USA jsou nejvíce ohroženy spamováním

30. 7. 2013. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Sophos)
Společnost Sophos zveřejnila přehled zemí nejvíce zasažených nevyžádanou poštou ve druhé čtvrtině roku 2013. Žebříček s názvem „Dirty Dozen“ („Tucet špinavců“) vedou Spojené státy, na druhé místo se dostalo Bělorusko.
Společnost Sophos zveřejnila přehled zemí nejvíce zasažených nevyžádanou poštou ve druhé čtvrtině roku 2013. Žebříček s názvem „Dirty Dozen“ („Tucet špinavců“) vedou Spojené státy, na druhé místo se dostalo Bělorusko. 

S více než miliardou lidí a rostoucí poptávkou po internetovém připojení v obou zemích nepřekvapí, že se v žebříčku Dirty Dozen ocitly i Čína a Indie. Nikoho také neudiví, že s více než 300 miliony lidí figurují v čele žebříčku Spojené státy.

Ačkoli Dirty Dozen naznačuje rozsah, v jakém jsou počítače v jednotlivých zemích používány pro doručování spamu, neurčuje už, odkud jsou spamy rozesílány. Je to proto, že většina spamů je posílána v dnešní době nepřímo, speciálně pokud jsou zjevně odesílány s úmyslem škodit. Patří mezi ně následující:

•Phishingové e-maily: Snaží se nalákat na vstup na falešné stránky, kde je třeba zadat heslo, stejně jako například u e-bankingu nebo vstupu na webmailový účet.

• Malwarové odkazy: Nabádají kliknout na linky, které automaticky přesměrují tak, aby se prohlížeč dostal na stránky napadnutelné hackery.

• Dodávky malwaru: Používají falešné záminky, například falešné faktury, aby donutily otevřít zavirovanou přílohu.

• Zloděj identity: Vyzve ke sdělení osobních údajů, například pod příslibem práce z domova.

• Investiční podvody: Investiční plány zveřejňované na internetu jsou stěží regulovatelné a co hůře, jedná se vždy o podvod.

• Poplatek za podvod: Slibují bohatství či lásku, ale je třeba nejdříve zaplatit poplatek předem.

Nezapomínejme, že Dirty Dozen nám nesdělí, odkud spamy pocházejí,” upozornil Paul Ducklin, bezpečnostní specialista ze společnosti Sophos. „Ukazuje nám, jak se přenáší od podvodníků k potenciálním obětem. Pokud jste občany dbalými zákona v nejvíce zákony dodržující zemi na světě, můžete si představit svoji zemi mezi TOP12 jen v případě, že nedodržujete všechna bezpečnostní opatření. Bude to znít sice jako klišé, ale bezpečnost začíná doma.”

Štítky: 
Bezpečnost, Sophos

Podobné články

Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podle výroční zprávy State of Ransomware 2024 společnosti Sophos se průměrná výše výkupného za poslední rok zvýšila na pětinásobek. Organizace, které zaplatily výkupné, uvádějí průměrnou platbu ve výši dvou milionů dolarů, oproti 400 000 dolarů v průzkumu z roku 2023. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů. Čtěte více

Obavy o zabezpečení cloudů má 96 % firem

9. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Neustálý vývoj a zavádění nových cloudových aplikací komplikuje zabezpečení podnikového IT. Podle průzkumu společnosti Fortinet například 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost. Podle 93 % dotazovaných je vážným problémem zejména všeobecný nedostatek odborníků na zabezpečení cloudů. Čtěte více

Nový tým Esetu se zaměří na mezinárodní kyberkriminalitu

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní experti z pražské pobočky ESETu se nově cíleně zaměří na mezinárodní aktivity kyberkriminálních útočných skupin. Nově vzniklý tým vedený Jakubem Součkem má za úkol aktivně vyhledávat a dlouhodobě monitorovat obávané útoky ransomwarem, který dle dat společnosti ESET posílil v minulém roce o více než 50 procent. Čtěte více

Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla, otevírá neznámé přílohy nebo jinak ohrožuje bezpečnost

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Anect)
Třetina českých zaměstnanců porušuje zásady bezpečného chování na internetu a své zaměstnavatele tak vystavuje zvýšenému riziku online podvodu nebo hackerského útoku. Lidé například navzájem sdílejí přihlašovací údaje do firemních systémů, zasílají pracovní dokumenty soukromým e-mailem či přes sociální sítě nebo k práci využívají neschválené soukromé počítače či telefony. Čtěte více