Karbonové Lenovo: My poor MacBook!

30. 5. 2012. (redaktor: Richard Voigts, zdroj: DCD Publishing)
Lenovo EMEA Channel Forum 2012 v Berlíně ukázalo, že reselleři Lenova se mohou spolehnout na prodejní kanál. Společnost investuje do segmentu prodejců SMB, nezapomíná ani na nové produkty – karbonový ThinkPad X1 se bude líbit, dokonce vypadá lépe než MacBook Air. Partnery přijel podpořit i Yuan Yuanquin, předseda správní rady a CEO Lenova.
Dilib Bhatia, viceprezident a hlavní manažer ThinkPad Business Unit v Lenovu

Gianfranco Lanci, prezident EMEA a SVP Lenovo, poukázal na druhé celosvětové místo Lenova na trhu s počítači, skutečnost, že konkurenci se nedaří příliš dobře, a že akvizice PC divize od IBM v roce 2005 byla jednou z mála úspěšných. Rovněž zdůraznil nutnost udržitelného obchodního modelu.

Důležitost partnerského IT kanálu

Vincent Fauquenot, viceprezident pro produtky a prodejní kanál EMEA, k tomu přidal, že Lenovo je po deset čtvrtletí po sobě nejrychleji rostoucím výrobcem PC, roste už dokonce dvanáct čtvrtletí za sebou, má 13procentní podíl na celosvětovém trhu s PC (dva roky před plánem) a ve finančním roce 2012 až 2013 tento výrobce dosáhl obratu 30 miliard dolarů.

„Partneři jsou naší strategtickou a primární cestou na trh,“ prohlásil Vincent Fauquenot. Lenovo hodlá použít strukturovaný přístup a silné partnerství s dealery. „Ve vztahu k prodejnímu kanálu jsme klíčovým hráčem,“ dodal Vincent Fauquenot. Svoje tvrzení podpořil fakty. Například v oblasti EMEA Lenovo získává 700 nových partnerů měsíčně. Poskytuje partnerům rekordní rabaty prostřednictvím Lenovo Loyalty Programme a čtyři tisíce z nich na ně dosáhnou během prvních šesti měsíců. Jen prodejcům do segmentu SMB tento výrobce vyplatil v EMEA milion dolarů.

Celosvětově chce Lenovo zaútočit na první příčku a v EMEA dosáhnout třetí pozice. „Očekáváme, že nový byznys přes IT kanál nám přinese miliardu dolarů,“ prohlásil Vincent Fauquenot, a podpořil svoje tvrzení: „Máme k růstu přes IT kanál všechny příležitosti. Jsme nejrychleji rostoucím výrobcem PC, IT kanálu věříme mu, rozumíme mua spoléháme se na něj." Na přímou otázku Reseller Magazinu, jak Lenovo chrání specializované prodejce IT před retailem a e-tailem, Vincent Fauquenot odpověděl: „Prodejce IT techniky chráníme speciálními programy, aby mohli poskytovat koncovým zákazníkům lepší služby.“

Produkty Lenovo a éra PC+

Alain Raison, Executive Director SMB, zdůraznil, že tradiční PC nebudou nahrazena, že se však jejich vzhled a velikost bude měnit. V chápání Lenova jde o éru PC+, která znamená zrod nových přístrojů. Budou však sdílet srdce a mozek PC, ať už jde o osobní počítač, tablet PC nebo TV přijímač či smartphone, mj. v Číně je jejich vedoucím výrobcem.

PC průmysl v současné době čeká několik úkolů. Jedním z hlavních je, jak se vyrovnat s požadavky a touhami profesionálních uživatelů po zařízeních typicky spotřebitelských. Lenovo proto citlivě inovovalo celou řadu ThinkPad, právě z důvodu líbivějšího vzhledu. ThinkPady dostaly po 15 letech novou klávesnici, s důrazem na tradiční kvalitu.

Pomyslnou třešničkou na dortu je ThinkPad X1 vyrobený z karbonu. S hmotností okolo kilogramu jde o nejlehčí 14“ notebook na trhu, jeho baterie se nabije na 80 procent za 35 minut, v režimu spánku vydrží až 30 dní, probudí se z něj za dvě vteřiny, bootuje rychleji než je mezi notebooky průměr a pro usnadnění dálkové správy je vybaven technologií VPro.

