Gigabyte: základní deska Z77X-UP7

16. 9. 2012. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Gigabyte)
Gigabyte uvedl na trh základní desku Z77X-UP7, která přináší robustní návrh napájení 32+3+2 fází s technologií Ultra Durable 5. Tato technologie zahrnuje komponenty, které zvládají extrémně vysoké proudy. Příkladem jsou obvody IR3550 PowIRstages od společnosti International Rectifier s limitem až 60 A.
Základní deska Gigabyte Z77X-UP7

U modelu Z77X-UP7 se 32+3+2 napájecími fázemi v kombinaci s technologií Ultra Durable 5 jsme vytvořili nejlepší návrh napájení procesoru, jaký je dnes na základních deskách dostupný," komentoval HiCookie, expert na přetaktování ve společnosti Gigabyte. „Nejenže pomůže při extrémním přetaktování dosáhnout na procesorech Intel Core i7-3770K frekvence až 7 GHz a překonat rekordy v benchmarcích, ale také poskytne zákazníkům studenou a dostatečně stabilní platformu, která může být i přes své přetaktování nepřetržitě chlazená vodou."


Převratný návrh napájení procesoru se 32+3+2 fázemi

Základní deska GIGABYTE Z77X-UP7 dokáže díky svému návrhu se 32+3+2 napájecími fázemi (32 fází pro procesorová jádra, tři pro integrovanou grafiku Intel® HD Graphics a dvě pro VTT) dodat procesoru značné množství energie. S největším počtem fází, který je na trhu dostupný, může základní deska Z77X-UP7 rozdělit zátěž a zajistit tak nižší provozní teploty a maximální přísun elektrické energie do procesoru.

Technologie Ultra Durable 5

Díky technologii Ultra Durable 5 se součástkami, jako jsou obvody PowIRstage od společnosti Internatinal Rectifier schopnými přenést proudy o velikosti až 60 A, může model poskytnout výkon 2 000 W, přitom pracuje při nízkých teplotách. To znamená, že je i přetaktovaný, vodou chlazený systém se základní deskou schopen poskytnout extrémní výpočetní výkon.

Návrh s kompletně digitálním PWM

Základní deska čerpá výhody exkluzivního kompletně digitálního návrhu „All Digital Engine", který přináší pro třetí generaci procesorů Intel Core maximální výkon. Použití výhradně digitálních řadičů znamená mnohem preciznější přenos energie k výkonově nejnáročnějším, a přitom velmi citlivým komponentám.

4-way SLI i CrossfireX

Deska přináší nejvíce škálovatelnou grafickou platformu s podporou 4-way režimu ATI CrossfireX i Nvidia SLI. Díky osazení čtyřmi PCI Express 3.0 sloty s osmi PCIe linkami pro každý, přináší plynulý 3D rendering, extrémní množství snímků za sekundu a vylepšené grafické funkce pro uživatele, kteří chtějí ze svého systému získat nejvyšší grafický výkon.

Nativní PCIe x 16 třetí generace s přímým přístupem k procesoru

Jediný černý PCI Express x 16 slot poskytuje přímý přístup k procesoru, obchází tak čip PLX. To přináší nejrychlejší možné připojení pro jedinou grafickou kartu a tím i nejvyšší skóre v benchmarcích.

3D BIOS přináší široké možnosti přetaktování

Gigabyte kompletně přepracoval tradiční BIOS, který byl srozumitelný spíše pro pokročilejší uživatele a nadšence, na exkluzivní UEFI BIOS. Díky grafickému rozhraní, jež využívá 32bitových barev a ovládání pomocí myši, umožňuje 3D mód začínajícím uživatelům pochopit, které oblasti základní desky jsou ovlivněny nastavením BIOSu, uživatelé lépe porozumí jeho funkcionalitě. Rozšířený mód (Advanced Mode) poskytuje komplexnější prostředí UEFI BIOS, jenž je navrženo speciálně pro přetaktovávače a náročné uživatele, kteří chtějí maximální kontrolu nad svým počítačovým hardwarem.

