Neopatrní zaměstnanci největší mobilní hrozbou

3. 11. 2014. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
Drtivá většina respondentů (98 %) průzkumu společnosti Check Point vyjádřila znepokojení nad dopadem mobilních bezpečnostních incidentů s tím, že největší starosti v oblasti mobilní bezpečnosti jim dělají ztracené a odcizené informace.

Největší hrozba se nachází uvnitř organizace, hned 87 % dotázaných odborníků věří, že největší bezpečnostní hrozbou pro mobilní zařízení jsou neopatrní zaměstnanci. Téměř dvě třetiny respondentů uvedlo, že poslední velké narušení zákaznických dat bylo pravděpodobně v důsledku neopatrnosti zaměstnanců.

Mobilní zařízení jsou stále častěji používaná v podnikových sítích. Přestože jsou neopatrní zaměstnanci nejslabším článkem mobilního zabezpečení organizací, 91 % IT profesionálů vidí v posledních dvou letech nárůst počtu osobních mobilních zařízení s přístupem do podnikové sítě. 56 % dotázaných v roce 2014 spravovalo podniková data na osobních zařízeních zaměstnanců, zatímco v roce 2013 to bylo pouze 37 %.

Očekává se nárůst počtu mobilních bezpečnostních incidentů – 82 % dotázaných bezpečnostních odborníků očekává, že počet bezpečnostních incidentů nadále poroste a rok 2015 bude rizikový. Navíc téměř všichni respondenti (98 %) vyjádřili znepokojení nad dopadem mobilních bezpečnostních incidentů, největší starosti v oblasti mobilní bezpečnosti jim dělají ztrácené a odcizené informace.

Náklady na mobilní bezpečnostní incidenty nadále rostou. V roce 2014 došlo ke zvýšení nákladů spojených s nápravou po mobilních bezpečnostních incidentech. 42 % dotázaných IT manažerů uvedlo, že mobilní bezpečnostní incidenty stojí jejich organizace více než 250 000 dolarů.

Android je i nadále vnímán jako platforma s největšími bezpečnostními riziky. V roce 2013 vnímalo Android ve srovnání s Apple, Windows Mobile a BlackBerry jako platformu s největším počtem bezpečnostních rizik 49 % dotázaných, v letošním roce dokonce 64 %.

„Z našeho průzkumu 2014 Mobile Security Survey jasně vyplývá, že IT odborníci neočekávají pokles mobilních bezpečnostních hrozeb a dokonce se připravují na nárůst incidentů v roce 2015,“ řekla Dorit Dor, produktová viceprezidentka společnosti Check Point Software Technologies.

Štítky: 
Bezpečnost, Check Point

Podobné články

Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla, otevírá neznámé přílohy nebo jinak ohrožuje bezpečnost

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Anect)
Třetina českých zaměstnanců porušuje zásady bezpečného chování na internetu a své zaměstnavatele tak vystavuje zvýšenému riziku online podvodu nebo hackerského útoku. Lidé například navzájem sdílejí přihlašovací údaje do firemních systémů, zasílají pracovní dokumenty soukromým e-mailem či přes sociální sítě nebo k práci využívají neschválené soukromé počítače či telefony. Čtěte více

Počet DDoS útoků na české firmy roste druhý měsíc v řadě

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: ComSource)
Počty DDoS útoků na české firmy i jejich celková intenzita v březnu opět vzrostly. Oproti předcházejícímu měsíci dvojnásobně, ve srovnání se začátkem roku dokonce šestinásobně. Dostaly se tak přibližně na úroveň léta loňského roku. Trendem je přitom využívání stále kvalitnějších a efektivnějších útoků. Nejvíce útoků již od července loňského roku míří z Ruska. Čtěte více

Řešení HP Wolf Pro Security získalo vynikající hodnocení v AV-TESTu

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: HP Inc.)
Výzkumníci z AV-TESTu označili nové řešení HP Wolf Pro Security za „TOP Produkt“ pro ochranu koncových zařízení ve firmách. Studie výzkumného institutu v oblasti bezpečnosti IT AV-TEST potvrdila, že bezpečnostní software Wolf Pro Security od HP je jedním z nejlepších antivirových řešení pro firemní uživatele využívající platformu Windows na trhu. Čtěte více

Zyxel posiluje kybernetickou bezpečnost v souladu s požadavky směrnice NIS2

2. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Zyxel)
Směrnice EU o bezpečnosti sítí a informačních systémů NIS1, která platí od roku 2016, přestala v důsledku rostoucí četnosti a složitosti kybernetických hrozeb vyhovovat nárokům dnešní doby. Její novela, která nabude účinnosti 18. října 2024, představuje příležitost k posílení kybernetické bezpečnosti. Čtěte více