Poprázdninové novinky Canon

1. 9. 2017. (redaktor: Jakub Špaček, zdroj: DCD Publishing, Canon)
Společnost Canon při příležitosti svého 80. výročí představila nejnovější přírůstek do rodiny systémových kompaktů – EOS M100, dvojitý makroblesk Macro Twin Lite MT-26EX-RT a čtyři nové objektivy řady L. Tyto produktové novinky jsou určeny nejen profesionálním, ale i amatérským fotografům. Představení proběhlo na terase pražského divadla Lucerna.

Díky svému kompaktnímu a stylovému tělu je Canon EOS M100 vhodný ke každodennímu používání. Nechybí ani široká škála kreativních filtrů a bezdrátová konektivita, tedy vlastnosti, které umožňují pořídit naprosto úžasné snímky a začít je sdílet na sociálních sítích během pouhých několika sekund. Nejnovější systémový fotoaparát značky Canon představuje nástroj pro tvorbu video blogů a pro pořizování selfie snímků – díky výklopnému displeji a režimu selfie se tento typ záběrů povede hned napoprvé. Nechybí ani režim Smooth Skin, který pořídí snímky v pěti různých úrovních a zajistí tak přirozenější podání odstínu pleti.

Vysoká kvalita v malém těle

Nový model má sice vzhled a hmotnost kompaktu, nicméně ve skutečnosti nabízí výhody, které mívají k dispozici majitelé profesionálních fotoaparátů. Bez ohledu na to, zda panují špatné světelné podmínky nebo je jasný slunečný den, jsou výsledkem stisknutí spouště velmi ostré a živé fotografie. Uživatelé EOS M100 mohou v každé situaci použít objektiv, který bude přesně odpovídat jejich konkrétním tvůrčím záměrům a autorským ambicím. Ať má jít o focení krajiny nebo třeba o portrétní fotografii. Stejně jako samotný fotoaparát jsou malé a lehké i jednotlivé objektivy sytému EOS M. Díky speciálnímu upevňovacímu adaptéru lze použít i jakýkoli další objektiv ze systémů EF a EF-S  – uživatelé tak mají na výběr z ještě širší nabídky a v návaznosti na zdokonalování svého fotografického umu mohou snadno vyměnit stávající objektiv za lepší.

Výsledný styl dle osobního vkusu

Canon EOS M100 je k dispozici v černé, bílé a šedé variantě a v případě obalu na tělo si mohou uživatelé vybírat hned z devíti barev, od elegantní černé až po zářivě tyrkysovou. Výsledná kombinace tak bude odpovídat individuálnímu vkusu každého majitele a oprávněně si zaslouží pozornost okolí.

Neustále ve spojení

S novým fotoaparátem je i nahrávání snímků na Facebook nebo do služby Instragram – součástí EOS M100 je totiž i Wi-Fi konektivita a podpora technologie Bluetooth. Po připojení mohou uživatelé pomocí aplikace Canon Camera Connect stahovat snímky přímo do chytrého zařízení s operačním systémem iOS nebo Android, aniž by museli vzít fotoaparát do ruky. Díky praktickému propojení pomocí Wi-Fi mohou uživatelé v případě potřeby všechny své fotografie i filmy zálohovat do cloudu.

Dvojitý makroblesk Macro Twin Lite MT-26EX-RT

Nejnovější přírůstek do rodiny blesků značky Canon staví na široké škále funkcí svého předchůdce, modelu MT-24EX, a může se pochlubit lepším světelným výkonem, větší flexibilitou, vyšší odolností i širší použitelností. Model MT-26EX-RT se hodí pro focení ve stísněných prostorách a uplatnění najde například v produktové fotografii, ve stomatologii nebo při pořizování snímků jídla a detailních záběrů divoké zvěře.

Velký světelný výkon

Canon Lite MT-26EX-RT využívá dvě pohyblivé hlavy s bleskovými výbojkami, kterými lze okolo objektivu otáčet v pětistupňových intervalech a naklánět je směrem od i ke snímanému objektu. Díky tomu mohou uživatelé nastavit osvětlení záběru přesně podle svých představ a zachytit na fotografiích i ty nejsložitější detaily. Součástí blesku jsou i zaostřovací světla využívají vysoce jasné bílé LED diody, které umožňují bezproblémové zaostřování a pohodlné posouzení vlivu osvětlení na výsledný snímek ještě před jeho pořízením. Kombinované směrné číslo pro obě výbojky, které vyjadřuje schopnost blesku osvítit objekt při konkrétní citlivosti snímače a předem definovaném úhlu, je oproti modelu MT 24EX vyšší – nový blesk se může pochlubit Gn 26 (citlivost ISO 100) zajišťující lépe prosvícené fotografie.