Duální UEFI BIOS

Srdcem technologie 3D BIOS je dvojice fyzických BIOS pamětí. Ty obsahují exkluzivní duální UEFI BIOS s patentovanou technologií DualBIOS, která automaticky obnoví data BIOSu v případně, že se hlavní BIOS zhroutí nebo selže.

Přepínač BIOSu

Na základní desce je přepínač M/B (Main/Backup), kterým lze manuálně zvolit, který čip BIOSu bude používán (hlavní nebo záložní BIOS). Díky tomu si můžete vybrat jeden BIOS pro běžné použití a druhý speciálně pro přetaktování. Můžete také snadno porovnat dvě různé verze BIOSu, což je velmi užitečná funkce, když se chystáte aktualizovat BIOS, ale nechcete přijít o svá původní nastavení.

Vypínač funkce DualBIOS

Obnovovací funkci DualBIOS je možné snadno deaktivovat dalším přepínačem na desce a ušetřit tak čas v případech, kdy selže přetaktování.

Funkce OC-Touch

OC-Touch umožňuje snadné a rychlé přetaktování, díky kterému lze získat ze systému ten nejlepší výkon. Tlačítky OC-Touch plus nebo mínus lze na desce ručně nastavit násobič procesoru a takt BCLK a s tlačítkem OC-Gear zvolíte u BCLK krok 1 nebo 0,3 MHz. Tyto změny mohou být provedeny v reálném čase, ať už v BIOSu, DOSu, nebo ve Windows bez nutnosti restartu, takže lze rychle doladit systém a najít maximální frekvenci procesoru. Vestavěné moduly pro měření napětí pomáhají pohodlně sledovat napětí jednotlivých komponent. Přepínačem LN2 Mode lze okamžitě snížit frekvenci procesoru (násobič se nastaví na 16x), což se hodí pro spuštění aplikací jako je CPU-Z, které pak nezpůsobí nezdar při extrémním přetaktování.

Nový vzhled chladičů

Gigabyte vytvořil nový „Thin Fin" design chladičů s oranžovými nápisy sladěnými s barvou slotů na desce. Chladiče využívají ultratenkých kovových lamel, které značně zvětšují plochu chlazení, takže dochází k rychlejší výměně tepla.

Podobné články

Gigabyte G1-Killer

Gigabyte: základní deska G1-Killer

9. 6. 2013. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Gigabyte)
Desky G1-Killer s podporou procesorů Intel Core 4. generace mají vše, co je potřeba k sestavení herního počítače. Na deskách Gigabyte G1.Sniper 5a Gigabyte G1.Sniper M5 je poprvé nasazena řada funkcí, kam patří technologie Gigabyte Amp-Up Audio, audiotechnologie pro náruživé hráče a audiofily. Mohou se pochlubit speciálním slotem OP-Amp pro operační zesilovač. Čtěte více
Základní desky Gigabite H77TN

Gigabyte: základní desky H77TN a B75TN

25. 2. 2013. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Gigabyte)
Gigabyte uvedl na trh sérii základních desek využívajících formát Thin Mini-ITX. Desky H77TN a B75TN umožňují konstrukci štíhlých a kompaktních All-In-One PC (AIO), které dodržují specifikace AIO počítačů podle Intelu. Čtěte více
Gigabyte GA-Z77-HD4

Gigabyte: sedm základních desek HD

4. 12. 2012. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Gigabyte )
Společnost Gigabyte uvedla na trh nejnovější řadu základních desek – sérii HD. Ta přináší podporu dvou monitorů s digitálním vstupem zároveň přes HDMI a DVI do segmentu levných základních desek pro nenáročné uživatele. Čtěte více

Desky s podporou displejů s rozlišením 4K

27. 11. 2012. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Gigabyte)
Série základních desek Gigabyte se dvěma porty Thunderbolt podporuje 4K monitory. Umožňují to dva konektory Mini DisplayPort, každý je schopen poskytnout rozlišení výstupu 2K. Čtěte více