců. Nejvýnosnějším prostředkem se stal vyděračský software, tzv. ransomware. Do budoucna je navíc nutné počítat s tím, že organizace budou čelit stále propracovanějším variantám malwaru.

Podle studie Cisco 2016 Midyear Cybersecurity Report firmy navíc útočníkům jejich snahu často usnadňují, neboť mají zranitelnou infrastrukturu, neprovádějí dostatečnou bezpečnostní hygienu v síti a probíhající útok nedokážou rozpoznat včas.

Organizace se potýkají se stále sofistikovanějšími verzemi škodlivého softwaru a u některých důležitých oborů, jako například ve zdravotnictví, dochází k výraznému nárůstu útoků. Společnost Cisco odhaduje, že budoucí ransomware bude mnohem hůře odhalitelný, neboť tolik nezatíží kapacitu procesoru infikovaného zařízení a omezí komunikaci s kontrolními servery. Nejprve se totiž v systému rozmnoží a až poté spustí vlastní vyděračskou aktivitu s cílem maximalizovat zisky útočníků.

Studie zaznamenala, že v první polovině letošního roku hackerům výnosy z kybernetických útoků výrazně vzrostly. Důvodem jsou nové útočné metody i širší skupina cílů. „Cisco 2016 Midyear Cybersecurity Report ukazuje, že útočníci stále rozšiřují záběr útoků  a více se zaměřují na servery. Útoky častěji cílí na jejich zranitelnosti, a zejména se soustředí na servery Jboss. Globálně byl zjištěn průnik u 10 % z nich. Jedním z evergreenů pak zůstávají pokusy o průnik prostřednictvím Adobe Flash,“ řekl Ivo Němeček, obchodní ředitel společnosti Cisco ČR. Hlavním nedostatkem organizací zůstává neefektivní přehled o stavu a dění v síti a o koncových bodech a jejich aktivitě. „Firmám stále trvá odhalení průniků do sítě průměrně 200 dní,“ dodal Ivo Němeček.

Studie Cisco 2016 Annual Security Report, publikovaná na začátku letošního roku, zjistila, že 9 z 10 zkoumaných zařízení obsahovaly známé zranitelnosti. I tentokrát testovali bezpečnostní experti více než 100 tisíc zařízení připojených k internetu. Nedostatky se objevily u všech výrobců a typů koncových zařízení. Každé z nich v průměru vykazovalo 28 známých zranitelností. Přitom tato zařízení byla aktivně provozována se známými zranitelnostmi průměrně více než pět a půl roku. Více než 9 % z nich dokonce vykazovalo zranitelnosti staré více než deset let. Bezpečnostní experti se dále zaměřili na softwarovou infrastrukturu a na vzorku více než tří milionů instalací, především Apache a OpenSSH, zjistili, že obsahují průměrně 16 zranitelností známých již pět let.

Nejsnáze se provádí aktualizace koncových bodů. Aktualizace podnikových aplikací a serverové infrastruktury je však složitější. Obecně tak platí, že čím důležitější aplikace pro provoz podniku, tím méně je pravděpodobné, že jí byla věnována častá pozornost. A právě to vede k bezpečnostním nedostatkům, díky kterým mohou hackeři do sítě proniknout.

Celou studii Cisco 2016 Midyear Cybersecurity Report si můžete stáhnout zde.

Štítky: 
Bezpečnost, Malware, Cisco systems

Podobné články

České podniky čelí většímu počtu kyberútoků než organizace v okolních zemích

26. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
První čtvrtletí roku 2024 přineslo další posun v kybernetických válkách. Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies zaznamenala výrazný nárůst kyberútoků, kdy v 1. čtvrtletí 2024 došlo k 28% nárůstu průměrného počtu kybernetických útoků na jednu organizaci v porovnání s posledním čtvrtletím roku 2023. Největší nápor směřuje na vzdělávací a výzkumné organizace. Čtěte více

Eviden monitoruje na dark webu ukradená data a pomáhá tak firmám předvídat kybernetické hrozby

25. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eviden)
Eviden svým zákazníkům poskytuje službu prediktivní bezpečnosti založenou na řešení LUMINAR monitorující únik citlivých informací do prostředí dark webu. Jde o službu, která firmám na základě kontinuálního monitoringu umožňuje vyhledávat a sledovat data a informace, které by útočníci mohli zneužít pro kybernetický útok a proaktivně tak přijímat preventivní opatření. Čtěte více
Scott Tyson, ředitel prodejního kanálu MSP pro oblast EMEA ve společnosti Sophos

Scott Tyson (Sophos): Pojďte s námi udávat trendy v kybernetické bezpečnosti

24. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: DCD Publishing)
Při příležitosti pražského setkání MSP partnerů jsme měli možnost hovořit se Scottem Tysonem, ředitelem prodejního kanálu MSP pro oblast EMEA ve společnosti Sophos. Mluvili jsme o spravovaných službách, řízené detekci a reakci na hrozby, budování vztahů s obchodními partnery a mnoha dalších aspektech oboru, které budou podle společnosti Sophos udávat směr vývoje celého odvětví. Čtěte více

Pět největších trendů v oblasti SASE pro rok 2024

19. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Situace na poli kyberbezpečnosti je komplikovaná. Společnosti využívají tzv. hybridní pracovní sílu, desítky aplikací a třeba i řadu IoT zařízení. Jedním z řešení možných otázek může být přístup SASE (Secure Access Service Edge), na který se v následujícím komentáři zaměřila společnost Fortinet. Čtěte více