Dovolené znamenají zvýšené riziko ztráty firemních dat

3. 8. 2014. (redaktor: František Doupal, zdroj: Safetica Technologies)
Až třetina zaměstnanců plánuje být pro své klienty a kolegy dostupná i během letní dovolené. Vedle pohotovosti na telefonu se stále častěji počítá také s připojením k internetu a firemní poště. Lidé, kteří si berou práci i na dovolenou, výrazně zvyšují riziko odcizení citlivých firemních dat, ať již při ztrátě samotného zařízení, nebo například kvůli připojení přes nezabezpečenou Wi-Fi síť.

Být na dovolené „na příjmu“ se už v řadě firem stalo standardem a stále častěji se vedle mobilu v pohotovosti očekává i schopnost připojit se včas k internetu nebo najít a zpracovat potřebné informace ve svém počítači.

„Musíme si navíc uvědomit, o koho jde. Práci se ve volném čase věnují obvykle například projektoví manažeři, vyšší a střední management nebo IT pracovníci v „pohotovosti“. A ti všichni mají ve svých počítačích nebo na přenosných zařízeních uloženo mnoho citlivých dat,“ řekl k tomu Jakub Mahdal, ředitel společnosti Safetica Technologies.

Počet ohrožených firemních zařízení ještě narůstá, když vezmeme v potaz, že možnost využívat firemní mobil či počítač pro soukromé účely patří k běžným firemním benefitům.

„Stačí, když si zaměstnanec vezme notebook na dovolenou třeba kvůli stahování fotek nebo sledování filmů a připojí se s ním na nezabezpečenou hotelovou wi-fi síť. Druhým typickým prázdninovým příkladem je ztráta USB disků nebo mobilů, které přitom vůbec nemusí být firemní – přes 80 % lidí si totiž pracovní složky stahuje na soukromá přenosná zařízení,“ uvedl příklady nevhodného nakládání s citlivými daty Jakub Mahdal a dodal, že v dřívějším průzkumu devět z deseti respondentů odpovědělo, že v případě nálezu USB disku nebo notebooku se pokusí zjistit, jaké informace jsou v něm uloženy a zda by je nemohl využít pro svůj prospěch.

Mezi další rizika spojené s letním obdobím patří internetové kavárny, kam si svůj pracovní e-mail často zajdou zkontrolovat ti, kdo firemní počítač na dovolenou nevozí. Firmy by proto měly k ochraně svých dat přistupovat zodpovědně a zajistit, aby se citlivá data dostala skutečně jen do vhodně zabezpečených zařízení.

Bezpečnost informací je často stále přehlíženou oblastí. Firmy si neuvědomují, že jejich data jsou to nejcennější, co mají. Zaměstnanci je často nevědomky vystavují zbytečnému riziku, a proto je důležité mít ve firmách nasazený potřebný software a procesy.

Štítky: 
Bezpečnost, Safetica Technologies

Podobné články

Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla, otevírá neznámé přílohy nebo jinak ohrožuje bezpečnost

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Anect)
Třetina českých zaměstnanců porušuje zásady bezpečného chování na internetu a své zaměstnavatele tak vystavuje zvýšenému riziku online podvodu nebo hackerského útoku. Lidé například navzájem sdílejí přihlašovací údaje do firemních systémů, zasílají pracovní dokumenty soukromým e-mailem či přes sociální sítě nebo k práci využívají neschválené soukromé počítače či telefony. Čtěte více

Počet DDoS útoků na české firmy roste druhý měsíc v řadě

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: ComSource)
Počty DDoS útoků na české firmy i jejich celková intenzita v březnu opět vzrostly. Oproti předcházejícímu měsíci dvojnásobně, ve srovnání se začátkem roku dokonce šestinásobně. Dostaly se tak přibližně na úroveň léta loňského roku. Trendem je přitom využívání stále kvalitnějších a efektivnějších útoků. Nejvíce útoků již od července loňského roku míří z Ruska. Čtěte více

Řešení HP Wolf Pro Security získalo vynikající hodnocení v AV-TESTu

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: HP Inc.)
Výzkumníci z AV-TESTu označili nové řešení HP Wolf Pro Security za „TOP Produkt“ pro ochranu koncových zařízení ve firmách. Studie výzkumného institutu v oblasti bezpečnosti IT AV-TEST potvrdila, že bezpečnostní software Wolf Pro Security od HP je jedním z nejlepších antivirových řešení pro firemní uživatele využívající platformu Windows na trhu. Čtěte více

Zyxel posiluje kybernetickou bezpečnost v souladu s požadavky směrnice NIS2

2. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Zyxel)
Směrnice EU o bezpečnosti sítí a informačních systémů NIS1, která platí od roku 2016, přestala v důsledku rostoucí četnosti a složitosti kybernetických hrozeb vyhovovat nárokům dnešní doby. Její novela, která nabude účinnosti 18. října 2024, představuje příležitost k posílení kybernetické bezpečnosti. Čtěte více