Součástí modelu Lite MT-26EX-RT jsou i nové připevňovací difuzory (pro každou hlavu blesku), které zajišťují měkčí rozptyl světla a předchází tak příliš tvrdému podání výsledného obrazu. Výkon blesku mohou uživatelé snížit a zajistit správnou expozici i v případě maximálního otevření clony u objektivů s vysokou světelností nebo při pořizování záběrů zblízka. Čas potřebný k nabití blesku je u modelu Lite MT 26EX-RT pouhých 5,5 sekundy, případně 2,5 sekundy při použití volitelného kompaktního bateriového zdroje CP-E4N. A navíc je průběh nabíjení zobrazovaný na panelu LCD.

Flexibilní ovládání pro maximální kreativitu

Canon MT-26EX-RT dostal do vínku i podporu rádiového řízení ostatních blesků řady Speedlite. Nejnovější model umožňuje ovládat bezdrátově až 15 dalších blesků v pěti skupinách a fotografové tak mohou dosáhnout lepšího osvětlení nebo snadno nasvítit pozadí záběru s cílem zdůraznit snímaný objekt. Canon MT-26EX-RT může expozici vzdálených blesků řady Speedlite řídit různými způsoby. Hodnoty pro plně automatickou expozici může změřit přímo fotoaparát prostřednictvím rádiového ovládání s využitím E-TTL a výkon jednotlivých blesků mohou uživatelé nastavovat ručně a ponechat si tedy maximální kontrolu nad nasvícením scény včetně zajištění konzistentního osvětlení. Každý blesk navíc může používat odlišnou metodu řízení expozice a v rámci jednoho záběru lze kombinovat například ruční nastavení s E-TTL měřením.

Více možností pro kreativní tvorbuEF 85mm f/1.4L IS USM

Nové profesionální objektivy řady L, tedy modely EF 85mm f/1.4L IS USM, TS E 50mm f/2.8L MACRO, TS-E 90mm f/2.8L MACRO a TS-E 135mm f/4L MACRO staví na vysoké kvalitě. Na základě zpětné vazby od příznivců fotografie z celého světa vyvinul Canon objektiv EF 85mm f/1.4L IS USM, a to s cílem nabídnout portrétním i svatebním fotografům nástroj pro tvorbu snímků s přirozenými odstíny pleti a nádhernou perspektivou. Součástí nové konstrukce se 14 prvky v deseti skupinách jsou přesné členy, díky nimž si tento objektiv skvěle poradí s chromatickou vadou a přináší optický výkon odpovídající požadavkům nejnovějších snímačů s vysokým rozlišením. Antireflexní povrchová úprava ASC (Air Sphere Coating), vrstva s ultra nízkým indexem lomu, eliminuje nežádoucí odlesky i závoj a zajišťuje tak čisté a atraktivní snímky.

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM využívá elektromagnetické ovládání clony, která se skládá z devíti lamel a nabízí světelnost f/1,4. Výsledné snímky tak mohou obsahovat bokeh, který je nepostradatelným efektem u mnoha pozoruhodných snímků. Vysoká světelnost zajišťuje i více světla pro lepší expozici a experimentování s hloubkou ostrosti – tyto možnosti jsou důležité všude tam, kde klíčovým prvkem fotografie je snímaný objekt, tedy například u portrétů. Majitelé EF 85mm f/1.4L IS USM si mohou vychutnat i stabilizaci obrazu až 4 EV, která eliminuje chvění fotoaparátu a předchází tak pořízení rozmazaných snímků. Díky možnosti spojit výhody stabilizace obrazu a vysoké světelnosti je tento objektiv vhodný i pro natáčení filmů. Pohon automatického zaostřování zajišťuje vysokorychlostní kroužkový ultrazvukový motor USM, který spolupracuje s procesorem objektivu a algoritmy fotoaparátu pro automatické zaostřování. Důležitá je také kompatibilita se všemi kamerami systému Cinema EOS. Díky odolnosti vůči povětrnostním vlivům i proti prachu a fluorované povrchové úpravě lze s objektivem Canon EF 85mm f/1.4L IS USM fotit i v náročných a neustále se měnících okolních podmínkách.

