Canon letos slaví 30 let systému EOS

17. 2. 2017. (redaktor: Jakub Špaček, zdroj: DCD Publishing)
Společnost Canon, která se sama v průběhu letošního roku dočká 80 let od svého založení, již v březnu oslaví 30. výročí systému EOS, jenž zahrnuje fotoaparáty a příslušenství, zejména výměnné objektivy řady EF. Především k této příležitosti si Canon přichystal spoustu novinek.
Generální ředitel společnosti Canon ČR Ladislav Paleček

Canon s tehdy převratným systémem EOS začal v březnu 1987, kdy uvedl na trh zrcadlovku EOS 650 spolu s objektivy EF35-70mm f/3.5-4.5, EF35 105mm f/3.5-4.5 a EF50mm f/1.8. Zkratka EOS pochází nejen ze sousloví “Electro Optical System” označující elektro-optickou podstatu nového systému, ale je také jménem řecké bohyně ranních červánků.

Canon za dobu své historie zaznamenal několik významných milníků, které také na svých oslavách nejen zmínil, ale i zdůraznil formou časové osy vývoje. Nejdůležitějšími jsou:

  • 1987 – uvedení zrcadlovky EOS 650 a objektivů EF35-70mm f/3.5-4.5, EF35 105mm f/3.5-4.5 a EF50mm f/1.8;
  • 1989 – uvedení EOS-1, první profesionální zrcadlovky značky Canon s automatickým zaostřováním;
  • 1992 – uvedení zrcadlovky EOS 5 s automatickým zaostřováním ovládaným okem;
  • 2000 – uvedení EOS D30, první digitální zrcadlovky a vůbec první DSLR s obrazovým senzorem CMOS plně vyvinuté a vyrobené společností Canon;
  • 2001 – uvedení EOS-1D, první profesionální digitální zrcadlovky značky Canon;
  • 2003 – uvedení EOS 300D, první digitální zrcadlovky pro běžné uživatele s cenou pod 40 000 CZK včetně objektivu;
  • 2005 – uvedení EOS 5D, první digitální zrcadlovky s full frame snímačem za cenu příznivou pro širší veřejnost;
  • 2008 – uvedení EOS 5D Mark II, první digitální zrcadlovky s možností natáčení videí ve Full HD rozlišení;
  • 2012 – představení filmové řady profesionálních digitálních kamer, systému Cinema EOS;
  • 2012 – uvedení prvního systémového fotoaparátu EOS M;
  • 2015 – překonání hranice 80 miliónů vyrobených fotoaparátů systému EOS;
  • 2016 – překonání hranice 120 miliónů vyrobených objektivů systému EF.

EOS od roku 1987 do současnostiProto si také i pro letošní rok připravil několik novinek v řadě EOS, mezi které patří digitální zrcadlovky EOS 77D a EOS 800D doplněné objektivem EF S 18-55mm f/4-5.6 IS STM, který je v tomto rozsahu ohniskových vzdáleností nejmenším setovým modelem, a dálkový ovladač BR-E1. Rodina EOS se také rozroste o systémový fotoaparát EOS M6 s elektronickým hledáčkem EVF-DC2. Fotoaparáty by se měly dostat na český trh na přelomu měsíců března a dubna.

Digitální zrcadlovky EOS 77D a EOS 800D

O zpracování obrazu se stará obrazový procesor DIGIC 7 a snímač CMOS typu APS-C s rozlišením 24,2 Mpx totožný jako u digitální zrcadlovky EOS 80D. Oběma zrcadlovkám stačí na zaostření tři setiny sekundy. Všechny tyto vlastnosti spolu s rychlostí fotografování až šest snímků za sekundu zjednodušují například pořizování záběrů objektů v pohybu. Oba modely si poradí i s fotografováním při špatných světelných podmínkách, například během východu nebo západu slunce. Díky maximální hodnotě citlivosti ISO 25 600, kterou lze rozšířit až na 51 200, zachytí uživatelé každou scénu. V případě záběrů, u nichž záleží na každém detailu, je užitečné i rychlé automatické zaostřování s 45 křížovými body.

Příslušenství ve formě setového objektivu EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM je variantou vhodnou pro první zkušenosti s univerzálními digitálními zrcadlovkami. Poradí si s širokou škálou záběrů počínaje fotografováním krajiny a konče například snímáním portrétů. Novinka se může pochlubit čtyřkrokovým stabilizátorem obrazu, díky němuž jsou ostré i snímky pořízené při špatných podmínkách nebo při maximálním zoomu.

