Synology 2017 ve znamení novinek nejen ze světa NAS serverů

14. 10. 2016. (redaktor: František Doupal, zdroj: DCD Publishing)
Letošní pražská partnerská konference společnosti Synology přinesla řadu zajímavých novinek v hardwaru i softwaru. A protože výrobce expanduje do dalších oblastí, akce se zdaleka nezabývala pouze NAS servery. Setkání se těšilo velkému zájmu účastníků, kteří uvítali možnost konzultace svých otázek nebo rozsáhlou produktovou výstavu.
Niklas Poll, produktový manažer Synology

České setkání (kromě Prahy se akce koná i v řadě dalších světových metropolí) odstartoval Lubomír Tomány, produktový manager v Synology, který nejprve partnery přivítal a seznámil je s programem akce a dalšími organizačními záležitostmi. Hned po něm se slova ujal Niklas Poll ze Synology a partnery seznámil se společností v širším globálním kontextu a prozradil jim řadu zajímavých (nejenom číselných) skutečností.

V následující části programu dostali svůj prostor také partneři konference, kterými byly společnosti Axis, Kingston, Western Digital.

Inteligentní spolupráce a vylepšená zábava

Konference postupně partnerům servírovala informace, o hardwarových i softwarových řešeních, která se budou postupně dostávat k uživatelům v následujících dnech a týdnech (některá jsou již dostupná jako "beta"). Novinkou v oblasti spolupráce je Synology Chat, komunikační platforma provozovaná prostřednictvím NAS serveru, kterou lze dále využít také prostřednictvím PC nebo mobilního zařízení. Umožňuje pracovat s tematickými kanály a soukromými zprávami, podporuje komentáře a záložky a obsahuje vyhledávání a hashtagy. Samozřejmostí je šifrování zpráv a sdílení souborů. Běžným způsobem spolu může komunikovat až devět uživatelů, při potřebě zapojení většího počtu osob lze využít tematické kanály.

Lubomír Tomány, produktový manažer Synology

Veškerou e-mailovou komunikaci zastřeší inovovaná aplikace pro práci s elektronickou poštou MailPlus. K možnostem řešení patří spolupráce s aplikací Chat, sdílené adresáře, kalendář či migrační funkce schopné pomoci při přechodu z dalších služeb. Nechybí možnost provázání s účty dalších služeb (např. Google, Yahoo či Outlook, chybět nemůže podpora rozhraní IMAP). Kalendář integrovaný v MailPlus umožňuje díky podpoře formátu CalDAV napojení dalších zařízení a podporuje například osobní i sdílené kalendáře, připomínky či správu denní agendy.

Inovovaný balíček Office rozšiřuje možnosti kolaborativní práce s dokumenty a kromě toho přináší modernější design, podporu složek a šifrování, komentáře a možnost zasílání definovatelných upozornění na úpravy dokumentů. Nechybí napojení na výše zmiňovanou aplikaci Chat a sledování revizí.

Novinky se nevyhnuly ani aplikacím pro práci s multimédii. Photo Station nově nabízí např. možnost spolupráce a tagování, Audio Station bylo doplněno o možnost přišpendlení a nový vzhled a Video Station nově nabízí dětskou pojistku. DS video pak nově využívat například na Android TV nebo Roku.

Rozšířeny byly i možnosti nástroje Universal Search pro komplexní vyhledávání, které je podporováno na všech NAS serverech výrobce. Nástroj umožňuje kategorizování a filtrování výsledků a díky indexování vyhledává kdekoli (tedy například i uvnitř dokumentů). Práci urychlí widget na plochu.

Budoucnost úložišť, bezpečnosti a síťových prvků

Žhavou novinkou je zařízení Flash Station FS3017, kterým výrobce vstoupil do kategorie čistě na SSD (all flash array) založených úložišť. K parametrům patří 24 šachet, dvojice šestijádrových procesorů Intel Xeon 25-2620 nebo až 512 GB RAM. Výkon činí až 200 000 IOPS a náklady na GB byly vypočítány na 0,7 eur. Výhodou je možnost nasadit SSD různých výrobců a technologie diferenčního/rozdílového RAIDu.

Další hardwarovou novinkou je model RS4017xs+ v provedení 3U vybavený osmijádrovým procesorem Intel Xeon D-1541, až 64 GB RAM a dvojicí 10GBbase-T portů.Vojtěch Müller, produktový manažer Synology

Již brzy by navíc měla být i v ČR dostupná prémiová technická podpora pro modely řady XS a XS+. Ta uživatelům vybraných NAS přinese monitorování zařízení v reálném čase, možnost pravidelného zasílání logů o technickém stavu a v případě odhalení rizika také okamžité upozornění administrátora. Součástí je i dostupnost systémového vývojáře.

Síťové prvky a bezpečnost

Synology rozhodně nelení ani v oblasti síťových prvků a bezpečnosti. Nabídku routerů brzy rozšíří model RT2600AC, který oproti svému předchůdci přináší vyšší výkon a delší dosah (software je u obou zařízení stejný). Osazen je dvoujádrový 1,7GHz procesor a hardwarově akcelerovaná kontrola provozu přes aplikační vrstvu (umožňuje nastavení limitů pro zařízení i aplikace nebo kontrolu a monitoring rychlosti v reálném čase). Jde o první router se standardy AC1900 + AC2600. K dalším vlastnostem patří podpora multi-user MIMO, podpora řešení Apple Time Machine, Cloud Station, Media Server apod.

