Oracle Exadata Database Machine X4

6. 1. 2014. (redaktor: Pavel Gregor, zdroj: Oracle)
Společnost Oracle představila pátou generaci vlajkového databázového serveru Oracle Exadata Database Maxine X4. Má vyšší výkonnost, více kapacity a vyšší účinnost a kvalitu služeb pro zavádění databází.

Vylepšení nové verze se týkají zejména zpracování online transakcí, slučování databází a rozšíření datových úložišť a jsou navržena tak, aby podnikům umožnily zjednodušit velké databázové systémy. Konkrétně jde o zvýšení výkonnosti o 50 až 100 % a rozšíření paměťové kapacity o 33 až 100 %. Kvalita propojení mezi jednotlivými koncovými databázovými servery je zajištěna pomocí síťových adapterů a síťových přepojovačů.

Díky zečtyřnásobení flash paměťové kapacity pomocí velkých fyzických pamětí flash a velmi rychlé komprese jsou významně urychleno zpracování online transakcí. Oracle Exadata v provedení jednoho stojanu nyní nabízí datový prostor flash pro 88 TB dat. Tato kapacita je plně dostačující pro uložení i velmi velkých databází OLTP v paměti flash. Výkonnost paměti, která je pro aplikace OLTP kritická, byla zvýšena téměř o 100 %, a to i plné flash kompresi na 2,66 milionů čtení a 1,96 zápisu za sekundu. Možnost realizovat kompresi i při milionech operací za sekundu (IOPS) poskytuje současně vysokou výkonnosti i vysokou účinnost. Datová propustnost jednoho stojanu Oracle Exadata je 100 GB/s, což značně převyšuje flashovou sestavu, přičemž výhody nízkonákladových disků zůstávají zachovány.

Díky novým algoritmům Flash Caching pro zpracování tabulek a částečné skenování zatížení se zvyšuje výkonnost datového úložiště. Tabulky, které se nevejdou do flash paměti jsou nyní automaticky z části uloženy ve flash a čteny souběžně z flash paměti i z disku.

Extrémní výkon a kapacita Oracle Exadata umožňuje snadno do jednoho stojanu sloučit stovky databází, což umožňuje výrazně snížit náklady a urychlit zpracování. Aby bylo možné zajistit konzistentní a předvídatelný výkon sloučené databáze, Oracle Exadata umožňuje transparentně upřednostňovat požadavky podle toho, jak přichází prostřednictvím síťových adaptérů a síťových přepojovačů z databázových serverů k datovému úložišti a naopak. Oracle Exadata využívá novou generaci síťových protokolů InfiniBand, aby se zajistilo, že náročné síťové úlohy, jako podávání zpráv, zálohování či další interaktivní pracovní úlohy s citlivostí na zpoždění, probíhali okamžitě bez prodlení.

Nový hardware Oracle Exadata je plně kompatibilní s předcházejícími verzemi Oracle Exadata Database Machines, což uživatelům stávajících databázových serverů umožňuje snadné zavedení nejnovější verze. Kromě toho nový software Oracle Exadata podporuje všechny předchozí verze hardwaru Oracle Exadata a rovněž podporuje Oracle Database 12c a Oracle Database 11g Release 2.

Štítky: 
Servery, Oracle

Podobné články

Vlastní sestava racků a skříní díky konfigurátoru

14. 5. 2024. (redaktor: Reseller Magazine OnLine, zdroj: EET Group)
Na českém trhu se objevil první komplexní konfigurátor racků pro serverovny a datová centra, který umožňuje firemním zákazníkům sestavit si řešení, které bude plně vyhovovat jejich potřebám. Kombinuje konkrétní racky se skříněmi a dalšími komponentami. Čtěte více

Výrobce optických síťových modulů MicroOptics se slučuje se značkou Lanview

24. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: EET Group)
Skupina EET Group oznámila sloučení dvou předních poskytovatelů kompletních řešení strukturovaných sítí pro firemní zákazníky, společností MicroOptics a Lanview. Pod hlavičkou skupiny EET Group tak vzniká komplexní poskytovatel optických transceiverů, řešení pro bezdrátovou komunikaci, přenosové sítě, sítě datových center a cloud computing. Čtěte více

EET Group spustil konfigurátor racků pro serverovny a datová centra

15. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: EET Group)
Prostřednictvím nového konfigurátoru racků společnosti EET Group si mohou firmy sestavit vlastní individuální řešení pro nové serverovny nebo datová centra. Nakombinovat si zde lze jednotlivé typy racků, skříní a dalších komponent. Zaručena je i vzájemná použitých prvků. V dubnu navíc mohou uživatelé získat první rack objednaný přes tento konfigurátor s 50% slevou. Čtěte více

GAPP System získal již pátou VMware Master Services Competency certifikaci

28. 12. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: GAPP System)
Společnost GAPP System získala jako první v České republice certifikaci VMware Master Services Competency (MSC) pro oblast VMware Cloud Foundation (VCF). Stala se tak také prvním českým VMware partnerem, který je nositelem pěti MSC certifikací. Čtěte více