Vykopávce je přes sto let!

11. 9. 2009. (redaktor: Milan Loucký, zdroj: )
V soutěži O nejstarší sebraný elektrospotřebič se utkala stovka historických spotřebičů.

Nezisková společnost Asekol, která organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, vyhlásila výsledky soutěže O nejstarší sebraný elektrospotřebič. Cílem bylo zachránit historicky hodnotné přístroje, které by jinak byly recyklovány. Do soutěže se zapojilo přes 70 obcí, provozovatelů sběrných dvorů a pracovníků obsluhy, které poslaly téměř stovku spotřebičů. Soutěžilo se ve třech kategoriích, o vítězích rozhodla komise specialistů. Ocenění se dočkali odesílatelé deseti spotřebičů, mezi něž Asekol rozdělil 218 000 korun. Nejstaršímu přístroji, kinopromítačce, je 109 let.

Soutěž O nejstarší sebraný elektrospotřebič vyhlásil Asekol loni 20. října. Obce, provozovatelé sběrných dvorů a pracovníci obsluhy mohli přístroje hledat ve zpětném odběru do 31. března 2009. Soutěž se vztahovala na spotřební elektroniku, výpočetní techniku a telekomunikační zařízení a elektrické hračky a zařízení pro volný čas, tedy druhy elektrozařízení, o něž se stará ASEKOL. Do soutěže byla přijímána pokud možno pouze kompletní elektrozařízení v zachovalém stavu. V každé kategorii byly vybrány tři nejstarší spotřebiče, přičemž u každého z nich byla oceněna obec, provozovatel sběrného dvora a pracovník obsluhy. Rozděleno tak bylo 30 cen v celkové hodnotě
218 000 korun.

Největší konkurence v soutěži byla v kategorii spotřební elektroniky, v níž se sešlo 81 „soutěžících“. Nejstarším sebraným spotřebičem se stala kinopromítačka z roku 1900. Odevzdali ji ve sběrném dvoře v Bílině. „Více než polovina spotřebičů časově spadala do 50. a 60. let, objevily se však i přístroje z let 30. a 40. Vedle kinopromítačky byly jako nejstarší spotřebiče vyhodnoceny rozhlasový přijímač Philips Philette 964 AS z roku 1933/34, horské slunce Hanau z roku 1935 a telefon Tesla z roku 1949,“ upřesňuje předseda hodnotící komise Petr Nekuža z Technického muzea v Brně. Dalšími členy poroty byli Jiří Macek, taktéž z Technického muzea v Brně, a jednatel kolektivního systému ASEKOL Jan Vrba.

Budoucnost vítězných elektrospotřebičů dostává stále výraznější kontury. Podle Gabriely Setunské je ASEKOL vystaví a jejich fotografie budou použity v rámci propagace třídění vysloužilých elektrozařízení.