S ČMA do Hongkongu a Shenzhenu

23. 4. 2012. (redaktor: Richard Voigts, zdroj: )
Pražská oblastní organizace České manažerské asociace pozvala své hosty na 194. Manažerský klub, který se konal v klubu Golem Na Perštýně. Mottem bylo Nové elektronické a obchodní světové centrum: Hongkong – Shenzhen.
Vpravo Ivo Gajdoš, místopředseda ČMA, uvádí 194. Manažerský klub ČMA

Toto setkání bylo z hlediska oboru IT zajímavé zejména díky vystoupení Petra Kuboše ze ZTE Corporation, který představil nejen nové produkty ZTE určené pro koncové zákazníky, ale i společnost ZTE jako jednoho z největších výrobců elektroniky, a dále Nikoly Miletiče z GM Electronics.

Jak s Čínou obchodovat
Dnešní Číňané sice už anglicky trochu umějí. Vesměs hovoří plynně, avšak nerozumějí. Co se týče mentality, stále více u nich s politickým a hospodářským uvolňováním vyplouvá na povrch hluboko zakořeněné konfuciánství. Co se týče hospodářského styku s čínskými subjekty, vyplatí se obrátit se na specializované prostředníky, kteří se například vyznají jak v daních, tak v licenční politice – licence a patenty Čína kupodivu uznává, jen je třeba vědět, za jakých podmínek a okolností.

Zkušenosti z více segmentů trhu
V programu vystoupili Kateřina Zapletalová – ředitelka kanceláře Hongkongské obchodní rady pro Českou republiku a Slovensko, Martin Felenda – Managing Partner, Schaffer & Partner s přednáškou na téma „Jak daňově a finančně strukturovat společnost v Hongkongu“, Roman Chlupatý – novinář a publicista, který působil v Číně a žije dlouhodobě v Londýně a autor knihy (Ne)mocná země: 14 rozhovorů o tom, co mění náš svět, Petr Kuboš – ZTE Corporation, který vede prodejní oddělení divize mobilních telefonů v ČR a na Slovensku, hostům představil poslední novinky tabletů a smartphonů s operačním systémem Android a Windows Mobile 7,5, prezentované na světovém kongresu v Barceloně 2012 a pohovořil o spolupráci s čínskou centrálou v Shenzhenu, sommelier Marek Babisz, který se podílel například na výběru vín na Expo 2010 v Šanghaji nebo pro Papeže Benedikta XVI. a představil vybraná bílá vína značky ResVinia oceněná na světové výstavě Vinalies Internationales Paris a první české červené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem resveratrolu (společnost představila ředitelka Dana Odehnalová), dále Milan Zadák – DIC představil první čínský showroom diamantových šperků v Shenzhenu a ukázku těchto šperků světoznámé módní návrhářky Blanky Matragi předvedly asijské modelky.

Zajímavé osobnosti u kulatého stolu
U kulatého stolu se o své praktické zkušenosti z jednání s čínskými partnery podělili Vít Vojta, sinolog a právník, člen statutárních orgánů právnických osob ČLR a SAR Hong Kong, který se od roku 1994 se zabývá ekonomickým a právním poradenstvím pro asijské trhy, přednáší o otázkách kulturní antropologie, ekonomiky, obchodního práva Číny a jihovýchodní Asie a jako znalec jazyka a prostředí tlumočí jednání na vrcholné úrovni, v roce 2011 publikoval větší soubornou knihu Čínský svět s předmluvou Václava Klause. Rovněž byl pozván a vystoupil Vratislav Kulhánek, který za Škoda Auto otevíral největší servisní centrum v Číně – v Shenzhenu a delegace ČMA toto centrum v roce 2005 navštívila. V současné době působí jako partner ve firmě Industrial Advisors a dále Nikola Miletič, vedoucí nákupního a logistického oddělení firmy GM Electronic, která dodává na náš trh elektronické součástky.
Shenzhen (český přepis: Šen-čen) je jedním z největších měst v Čínské lidové republice a jedno z nejrychleji rostoucích na světě. Leží v jižní Číně, v deltě Perlové řeky u hranic s Hongkongem asi půl hodiny metrem. Šen-čen se stal roku 1979 první speciální ekonomickou zónou v Číně; tehdy měl jen několik tisíc obyvatel, živících se převážně rybářstvím. Obrovský příliv zahraničních investic způsobil, že v současnosti má město 10 milionu obyvatel (s aglomerací pak 15 milionů).

Hongkong
Hongkong (čínsky doslova voňavý přístav) je město a region ležící na pobřeží Jihočínského moře. Hongkong je významné ekonomické a obchodní centrum. Patří mezi nejhustěji osídlené oblasti světa, žije zde sedm milionů obyvatel. Oficiální název regionu je Zvláštní administrativní zóna Čínské lidové republiky. Podle ústavy se Hongkong těší vysokému stupni autonomie, pouze za mezinárodní politiku a ozbrojené síly zodpovídá centrální vláda v Pekingu.

Obrazová galerie:
Štítky: 

Podobné články

ZTE Blade G

ZTE: smartphone Blade G

26. 4. 2013. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: ZTE)
Společnost ZTE představila chytrý telefon vybavený rychlým dvoujádrovým procesorem, který nabídne v nejbližší době českým zákazníkům. Přístroj Blade G kromě Dual-Core procesoru s taktem jader 1,2 GHz vyniká i displejem s úhlopříčkou 4,5'', výdrží na baterie a přehledným a snadno ovladatelným operačním systémem Android 4.1. Čtěte více
ZTE Open

První ZTE smartphone s OS Mozilla se objeví koncem léta

17. 3. 2013. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: )
Na barcelonském veletrhu představilo ZTE chytrý mobilní telefon ZTE Open s kompaktní úhlopříčkou 3,5 palce. Tento mobil s operačním systémem Mozilla potěší české zákazníky začátkem Q3 2013 za 2 800 korun. Čtěte více
Filip Zhang (terminal director ZTE) při uvádění nového telefonu

ZTE: smartphone Grand X In

13. 2. 2013. (redaktor: František Doupal, zdroj: ZTE, Intel)
ZTE v ČR oficiálně uvedlo první telefon s procesorem Intel. Na Slovensku byl telefon představen již koncem loňského roku. Telefon ZTE Grand X In je vybavený procesorem Intel Atom Z2460 platformy Medfield. Čtěte více

ZTE má novou značku Nubia

9. 11. 2012. (redaktor: Pavel Gregor, zdroj: ZTE)
Nubia je nová prémiová značka, pod kterou bude společnost ZTE zákazníkům nabízet své mobilní telefony a tablety. Tato značka bude dostupná také na českém a slovenském trhu, a to začátkem příštího roku. Čtěte více