SMB podniky špatně zálohují

30. 7. 2013. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: GFI Software)
GFI Software zveřejnil výsledky průzkumu, podle kterého ztrácejí malé a středně velké společnosti (SMB) v důsledku špatného zálohování dat klíčové obchodní informace a následně také mohou utrpět významné obchodní ztráty.

Mnoho oslovených IT administrátorů zdůraznilo, že nedostatečné zálohování dat vedlo ke snížení obratu firmy a ztrátám důležitých podnikových dokumentů včetně finančních záznamů, elektronické pošty a důvěrných informací. V důsledku toho špatné zálohování negativně ovlivnilo vztahy se zákazníky, obchodní operace a reputaci společnosti.

Nezávislý průzkum realizovaný analytickou společností Opinion Matters na objednávku GFI Software je postaven na dotazování více než 200 IT administrátorů z celého světa v organizacích s méně než 150 zaměstnanci. Výsledky průzkumu odrážejí chování podniků a IT administrátorů v oblasti zálohování dat včetně správy zálohování, jeho frekvence a rychlosti a také důsledků vyplývajících z nedostatečného zálohování.

Každodenní zálohování dat

Jedním ze způsobů, jak zabránit ztrátě dat je zálohování klíčových podnikových souborů na každodenní bázi. Avšak více než polovina dotazovaných organizací (53 %) uvedla, že neprovádí každodenní zálohování. 32 % administrátorů uvedlo, že na každodenní zálohování nemají dostatek času, pro 23 % zase není každodenní zálohování nezbytné nebo generovaných dat není zase tolik, aby je bylo nutné tak často zálohovat. V kontrastu s tím uvedlo 10 % IT administrátorů jako hlavní důvod každodenního zálohování právě příliš mnoho generovaných dat. Další respondenti uvedli, že nezálohují každý den, protože nemají dostatek zdrojů, účinné technologie či dostatek úložného prostoru. Někteří dotázaní dokonce uvedli, že každodenní zálohování oslabuje produktivitu práce zaměstnanců.

Na otázku, jak by bylo možné vylepšit současné procesy zálohování, nejvíce citovaným požadavkem byla rychlost, kterou uvedlo 50 % respondentů. K dalším citovaným faktorům patřily náklady na zálohování (14 %), bezpečnost (6 %) a spolehlivost (5 %), přičemž dalších 6 % dotazovaných uvedlo, že by si přálo provozovat zálohovací procesy s pomocí třetích stran.

Téměř dvě třetiny organizací nezálohuje svá data v cloudu, ale spoléhají se na on-premise nebo virtualizovaná řešení. Respondenti nejvíce citovali obavy z vysokých nákladů, a nedostatečné bezpečnosti a spolehlivosti cloudových řešení. Další preferují kompletní kontrolu nad zálohováním svých dat a zbytek podniků nebyl rozhodnut o volbě svého zálohovacího řešení. 10 % organizací se spoléhá na hybridní řešení.

Součástí ochrany klíčových podnikových dat je pravidelné testování zálohovacího řešení. Avšak téměř jedna třetina IT administrátorů (32 %) uvedla, že jejich organizace žádné takové testy neprovádí. Nejhůře je na tom zdravotnický sektor, kde takovéto testy neprovádí dvě třetiny organizací – není zřejmě náhodou, že právě zdravotnické organizace patří k nejčastěji postiženým v oblasti ztráty dat. K dalším odvětvím, kde se testování zálohovacích řešení podceňuje, se řadí odvětví prodeje, médií a marketingu (63 %) a architektura a stavebnictví (56 %).

Efektivní zálohování dat je klíčové. Ale stejně ne-li více je důležitá schopnost obnovit v případě potřeby zálohovaná data. Každý den potřebuje obnovovat data 6 % respondentů, každý týden 20 % IT administrátorů a jednou za šest měsíců obnovuje data již 74 % administrátorů.

Respondenti uvádějící, že nebyli schopni obnovit data v důsledku chybného zálohování, citovali ztrátu příjmů a kritických podnikových dokumentů jako hlavní důsledky pro podnikání společnosti. Další IT administrátoři sdělili, že jejich organizace čelily následujícím problémům:

- Ztráta dat „způsobila několikatýdenní problémy mezi naší firmou a našimi zákazníky.“ - „Ztratili jsme záznamy důležité pro naši organizaci, které nebylo možné duplikovat a které tak musely být znovu vytvořeny.“ - Dopad ztráty dat byl „…z pohledu plnění termínů a produktivity velmi nepříjemný.“

„Podniková data jsou důležitá z pohledu každodenních operací a v konečném důsledku klíčová pro úspěch firmy,“ řekl Andy Langsam, generální manažer společnosti IASO, která je nyní součástí rodiny GFI Software. „Organizace se potřebují spolehnout na bezpečná zálohovací řešení, která jsou nákladově efektivní a účinná. Když se baví o inovaci zálohovacích řešení, pro IT administrátory je na prvním místě rychlost. Nezáleží na tom, zda organizace zálohuje data on-premise, virtuálně nebo v cloudu. Každodenní zálohování kritických systémů a aplikací na velkém počtu počítačů v jedné organizaci vyžaduje rychlé procesy, které nesnižují produktivitu práce či provozní efektivitu.“

Štítky: 

Podobné články

Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

10. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podle výroční zprávy State of Ransomware 2024 společnosti Sophos se průměrná výše výkupného za poslední rok zvýšila na pětinásobek. Organizace, které zaplatily výkupné, uvádějí průměrnou platbu ve výši dvou milionů dolarů, oproti 400 000 dolarů v průzkumu z roku 2023. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů. Čtěte více

Obavy o zabezpečení cloudů má 96 % firem

9. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Neustálý vývoj a zavádění nových cloudových aplikací komplikuje zabezpečení podnikového IT. Podle průzkumu společnosti Fortinet například 96 % respondentů uvádí, že mají střední nebo velké obavy o cloudovou bezpečnost. Podle 93 % dotazovaných je vážným problémem zejména všeobecný nedostatek odborníků na zabezpečení cloudů. Čtěte více

Nový tým Esetu se zaměří na mezinárodní kyberkriminalitu

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Bezpečnostní experti z pražské pobočky ESETu se nově cíleně zaměří na mezinárodní aktivity kyberkriminálních útočných skupin. Nově vzniklý tým vedený Jakubem Součkem má za úkol aktivně vyhledávat a dlouhodobě monitorovat obávané útoky ransomwarem, který dle dat společnosti ESET posílil v minulém roce o více než 50 procent. Čtěte více

Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla, otevírá neznámé přílohy nebo jinak ohrožuje bezpečnost

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Anect)
Třetina českých zaměstnanců porušuje zásady bezpečného chování na internetu a své zaměstnavatele tak vystavuje zvýšenému riziku online podvodu nebo hackerského útoku. Lidé například navzájem sdílejí přihlašovací údaje do firemních systémů, zasílají pracovní dokumenty soukromým e-mailem či přes sociální sítě nebo k práci využívají neschválené soukromé počítače či telefony. Čtěte více