Tvůrčí fotografie

Od uvedení objektivů TS-E 17mm f/4L a TS-E 24mm f/3.5L II zaznamenala společnost Canon poptávku po „shift“ objektivech s delší ohniskovou vzdáleností. Reakcí na tato přání jsou nové objektivy TS-E 50mm f/2.8L MACRO, TS E 90mm f/2.8L MACRO a TS-E 135mm f/4L MACRO. Tyto objektivy se mohou pochlubit řadou vlastností podporujících kreativní fotografii – od naklánění, posouvání či otáčení optiky až po pokročilé funkce důležité pro makrofotografii. To vše v kombinaci s optikou a přesností řady L. Canon TS-E 135mm f/4L MACRO obohatí modelovou řadu tilt-shift objektivů o zástupce s delší ohniskovou vzdáleností, zatímco TS E 50mm f/2.8L MACRO a TS-E 90mm f/2.8L MACRO jsou následovníky stávajících modelů TS-E 45mm f/2.8 a TS E 90mm f/2.8.

Canon TS-E 50mm f/2.8L MACRO se hodí pro pořizování kreativních snímků krajiny, architektury i objektů ve studiu. Modely TS-E 90mm f/2.8L MACRO a TS-E 135mm f/4L MACRO jsou pak vhodnější pro studiové focení portrétů a makrofotografii.

Modely TS-E 50mm f/2.8L MACRO, TS-E 90mm f/2.8L MACRO a TS-E 135mm f/4L MACRO umožňují posun objektivu nahoru, dolů, doleva i doprava a umožňují tak minimalizovat zkreslení perspektivy. Fotografové tuto možnost běžně využívají při focení architektury, protože jim umožňuje korigovat perspektivu zobrazení a dosáhnout tak například přirozeného souběhu linií na snímku vysoké budovy. A jedním z kreativních způsobů využití náklonu je efekt miniatury – posunem objektivu lze do hloubky ostrosti umístit různé objekty a na výsledné fotografii budou některé prvky vypadat jako velmi malé.

Hned u tří z nových modelů optimalizoval Canon minimální zaostřovací vzdálenost pro použití v makrofotografii. Výsledkem je 0,5násobné maximální zvětšení, a tedy i obraz odpovídající polovině skutečné velikosti snímaného objektu. Například objektiv Canon TS-E 135mm f/4L MACRO dodrží uvedené zvětšení i při pořizování záběrů ze vzdálenosti pouhých 49 centimetrů. Tyto vlastnosti jsou důležité zejména během studiového focení s využitím umělého osvětlení – usnadňují nalezení takové pozice světelného zdroje, která zajistí nejlepší možné výsledky.  

Obrazová galerie:
Štítky: 

Podobné články

SWS získala ocenění od společnosti Canon

24. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: SWS)
SWS převzala již po 6. v řadě od společnosti Canon ocenění Nejlepší distributor za rok 2023 v kategorii „Photo-Video performance“, a to jak za Českou, tak i za Slovenskou republiku. Čtěte více

Jarní Zoner Photo Studio X se soustředí na podporu HDR

18. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Zoner Software)
Nejoblíbenější český editor na úpravu fotek přichází s plnou podporu práce s HDR fotografií. Od jarní aktualizace je tak možné využívat plného dynamického rozsahu moderních monitorů podporujících HDR obsah. Uživatelé se však dočkají i dalších nových funkcí pro úpravy snímků i videí a řadou dalších vylepšení. Čtěte více

Kingston Digital představil novou SD kartu Canvas React V60

29. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Kingston)
Nejnovější přírůstek rozšiřuje řadu paměťových karet Canvas React pro fotografy, kteří využívají rozhraní UHS-II. Nová karta V60 nabízí rychlosti až 280 MB/s a kapacitu až 1 TB. Čtěte více

Canon představil tři nové objektivy RF vhodné pro nadšence i profesionály

9. 11. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Canon)
Společnost Canon Europe uvedla na trh trojici průkopnických objektivů RF a dvou nových adaptérů pro motorem ovládaný zoom, které fotografům i filmařům všech úrovní nabízejí širokou škálu funkcí a rozšiřují jejich kreativní možnosti. Čtěte více