Celosvětově malwarových útoků ubylo, ČR se naopak posunula mezi nebezpečnější země

20. 1. 2017. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
Check Point zveřejnil nejnovější Index hrozeb, podle kterého došlo v prosinci 2016 k významnému poklesu ransomwarových útoků Locky. Česká republika po klidnějším listopadu zaznamenala bouřlivý prosinec.

Z klidnější 104. pozice se ČR posunula o 59 míst na nebezpečnější 45. příčku. Slovensko už v listopadu zaznamenalo nárůst útoků a prosinec nepřinesl zlepšení, takže Slovensko se umístilo dokonce na 34. pozici. Mezi bezpečnější země se nejvýrazněji posunula Angola, která se ze 16. místa posunula na 89. příčku. Spolu s Českou republikou zaznamenala největší skok mezi nebezpečné země Paraguay, která se posunula o 65 míst na 41. příčku. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila Makedonie.

Locky, který využívá pro šíření především masivní spamové kampaně, se objevil v roce 2016 a velmi rychle se stal jedním z nejoblíbenějších nástrojů kyberzločinců. Potvrdil tak současný trend a vzestup ransomwarových utoků, které šifrují data na cílovém počítači a za dešifrování požadují zaplacení výkupného. V prosinci Check Point ale zaznamenal pokles týdenního průměru infekcí Locky o 81 % ve srovnání s týdenní průměry říjnu a listopadu. Locky tak poprvé od června 2016 vypadl z Top 10 globálních malwarových rodin.

„Masivní pokles útoků ransomwaru Locky v průběhu prosince byl součástí globálního poklesu malwaru o 8 % ve srovnání s předchozími měsíci. Společnosti by si ale neměly dělat iluze a neměly by usnout na vavřínech. Nejpravděpodobnější příčinou je, že se zločinci rozhodli během vánočních svátků užít trochu plodů své práce a s trochou nadsázky si vzali vánoční dovolenou. Podobný pokles byl i v prosinci o rok dříve. V lednu můžeme zase očekávat nárůst kyberútoků. Ransomware je každopádně i nadále velmi významnou hrozbou a organizace potřebují toto nebezpečí brát vážně i v roce 2017,“ řekl Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point.

Conficker byl opět nejčastěji použitým malwarem k útokům na podnikové sítě, ale byl zodpovědný „jen“ za 10 procent všech detekovaných útoků, což je pokles o pět procentních bodů. Na druhém místě se umístil škodlivý kód Nemucod, který byl použit u pěti procent útoků, a červ Slammer na třetím místě měl na svědomí čtyři procenta útoků. Celkově Top 10 malwarových rodin bylo zodpovědných za 42 % všech známých útoků.

  1. ↔ Conficker: Červ umožňuje vzdálené operace a stahování malwaru. Infikovaný počítač je pod kontrolou botnetu a je ve spojení s C&C serverem, aby mohl přijímat další pokyny.
  1. ↑ Nemucod - JavaScript nebo VBScript downloader, který se běžně používá pro stažení ransomwarových variant nebo jiných škodlivých kódů.
  2. ↑ Slammer – Paměťový rezidentní červ cíleně útočí na Microsoft SQL 2000. Rychlé šíření umožňuje využít DoS útoky na vytipované cíle.

Check Point zveřejnil také nejrozšířenější mobilní malwarové rodiny v prosinci 2016 a znovu útoky na zařízení se systémem Android byly mnohem častější než útoky na iOS. Tři nejrozšířenější mobilní malwarové rodiny byly v prosinci:

  1. ↔ HummingBad: Malware se zaměřuje na zařízení se systémem Android a vytváří trvalý rootkit na zařízení, instaluje podvodné aplikace a umožňuje další škodlivé aktivity, jako například instalace keyloggeru, krádež přihlašovacích údajů a obcházení šifrování e-mailů pro lepší zachycení podnikových dat.
  1. ↔ Triada - Modulární backdoor pro Android, který uděluje superuživatelské oprávnění pro stažení malwaru a pomáhá jej vložit do systémových procesů. Triada take umí zfalšovat URL odkazy uložené v prohlížeči.
  2. ↔ Ztorg– Trojan, který využívá root oprávnění ke stažení a instalaci aplikací na mobilním telefonu bez vědomí uživatele.

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice a v prosinci došlo k výrazným změnám. Na prvním místě překvapivě není Conficker, který odsunul na druhou pozici červ Slammer. Na 3. pozici je stejně jako v listopadu ransomware Cryptowall, ale Locky se ze 4. příčky propadl až na 10. místo.

Štítky: 
Malware, Viry, Check Point

Podobné články

Třetina zaměstnanců v práci sdílí hesla, otevírá neznámé přílohy nebo jinak ohrožuje bezpečnost

3. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Anect)
Třetina českých zaměstnanců porušuje zásady bezpečného chování na internetu a své zaměstnavatele tak vystavuje zvýšenému riziku online podvodu nebo hackerského útoku. Lidé například navzájem sdílejí přihlašovací údaje do firemních systémů, zasílají pracovní dokumenty soukromým e-mailem či přes sociální sítě nebo k práci využívají neschválené soukromé počítače či telefony. Čtěte více
Raja Patel, senior vice prezident pro vývoj bezpečnostních produktů, Sophos

Ochrana proti sofistikovaným kybernetickým útokům vyžaduje vícevrstvou obranu

2. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podvodníci proměnili počítačovou kriminalitu v sofistikovaný a nebezpečný tanec. Využívají umělou inteligenci (AI) k vylepšování útoků prostřednictvím sociálního inženýrství a k napadání svých cílů mají k dispozici malware poskytovaný formou služby (Malware-as-a-Service, MaaS). Čtěte více

Kybernetická kriminalita a hrozby pro malé a středně velké podniky

19. 3. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Studie Sophos Threat Report pro rok 2024 popisuje „Kyberkriminalitu na hlavní obchodní třídě“ a největší hrozby, kterým malé a středně velké podniky čelí. Podle studie v roce 2023 téměř 50 % detekcí malwaru v malých a středně velkých podnicích představovaly keyloggery, spyware a stealery (tedy malware, který útočníci používají ke krádeži dat a přihlašovacích údajů). Čtěte více

Spyware v lednu posílil na pětinu všech detekcí

20. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Nebezpečné e-mailové přílohy šířící spyware Agent Tesla, spyware Formbook a password stealer Fareit byly nejčastějšími lednovými hrozbami pro uživatele operačního systému Windows v Česku. Přílohy útočníci dlouhodobě vydávají za doklady k objednávkám či za faktury. Buď byly opět součástí globálních kampaní, nebo v českém překladu cíleně zaměřeny na české uživatele. Čtěte více