VESA připravuje certifikace pro monitory s proměnlivou obnovovací frekvencí

6. 5. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: VESA, www.techspot.com)
Organizace Video Electronics Standards Association spustila nový certifikační program, který bude na základě vybraných parametrů klasifikovat jednotlivé typy displejů s proměnlivou obnovovací frekvencí (VRR). S něčím podobným se můžeme setkat např. u různých typů technologie HDR. Cílem je usnadnit zákazníkům výběr toho správného monitoru či notebooku.

Variabilní obnovovací frekvence umožňuje průběžně měnit obnovovací frekvenci zobrazovacího panelu, čímž se výrazně snižuje trhání a zadrhávání obrazu. Zatímco výrobci jako Nvidia (G-Sync) či AMD (FreeSync) využívají svá vlastní specifická řešení, VESA již v roce 2014 představila spolu s novým standardem DisplayPort 1.2a nativní VRR technologii. Tu však již nyní karty od AMD, Nvidie či Intelu rovněž podporují.

AMD i Nvidia již mají své vlastní VRR certifikace, ale ty nikdy nebyly příliš otevřené a např. neuváděly, které testy či nastavení vlastně zahrnují. VESA standardy by měly být v tomto bodě otevřenější ohledně testování a současně také striktnější na to, které panely či monitory certifikaci získají.

VESA aktuálně představila dva stupně (certifikace/loga), které mohou výrobci používat, pokud jejich produkty úspěšnou projdou testováním.

Jedním ze základních kritérií je přitom testování zobrazovačů v základním nastavení (tedy tak, jak je zákazník vybalí z krabice). V potaz se tedy nebere žádné „ladění“, „taktování“, ani nic podobného.

Certifikace AdaptiveSync

První certifikací je tzv. AdaptiveSync, který bude užíván hlavně v segmentu herních monitorů. Aby panel tuto certifikaci získal, bude muset nabídnout minimální obrazovou frekvenci alespoň 60 Hz a maximální frekvenci 144 Hz nebo více. Maximální obnovovací frekvence pak bude vyobrazena na příslušném certifikačním logu. Podmínkou pro získání certifikace bude také podpora tzv. „kompenzace nízkého snímkování“ (Low Framerate Compensation support), která pomůže udržet se v daných frekvencích i když počet snímků dodaných grafickým čipem klesne pod nezbytné minimum.

Současně se testuje také blikání, ztráta snímků, chvění a dobu odezvy (GtG), která se musí vejít pod 5 ms. Zejména při pohledu na dobu odezvy si možná řeknete, že kritéria nejsou příliš striktní, ale celá situace je o něco složitější. Všechny panely budou např. testovány při srovnatelné teplotě (22,5 až 24,5 oC) a zohledňován bude průměrný čas z 20 různých měření, nikoli aby byl náhodně vybrán jeden „nejvíce se hodící.“

Certifikace MediaSync

Druhá z certifikací bude méně striktní a bude se soustředit spíše na funkčnost VRR při sledování multimédií nebo tvorbě obsahu. Vyžadovány budou obnovovací frekvence v rozsahu alespoň 48 – 60 Hz, ale zohledněno stále bude i několik dalších parametrů včetně blikání nebo chvění.

DisplayPort je podmínkou

Obě výše zmiňované certifikace se budou (bohužel) vztahovat pouze na monitory či notebookové displeje připojené prostřednictvím rozhraní DisplayPort, za kterým stojí organizace VESA. Za „konkurenční“ rozhraní HDMI pak zodpovídá jiná certifikační autorita (HDMI Licensing Administrator).

Podrobnější informace můžete získat v oficiálním prohlášení nebo v detailním manuálu.

Štítky: 

Podobné články

Nové monitory AOC pro kreativce přináší přesné zobrazení a USB-C

25. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: AOC)
Společnost AOC představila novou řadu monitorů navržených pro potřeby kreativních profesionálů. Řada AOC Graphic Pro U3, která nabízí přesné barvy, špičkové funkce a elegantní design, v současné době čítá tři modely s úhlopříčkou 27" nebo 31,5" a rozlišením QHD nebo 4K UHD. Čtěte více

BenQ: monitor PD3225U

13. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: BenQ)
Společnost BenQ uvedla na trh monitor PD3225U, který rozšířil její nabídku oceňovaných displejů určených pro designery, fotografy a tvůrce obsahu. Monitor je vybaven IPS Black panelem a díky funkcím jako Color Match nebo iKeyboard Control je vhodný zejména pro majitele počítačů Apple. Čtěte více

Globální trh s monitory se ve 4. čtvrtletí 2023 vrátil k růstu. Mírné oživení by mělo pokračovat

9. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celosvětový prodej počítačových monitorů zakončil rok 2023 pozitivně – v posledním loňském kvartále se podle IDC prodalo 31,9 milionu zařízení. Výsledný meziroční růst na úrovni 3,8 % za čtvrtý kvartál tak dokonce mírně překonal původní prognózu, jež předpokládala růst o 3,2 %. Čtěte více

Dell: nové monitory řady P a S

6. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Dell Technologies)
Společnost Dell Technologies představila nové monitory řady P a S, které vyhoví potřebám širokého spektra uživatelů v různých cenových hladinách. Monitory řady P jsou určené profesionálům ve firmách, kteří chtějí maximalizovat produktivitu práce, zatímco monitory řady S jsou určené pro rodiny, studenty a běžné spotřebitele, kteří hledají zábavu a pohodlí. Čtěte více