Xerox zbrojí proti porušování ochranných známek

29. 7. 2015. (redaktor: František Doupal, zdroj: Xerox)
Společnost Xerox začala postupovat proti porušování ochranných známek a práv duševního vlastnictví. Některé společnosti, které vyrábějí, prodávají nebo dovážejí alternativní tonerové kazety do tiskáren a multifunkcí Xerox, mohou totiž jednat v rozporu se zákonem.

„První volbou při nákupu tonerů do tiskáren a multifunkčních zařízení by měla vždy být originální tisková kazeta. Je speciálně vyrobena pro danou tiskárnu tak, aby byl zajištěn její nejvyšší výkon a spolehlivost provozu. V případě, že se zákazník rozhodne pro alternativní toner, měl by brát v úvahu rizika spojená s výrobou a prodejem těchto neoriginálních spotřebních materiálů,“ upozornila Veronika Brázdilová, generální ředitelka společnosti Xerox.

Výrobci tiskových zařízení se snaží chránit své ochranné známky a duševní vlastnictví. V zemích s velkým prodejním potenciálem, jako jsou Německo, Francie nebo Británie, už „klony“ v dnešní době nenajdete. Tato iniciativa se postupně rozšiřuje také do států střední a východní Evropy.

Xerox se rovněž čím dál více soustředí na zamezení dovozu, výroby a prodeje kazet, které porušují ochranné známky zapsané v rejstříku ochranných známek a práva duševního vlastnictví do České republiky. V prodejním řetězci je právně odpovědný každý článek kromě koncového uživatele. Nelegální jednání může být pokutováno až do výše pěti milionů korun, s případnou náhradou škody držitelům práv z ochranné známky. Soudem může být za porušení těchto práv uložen i zákaz činnosti nebo odnětí svobody.

Xerox postupně na takové případy porušení práv duševního vlastnictví firmy upozorňuje. Od začátku letošního roku otestovala společnost v České republice jedenáct různých výrobců, prodejců a dovozců alternativních tonerových kazet do tiskáren a multifunkcí Xerox.

Výsledkem je zjištění, že většina z nich porušuje práva k ochranné známce a práva duševního vlastnictví společnosti. Xerox proto následně rozeslal výzvy ke zdržení se porušování práv z ochranných známek a nekalosoutěžního jednání. Společnostem, které práva z ochranných známek porušují, hrozí nejen povinnosti k náhradě způsobené škody, ale také sankce v podobě ukončení činnosti, stažení tonerů z prodeje a povinnost provést jejich likvidaci.

“V těchto aktivitách budeme i nadále pokračovat, a to s ještě větší intenzitou. Chceme chránit naše zákazníky a jejich stroje. Nekvalitní spotřební materiál ovlivňuje životnost i výkon zařízení. A proti tomu je třeba se bránit,“ dodala Veronika Brázdilová.

Podobné články

ATC získalo dvě ocenění od EPSONu

7. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: AT Computers)
Společnost AT Computers dostala hned dvojici ocenění od společnosti EPSON. Ceny byly předány na přátelském setkání v pondělí 29. 4. 2024. Čtěte více
All-in-one tiskárna OfficeJet Pro 8132e

Nové portfolio tiskáren HP zohledňuje udržitelnost, bezpečnost i efektivitu práce

6. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: HP Inc.)
Nabídku HP tiskáren doplnilo inovované portfolio inkoustových multifunkčních modelů HP OfficeJet vhodných pro všechny typy kanceláří. Nejnovějším přírůstkem mezi laserovými tiskárnami je pak řada HP Color LaserJet 3000, která byla představená spolu s tonerovou technologií HP TerraJet, která přináší vyšší kvalitu, snížení spotřeby a menší podíl plastů při výrobě tonerových kazet. Čtěte více

Epson: multifunkční tiskárny AM-C400 a AM-C550

20. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Epson)
Epson pokračuje v zavádění inkoustové technologie Heat-Free Line Inkjet do svých kancelářských tiskáren. Nejnovějšími přírůstky v nabídce takto vybavených zařízení jsou multifunkční modely AM-C400 a AM-C550 formátu A4, které přináší řadu vylepšení včetně úspornějšího chodu a kompaktnějších rozměrů. Čtěte více

Marcel Divín (Epson): Reselleři jsou partneři na celý život

16. 4. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: dcd)
Marcel Divín, branch office manager společnosti Epson Europe CZ & SK, prozradil, jak se společnosti Epson daří a které novinky v dohledné době můžeme očekávat. Řeč přišla také na udržitelnost, která je pro Epson jednou z priorit. Čtěte více