Apple představil nové MacBooky Air s čipy M3. Jiné však z nabídky vyřadil

6. 3. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Apple)
Společnost Apple představila novou generaci počítačů MacBook Air s vlastními čipy řady M3, kterou si až doposud šetřil pro své nejvybavenější počítače. Nyní přichází i do nových 13" a 15" MacBooků Air a slibuje např. vyšší výkon nebo možnost připojení dvou externích monitorů.

Čipy řady M3 použité v nových MacBoocích (jde o základní čip, nikoli výkonnější varianty jako M3 Pro či M3 Max) jsou výrazně výkonnější než jejich předchůdce (dle konkrétních srovnávacích testů jde přibližně o 17% nárůst výkonu v jednojádrových úlohách a 21% nárůst výkonu u výpočtů využívajících více vláken). Grafický výkon by si měl mezigeneračně polepšit přibližně o 15 %. M3 čip bude vždy osazen ve variantě s osmi jádry (čtyřmi výkonnými a čtyřmi efektivními), GPU pak nabídne buď osm jader, nebo deset. Velkou výhodu mají M3 čipy také v široké podpoře výpočtů založených na umělé inteligenci.

Nové Macbooky budou opět dostupné ve dvou variantách (s úhlopříčkami 13,6" a 15") a vzhledově jsou identické se svými předchůdci. V základnu počítače opět nabídnou 8 GB jednotné paměti a 256GB úložiště, k dispozici dále budou i varianty 8/512 GB a 16/512 GB. Za příplatek pak lze získat maximálně 24 GB jednotné paměti a 2TB úložiště.

Z výbavy dále zaujme podpora až dvou externích displejů (pokud se nevyužívá interní panel) nebo Wi-Fi 6E. Zachována zůstane např. velmi dobrá výdrž baterie dosahující až 15 hodin při prohlížení webu nebo až 18 hodin při sledování Apple TV, kvalitní displeje a ozvučení, Touch ID a řada dalších oblíbených prvků.

Dostupnost a škrty v nabídce

Nový MacBook Air s čipy M3 bude dostupný od 8. března 2024 za ceny od 31 990 Kč za menší variantu a 37 990 Kč za větší model. K dispozici budou čtyři barevné varianty.

Spolu s příchodem nových notebooků však Apple současně stáhne z nabídky původní MacBook Air s čipy M1 a 15" MacBook Air s čipy M2 (13" MacBook Air s čipem M2 by se měl prodávat i na dále za cenu od 29 990 Kč).

Štítky: 
Notebooky, Apple

Podobné články

Globální prodej PC se v prvním čtvrtletí 2024 vrátil na předpandemickou úroveň

10. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Podle údajů společnosti IDC se celosvětový trh s osobními počítači po dvou letech poklesu vrátil v prvním čtvrtletí roku 2024 k růstu. Celkem se v tomto období prodalo 59,8 milionu PC, což představuje meziroční nárůst o 1,5 %. Čtěte více

Nová vlna zařízení podporujících práci s AI

6. 5. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: DCD Publishing)
Na trh začínají přicházet nová zařízení, která jsou uzpůsobená práci s umělou inteligencí. Přední výrobci následují trend rozšiřování nástrojů gen-AI a díky novému hardwaru umožňují odbavovat úlohy pro AI částečně lokálně, a tudíž rychleji. Čtěte více

Acer: notebooky Predator Helios Neo 14 a Nitro 16

21. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Acer)
Společnost Acer rozšířila svou nabídku herních notebooků o dva modely Predator Helios Neo 14 a Nitro 16. Oba nabídnou nové procesory Intel Core Ultra s podporou umělé inteligence, kvalitními displeji, výkonnými grafickými kartami, spolehlivým chlazením a řadou dalších vlastností atraktivních pro hráče i tvůrce obsahu. Čtěte více

Microsoft představil „firemní“ edice počítačů Surface Pro 10 a Surface Laptop 6

9. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Microsoft)
Microsoft představil své první počítače řady Surface s umělou inteligencí určené pro firemní segment: Surface Pro 10 for Business a Surface Laptop 6 for Business. Novinky disponují vlastnostmi a funkcemi důležitými pro firemní zákazníky, jako jsou adekvátní výkon, dlouhá výdrž baterie, široká konektivita, spolehlivé zabezpečení nebo odolné antireflexní displeje. Čtěte více