Řadu novinek přináší také rozšíření původního balíčku VPN na VPN Plus. Nově lze využít například přístup přes webový prohlížeč (na počítač není potřeba cokoli instalovat a funguje i pro centralizovaný přístup na interní firemní stránky). Bezpečné a šifrované připojení prostřednictvím SSL VPN je až 2x rychlejší než u předchozí verze balíčku. K dispozici je rovněž kontrola provozu přes aplikační vrstvu či pokročilé správcovské funkce.Setkání se těšilo velkému zájmu partnerů

Několikanásobné zrychlení přenosu souborů ve srovnání s běžným připojením umožní balíček SITA (Synology Internet Transfer Accelerator). Ten se po instalaci na NAS server a klientské zařízení používá podobně jako například průzkumník ve Windows a kromě již zmíněného zrychlení přenosu dat patří k jeho výhodám podpora různých platforem, prioritizace souborů ve frontě, kontrola provozu (nastavení pravidel) či nástroje pro správu (pamatuje si adresy stránek a přihlašovací údaje).

Videomonitoring

Řešení Surveillance Station (ve verzi 8.0 beta) přináší možnost dynamických streamů při živém zobrazení (umožňuje například nastavit různé rozlišení pro různé typy pohledů), či pokročilé trvalé nahrávání (umožňuje nastavit různé podmínky nahrávání – např. se při rozpoznávání pohybu se zvýší rozlišení záznamu). Novinkou je rovněž Surveillance Station klient, který bude zpočátku dostupný pouze pro Windows a přinese nejen zvýšení výkonu o 25 až 140 %.

Z technologického hlediska lze zmínit posun v oblasti vysoké dostupnosti, kdy lze nově využít možnost nahrávacím serverům vyhradit failover server, který převezme při výpadku činnost (k výhodám patří nižší počáteční náklady, jednoduché nastavení, lepší využití systémových prostředků, specifikace různých podmínek pro přepnutí).

Synology Active Directory Domain Controller

Synology Active Directory Domain Controller umožňuje z NAS serveru vytvořit doménový řadič. K výhodám patří jednoduchá instalace, úspora nákladů, jednoduché nasazení uživatelských skupin či dědění pravidel. Zatím půjde provozovat pouze na zařízeních s procesory Intel.Produktová výstava společnosti Kingston

Synchronizace a bezpečnost dat

K novinkám v balíčku Cloud Station patří samoobslužná obnova a optimální RPO (Recovery Point Objective) do každého počítače v síti a průzkumník verzí s časovou osou, k dispozici je rovněž vizualizace dat a jednoduchá obnova s volitelnou úrovní pohledu. Cloud Sync nově přináší administrátorský kontrolní režim a vyšší výkon pro šifrování a kompresi dat v reálném čase.

V Hyper Backup nově probíhá deduplikace i u jednoho souboru, který prodělal několik úprav (třeba i více různými uživateli). Nová verze navíc ušetří až 20 % kapacity oproti předchozí verzi a přibyla lepší kontrola integrity (detekce poškozených sektorů, označení, přeskočení).

Záloha PC bez klienta

Novinkou, která se aktuálně připravuje a zatím nemá oficiální název, ale jejíž příchod je na spadnutí, je centralizovaná záloha bez nutnosti instalace na koncovou stanici. Řešení obchází nutnost instalovat na PC či server jakýkoli software, vše lze provést z DSM, a přináší flexibilní strategie ochrany (nabízí verzování, zrcadlení a přírůstkové režimy).Tombola

Nástroj USB Copy 2.0 usnadní zálohování obsahu z externích paměťových nosičů za pomoci nastavení flexibilních pravidel pro import a export dat z externích médií. Vše pak proběhne automaticky po připojení USB paměti k NAS serveru.

Podniková ochrana dat s rychlou obnovou

V oblasti podnikových dat se Synology pochlubilo samoopravou souborů vystavěnou na vlastnostech souborového systému btrfs a jeho kontrole integrity dat. Neméně zajímavý je koncept duálního (aktivního) iSCSI úložiště, kdy dva řadiče využívající úložiště s polem RAID umožní dosáhnout nulové doby nedostupnosti a zrychlení (až 20x rychlejší pořizování snapshotů a jejich aplikace). K dalším vlastnostem patří integrace VMware Site Recovery Manageru, možnost pauzy pro minimalizaci nároků na síť či nově možnost replikace na lokální cíle a šifrované sdílené složky.

Vlastní cloud Synology

Synology zároveň představilo vlastní cloudové úložiště Cloud2, které umožní rozšířit možnosti NAS serverů nebo je i částečně nahradit. Služba C2 Backup představuje jednoduché, bezpečné a cenově dostupné řešení pro zálohování využívající Hyper Backup. C2 Site Recovery přináší možnost distaster recovery jako služby. Mezi vlastnosti patří ochrana DSM na úrovni operačního systému a možnost přechodu veškerých služeb z NAS serveru na cloud Synology.

Setkání uzavřelo slosování o věcné ceny věnované společností Synology a partnery akce a prostor pro dotazy.

Obrazová galerie:
Štítky: 
Axis Communications, Kingston, Synology, Western Digital