Ericsson vybudoval nejvíce LTE/4G sítí

24. 5. 2011. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Ericsson)
Technologie LTE (Long Term Evolution) dobývá světový telekomunikační trh. Sítě tohoto typu umožňují posílat data s rychlostí až 150 Mb/s. Světovým lídrem mezi dodavateli této technologie je Ericsson, jehož sítě používá na 150 milionů uživatelů.

Ericsson informoval trh o 18 kontraktech na vybudování sítě LTE, přičemž všech 18 už bylo podepsáno a 8 se dočkalo komerčního uvedení. Pro srovnání, evropský konkurent Ericssonu se pochlubil počtem 31 kontraktů, verifikace proběhla pouze u 11 z nich a jen v případě 5 došlo ke komerčnímu uvedení. O komerčním uvedení se hovoří v případě sítě, v níž může každý zákazník začít službu využívat.

Ericssson podepsal kontrakty na dodávky zařízení pro výstavbu sítě LTE s pěti z deseti operátorů, kteří mají největší příjmy na světě. Mezi zákazníky patří již zmiňovaný operátor Telia Sonera, AT&T, Vodafone, NTT DoCoMo a řada dalších. K posledním událostem patří pozvání Ericssonu ke spolupráci s China Mobile na vytvoření testovací sítě TD-LTE ve městě Shenzhen, kde působí jeden z nejpokročilejších trhů s komunikačními službami v Číně.

Sítě LTE, do nichž Ericsson dodával řešení a infrastrukturu, se budují ve 12 zemích na čtyřech kontinentech. Kromě již podepsaných kontraktů Ericsson provedl nebo právě provádí více než 50 testů technologií LTE. Deset procent z nich je založeno na LTE TDD (Time Division DXuplex), ostatní na LTE FDD (Frequency Division Duplex). 

„V České republice je komerční nasazení LTE běh na dlouhou trať. Podle posledních informací se může výběrové řízení na frekvence pro LTE v České republice konat nejdříve příští rok. Víme ale, že všichni tři čeští operátoři mají velký zájem o nasazení LTE, aby nezůstali pozadu za zahraničními telekomunikačními sítěmi a mohli zákazníkům nabídnout služby na nejvyšší úrovni,” sdělil Pavel Doležal, Head of Consumer & Business Solutions Western & Central Europe.

Ericsson očekává, že zásadních příjmů z LTE dosáhne teprve na přelomu let 2012 / 2013. Pro srovnání, firma začala dodávat 3G řešení již v roce 2001 a teprve v roce 2009 poprvé překročily příjmy z GSM. Pro operátory se LTE sítě staly nezbytností. V posledních letech se zcela změnil způsob využívání internetu. Jejich zákazníci využívají internet mnoha způsoby: nenavštěvují pouze internetové stránky, ale dívají se na filmy, poslouchají hudbu, posílají fotografie, účastní se telekonferencí. Pouze sítě s takovými možnostmi, jako LTE, jsou schopny obsloužit narůstající objem zasílaných dat.