Pavel Šerý představil nové EOS fotoaparáty

Systémový fotoaparát M6

Canon EOS M6 je vybaven stejným obrazovým procesorem a snímačem jako výše zmíněné digitální zrcadlovky a je vhodný především pro zachycení spontánních okamžiků, kdy nelze mít scénu plně pod kontrolou. Fotoaparát umožňuje kontinuální snímání rychlostí sedm snímků za sekundu a v případě pevného zaostření dokonce devět snímků za sekundu. Součástí EOS M6 je i pětiosá stabilizace pro natáčení filmů, díky níž jsou výsledná videa v rozlišení Full HD se snímkovací frekvencí 60p plynulá a neroztřesená. Výsledky lze ještě vylepšit použitím objektivu s podporou technologie dynamického IS, jako je například Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Společnost Canon na trh současně uvádí i externí hledáček EVF-DC2, který je určený pro kompatibilní fotoaparáty EOS M (včetně EOS M6) i pro řadu modelů PowerShot. Základem hledáčku typu 0,39 je displej s rozlišením 2,36 miliónu bodů, jenž zobrazuje každý složitý detail. Důležité je i stoprocentní pokrytí zajišťující identický obsah zorného pole i výsledného záběru.

Nejen zachycení okamžiku je důležité

Canon nicméně zastává filosofii, že fotografie je skutečně fotografií, až když je vytisknuta. Proto zároveň s novými fotoaparáty představila i několik tiskáren a softwarových řešení určených právě k tomuto účelu. Vzhledem k tomu, že nové modely jsou vybaveny možností připojení přes Wi-Fi nebo NFC, pracuje Canon i s těmito technologiemi dále, ať už u řešení Connect Station, nebo u tiskáren pro možnost přímého tisku.

Softwarová řešení pro fotografie

Canon připomenul tři softwarová řešení: Irista, Lifecake a hdbook. Irista je bezpečné a inteligentní cloudové úložiště pro všechny fotografie, jenž zdarma nabízí prostor 15 GB. Ukládá snímky v originální kvalitě, včetně souborů RAW, a inteligentně je označuje podle obsahu. Navíc umožňuje jejich přidávání i následné sdílení prostřednictvím účtů na Googlu, Facebooku nebo Flickru. Lifecake pomáhá fotografie ukládat a zároveň sdílet v podobě, která dovoluje si je kdykoliv užít s rodinou a přáteli a prostřednictvím programu hdbook lze vytvořit svoji vlastní fotoknihu.

Petr Hnilička uvedl novinky z tiskárenMultifunkce se spoustou změn

Canon u modelů Pixma TS5050, Pixma TS6050, Pixma TS8050 a Pixma TS9050 vsadil na jejich razantní zmenšení, a to až o 40 % oproti předchozím modelům. Tiskárny jsou kromě modelu TS5050 vybaveny jak předním, tak i zadním zásobníkem, aby uživatelé nemuseli často měnit papír u tisku na rozdílná média. Navíc modely TS9050 a TS8050 nabízí přímý potisk disků (CD, DVD, BR), a to pomocí aplikace Canon Print. Všechny nové modely samozřejmě poskytují možnost tisku přes Wi-Fi, a všechny kromě modelu TS6050 umožňují tisknout fotografie přímo z paměťové karty SD. Modely TS8050 a TS9050 poskytují i připojení přes NFC.

Canon rozšířil svou produktovou řadu se systémem průběžného doplňování inkoustu CISS o novou tiskárnu typu „4 v 1“ – Pixma G4400. Ta využívá systém tiskové hlavy s technologií Canon Fine. Součástí tiskárny je i technologie, která brání pronikání vzduchu do inkoustu a zajišťuje tak spolehlivost a stabilitu výstupů u velkoobjemového tisku. Inkoustové zásobníky umístil Canon do přední části tiskárny a uživatelé tak mohou snadno kontrolovat zbývající množství inkoustu a rychle. A díky konstrukci lahviček s inkousty je rychlé a naprosto čisté i samotné doplňování inkoustu. Součástí tiskárny Pixma G4400 je i displej LCD, který provází nastavením i připojením tiskárny a informuje o správném doplnění inkoustů.

Obrazová galerie:

Podobné články

SWS získala ocenění od společnosti Canon

24. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: SWS)
SWS převzala již po 6. v řadě od společnosti Canon ocenění Nejlepší distributor za rok 2023 v kategorii „Photo-Video performance“, a to jak za Českou, tak i za Slovenskou republiku. Čtěte více

Jarní Zoner Photo Studio X se soustředí na podporu HDR

18. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Zoner Software)
Nejoblíbenější český editor na úpravu fotek přichází s plnou podporu práce s HDR fotografií. Od jarní aktualizace je tak možné využívat plného dynamického rozsahu moderních monitorů podporujících HDR obsah. Uživatelé se však dočkají i dalších nových funkcí pro úpravy snímků i videí a řadou dalších vylepšení. Čtěte více

Kingston Digital představil novou SD kartu Canvas React V60

29. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Kingston)
Nejnovější přírůstek rozšiřuje řadu paměťových karet Canvas React pro fotografy, kteří využívají rozhraní UHS-II. Nová karta V60 nabízí rychlosti až 280 MB/s a kapacitu až 1 TB. Čtěte více

Canon představil tři nové objektivy RF vhodné pro nadšence i profesionály

9. 11. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Canon)
Společnost Canon Europe uvedla na trh trojici průkopnických objektivů RF a dvou nových adaptérů pro motorem ovládaný zoom, které fotografům i filmařům všech úrovní nabízejí širokou škálu funkcí a rozšiřují jejich kreativní možnosti. Čtěte více