Ransomware v roce 2022: Výkupné platí více organizací a stále se zvětšuje

20. 5. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
V ČR zasáhl loni ransomware 77 % organizací. Oproti roku 2020, kde napadení ransomwarem deklarovalo pouze 30 % organizací, jde o výrazný nárůst. Ze studie The State of Ransomware 2022 společnosti Sophos dále vyplývá, že třetina českých organizací (32 %) zaplatila v roce 2021 výkupné mezi 100 a 250 tisíci dolary a jen o něco málo méně (29 %) dokonce 250 až 500 tisíc dolarů.

Téměř polovina (46 %) organizací, kterým byla data zašifrována, pak zaplatila výkupné, aby získala svá data zpět, i když měla k dispozici jiné prostředky pro obnovu dat, například zálohy.

Podle Chestera Wisniewskiho, hlavního bezpečnostního analytika společnosti Sophos, navíc průzkum ukázal, že vedle rostoucí výše plateb se stále zvyšuje i počet obětí, které výkupné zaplatí, i když pravděpodobně mají k dispozici i jiné možnosti. Důvody pro to mohu být různé, například obava ze zveřejnění ukradených dat a snaha tomu zabránit nebo nedostatečné zálohování. Představa, že zaplacení výkupného výměnou za dešifrovací klíč je nejrychlejší cesta k nápravě, je lákavá, protože po ransomwarovém útoku organizace často čelí silnému tlaku na co nejrychlejší obnovení provozu a obnovení zašifrovaných dat pomocí záloh je zpravidla nelehký a časově náročný proces.

Zaplacení výkupného s sebou ale nese značná rizika. Kromě toho, že útočníci i přes zaplacení výkupného nemusí poskytnout funkční dešifrovací klíč, organizace zpravidla vůbec netuší, co útočníci v její síti napáchali, zda například nepřidali zadní vrátka nebo nezkopírovali hesla a podobně. Možností je celá řada. Obnovená data, pokud se je podaří jakýmkoliv způsobem obnovit, je tedy potřeba před opětovným uvedením do produkčního prostředí důkladně vyčistit, aby nedošlo k opakování útoku.

Více informací a souvisejících doporučení týkajících se ransomwaru, včetně kompletních globálních zjištění i údajů podle jednotlivých odvětví, jsou k dispozici ve studii State of Ransomware 2022. Pro možné srovnání vývoje ransomwaru je k dispozici i loňský průzkum State of Ransomware 2021.

Studie The State of Ransomware 2022 zahrnuje incidenty a zkušenosti s ransomwarem v průběhu roku 2021. Průzkum, ve kterém bylo dotazováno 5 600 IT manažerů s rozhodovací pravomocí ve 31 zemích včetně České republiky, provedla společnost Vanson Bourne, nezávislý specialista na průzkumy trhu, v lednu a únoru 2022. Dotazování byli respondenti ze středně velkých organizací se 100 až 5 000 zaměstnanci, přičemž „zasažení ransomwarem“ bylo definováno jako zasažení jednoho nebo více zařízení ransomwarovým útokem, ale ne nutně zašifrování jeho obsahu.

Štítky: 

Podobné články

České podniky čelí většímu počtu kyberútoků než organizace v okolních zemích

26. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
První čtvrtletí roku 2024 přineslo další posun v kybernetických válkách. Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies zaznamenala výrazný nárůst kyberútoků, kdy v 1. čtvrtletí 2024 došlo k 28% nárůstu průměrného počtu kybernetických útoků na jednu organizaci v porovnání s posledním čtvrtletím roku 2023. Největší nápor směřuje na vzdělávací a výzkumné organizace. Čtěte více

Eviden monitoruje na dark webu ukradená data a pomáhá tak firmám předvídat kybernetické hrozby

25. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eviden)
Eviden svým zákazníkům poskytuje službu prediktivní bezpečnosti založenou na řešení LUMINAR monitorující únik citlivých informací do prostředí dark webu. Jde o službu, která firmám na základě kontinuálního monitoringu umožňuje vyhledávat a sledovat data a informace, které by útočníci mohli zneužít pro kybernetický útok a proaktivně tak přijímat preventivní opatření. Čtěte více
Scott Tyson, ředitel prodejního kanálu MSP pro oblast EMEA ve společnosti Sophos

Scott Tyson (Sophos): Pojďte s námi udávat trendy v kybernetické bezpečnosti

24. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: DCD Publishing)
Při příležitosti pražského setkání MSP partnerů jsme měli možnost hovořit se Scottem Tysonem, ředitelem prodejního kanálu MSP pro oblast EMEA ve společnosti Sophos. Mluvili jsme o spravovaných službách, řízené detekci a reakci na hrozby, budování vztahů s obchodními partnery a mnoha dalších aspektech oboru, které budou podle společnosti Sophos udávat směr vývoje celého odvětví. Čtěte více

Pět největších trendů v oblasti SASE pro rok 2024

19. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Fortinet)
Situace na poli kyberbezpečnosti je komplikovaná. Společnosti využívají tzv. hybridní pracovní sílu, desítky aplikací a třeba i řadu IoT zařízení. Jedním z řešení možných otázek může být přístup SASE (Secure Access Service Edge), na který se v následujícím komentáři zaměřila společnost Fortinet. Čtěte více