Po pravdě – když jej Dilib Bhatia, viceprezident a hlavní manažer pro značku ThinkPad Business Unit přivezl, vypadal více sexy než Apple MacBook Air. Tedy, abychom upřesnili, ten karbonový ThinkPad X1. Kromě toho je vybaven i řadou multimediálních prvků. Byznysmeni si prostě vydupali své.

V kategorii AIO (PC All in One) je Lenovo s 29,8procentním podílem za Applem druhé, HP je s odstupem třetí. Třetí produktovou řadou PC od Lenova je malý desktop ThinkCentre s rozměry 182 x 179 x 34,5 mm (výška golfového míčku). Připraven je model AIO ThinkCentre Edge s dotykovou obrazovkou pro Windows 8.

Před partnery pak vystoupil Yuan Yuanquin, předseda správní rady a CEO Lenova: „Minulý rok byl pro nás úspěšný a bylo tomu tak i díky vám, partnerům. Budeme se na vás spoléhat i nadále a investovat do prodejního kanálu, který tvoříte.“

Co bude v IT dál?

Strhující přednášku měl Steve Bragier, CEO analytické společnosti Canalyst. Prohlásil, že Apple změnil trh, podobně jako v 80. letech IBM a v 90. letech Microsoft a HP. Jde podle něj o posun na celém IT trhu, zejména oslabení distribučního byznysu.

Na trhu s PC dnes podle něj udávají rytmus Apple a Lenovo, ostatní se až zmítají v potížích. Nová zařízení budou tenčí, lehčí, avšak za jakou cenu? Eroze koncových cen totiž bude podle něj pokračovat, fragmentace trhu s OS Android a nedostatek podnikových aplikací pro Android opět otevírá cestu pro byznys s Windows 8. Podnikoví zákazníci na ně čekají.

Přese všechna zpoždění a nejistoty budou středobodem IT datová centra, zejména ohledně dodávek energie. Okolo nich budou žít aplikace pro PC, smartphony, Pady a Macy. Komunita resellerů zůstane podle Canalystu zdravá, přestože na ni útočí řada faktorů – poskytovatelé veřejných cloudů (Amazon, Salesforce...), výrobci prodávající přímo (IBM, HP, Microsoft, Dell), poskytovatelé služeb (NTT, T-Systems, Orange Business Services, British Telecom...), systémoví integrátoři (CSC, Accenture, Atos Origin, Cap Gemini, Tieto...) a on-line reselleři (Insight, Pixmania, Alza...).

Obrazová galerie:
Štítky: 

Podobné články

Lenovo s Nutanixem a Red Hatem nabídnou alternativu k veřejnému cloudu

26. 12. 2015. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: Lenovo)
Lenovo uzavřelo globální partnerství se společností Nutanix a zároveň oznámilo širší spolupráci se společností Red Hat. Nová rodina konvergovaných řešení, která vznikne díky partnerství s Nutanix, pomůže zjednodušit správu datových center a umožní firmám snížit náklady na informační technologie. Tato řešení spojující servery, úložiště a virtualizační služby chtějí nabídnout alternativu k veřejnému cloudu. Čtěte více

Lenovo ThinkPad Akademie – jak prodávat notebooky ThinkPad – 24. díl

1. 4. 2015. (redaktor: František Doupal, zdroj: Lenovo)
Další díl našeho seriálu představí novou generaci 14“ firemních notebooků ThinkPad T450 a T450s. Čtěte více

Lenovo: Yoga Tablet

8. 11. 2013. (redaktor: František Doupal, zdroj: Lenovo)
Lenovo Yoga Tablet, který bude dostupný s displeji o velikosti 8" a 10", nabídne tři režimy, ve kterých je možné přístroj používat. Zařízení s operačním systémem Android 4.2 dále nabídne až 18hodinovou výdrž na baterii, čtyřjádrový procesor či 5Mpx fotoaparát. Čtěte více
Lenovo IdeaTab S6000

Lenovo: tablet IdeaTab S6000

21. 6. 2013. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Lenovo)
IdeaTab S6000, nový tablet s Androidem od společnosti Lenovo, je určen pro všechny, kdo hledají zábavného společníka na cesty. Nabízí tenký profil, velký a jasný displej a rozšířené možnosti připojení. Díky svému elegantnímu vzhledu zaujme i uživatele, kteří mají v oblibě stylová mobilní zařízení. Čtěte více